Albert Compte i Freixanet

(Castelló d’Empúries, Alt Empordà, 1919)

Historiador i geògraf.

Feu estudis a la Universitat de Barcelona i fou catedràtic a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres al llarg de trenta anys. La seva tesi doctoral, El Alto Ampurdán (1963), que encara avui és una obra de referència, li valgué una merescuda reputació com a geògraf. Col·laborà en la Geografia de Catalunya (1964), dirigida per Lluís Solé i Sabarís, i en altres iniciatives de caràcter geogràfic. També és autor de diferents estudis sobre els límits de l’Empordà i d’un seguit de monografies sobre la geografia urbana de Figueres, Castelló d’Empúries i Sant Pere Pescador.

Els seus estudis més específicament històrics s’han centrat en monografies locals referides sobretot al període modern i contemporani, com el llibre República i guerra civil a Castelló d’Empúries (1994), o en articles apareguts sobretot en els Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos: “Un municipi empordanès sota el Vell Règim. Castelló d’Empúries en els segles XVI, XVII i XVIII” (1963), “L’Empordà a finals de segle” (1976) i “La darrera guerra carlina a La Jonquera. El ‘foc’ del 6 d’octubre de 1873” (1983), aquest darrer amb la col·laboració d’Enric Juan. Tanmateix, en altres articles de caràcter més divulgatiu ha tractat èpoques més reculades i ha alertat del dèficit d’estudis medievals referits a l’Alt Empordà.

També ha estat un pioner de la moderna concepció de la història local; no en va, la considera com la via per a apropar-se a la història universal. Conseqüent amb aquesta idea, ha estat un defensor de la institucionalització dels estudis comarcals; concretament, fou un dels principals impulsors de l’ Institut d’Estudis Empordanesos (1956) i un dels més destacats col·laboradors dels Annals que aquesta entitat ha editat d’ençà del 1959. La seva dilatada activitat docent l’estimulà a redactar nombrosos manuals d’història i geografia, com Geografia universal (1958), Historia de las civilizaciones (1975) i Geografía e Historia de España y de los países hispánicos (1977). La dedicació a l’estudi del passat de Castelló d’Empúries li valgué, l’any 1987, el nomenament de cronista oficial d’aquesta població.