Victòria!

¡Victoria! (es)

Pel·lícula del 1981-1983; ficció de 435 min., dirigida per Antoni Ribas i Piera.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Tabaré (Jaume Behar, Barcelona), Ferran Repiso (Barcelona); ARGUMENT I GUIÓ: M.Sanz, A.Ribas; FOTOGRAFIA: Andreu Berenguer (Eastmancolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Jordi Berenguer; MUNTATGE: Ramon Quadreny; MÚSICA: Manuel Valls i Gorina; INTERPRETACIÓ: Helmut Berger (tinent Rodríguez Haro), Xabier Elgorriaga (Jaume Canals), Norma Duval (Maria Aliaga), Craig Hill (tinent coronel Burguete), Pau Garsaball (comissari Manuel Bravo Portillo), Carme Elías (Palmira), Eva Cobo (Juanita), Artur Costa (inspector Apolinar Sánchez), Alfred Lucchetti (Llorenç Vinyes), Marta Sadurní (Cristina), Teresa Gimpera (Na Isabelita), Paco Rabal (coronel Márquez), Paco Candel (capità general de Marina), Josep Maria Angelat (Tayà), Antoni Ros i Marbà (director de l’orquestra del Liceu), Jeannine Mestre (la francesa de la barra); ESTRENA: Barcelona, (1) 09.09.1983; (2) 06.12.1983; (3) 03.02.1984, Madrid, (1) 30.01.1984; (2) 16.03.1984; (3) 06.08.1984; PREMIS: Cinematografia de la Generalitat 1983 "a la contribució personal que incrementi el patrimoni cultural cinematogràfic a Catalunya".

Sinopsi

Barcelona és el centre de múltiples operacions relacionades amb la Primera Guerra Mundial malgrat la posició espanyola de neutralitat. Jaume Canals és un obrer anarcosindicalista que lluita per les seves idees. L’activitat política li ha fet perdre la seva companya Maria. El tinent Rodríguez es fa amic seu, en un principi per col·laborar amb els seus objectius revolucionaris. L’acció es concreta amb l’assalt al castell de Montjuïc, fortalesa militar que domina Barcelona i que representa per a militars i sindicalistes l’opressió dels seus ideals.

Producció

El director continua amb la seva personal visió històrica de la Catalunya del segle XX i utilitza la reconeguda fórmula de La ciutat cremada (1975-76) per elaborar el projecte més ambiciós de tota la història del cinema català, que representà deu mesos de rodatge. Al final la cinta acabà constituïda per tres llargs: La gran aventura d’un poble (150’), La disbauxa del 17 (150’) i El seny i la rauxa (135’). La fórmula de finançament també tingué en compte els petits inversors particulars, però els resultats foren decebedors. A.Ribas articula els esdeveniments històrics sobre dos protagonistes, un anarquista i un militar, utilitzant-los com a fils conductors dels fets més significatius de tres dies decisius, 1, 2 i 3 de juny de 1917. El context del film és determinat per quatre factors: el desenvolupament de la primera gran guerra i la revolució a Rússia; l’ebullició del moviment anarquista que prepara una vaga general de caràcter revolucionari; el descontentament de l’exèrcit i la creació de les Juntes Militars de Defensa; i l’organització de l’Assemblea de Parlamentaris. Un quant temps després, el director en feu un nou muntatge concentrant els tres títols en un únic film.

Bibliografia

RIBAS, A., TERMES, J. i SANZ, M.: Victoria! La gran aventura d’un poble. Edicions HYMSA / Tabaré, Barcelona 1983.