Arxiu Diocesà de Menorca

Conjunt de la documentació anterior a l’any 1795 procedent de l’antiga cúria del vicari general de Menorca, la cúria del Sant Ofici i una part important dels fons d’arxius parroquials, en especial els llibres sacramentals.

Tanmateix, no conserva documentació medieval a causa de la cremadissa d’arxius arran de l’assalt turc de Ciutadella el 1558. Fou creat el 1795 en restaurar-se la diòcesi de Menorca, segregada de la de Mallorca, a la qual pertanyia des del 1290. Des d’aquesta data s’incorporà la documentació generada per la diòcesi de Menorca. Durant la Guerra Civil Espanyola una part de la documentació fou destruïda, però el gruix de l’arxiu es pogué salvar gràcies a la intervenció del secretari del Jutjat de Ciutadella, Josep Bordas i Barrot. El seu valor historiogràfic és essencial per a l’estudi de la història de l’Església de Menorca, però també per a la història de l’illa en general i de la demografia en particular. Amb aquesta finalitat conserva pràcticament íntegres els llibres sacramentals des del 1565, la qual cosa és una eina indispensable per a l’estudi de la demografia, la genealogia i la mentalitat dels menorquins. El principal historiador relacionat amb aquest arxiu fou mossèn Ferran Martí i Camps, que en fou l’arxiver durant més de mig segle, des del 1940 fins a la seva mort, i publicà nombrosos treballs de caràcter històric i literari inspirats en la documentació de l’arxiu.

Lectures
  1. CASASNOVAS, M.À.; FLORIT, M.P.: “Las listas de cumplimiento pascual. Una fuente para la demografía histórica”, Memoria Ecclesiae IX, Oviedo/Salamanca 1996, p. 89-94.
  2. MARTÍ, F.: “Cuarto centenario de los Libros Sacramentales de las parroquias de Menorca”, Revista de Menorca, Ateneu de Maó, 1965, p. 302-331.
  3. VIDAL, T.; GOMILA, J.: “Aproximación a la demografía histórica menorquina”, Boletín de la Asociación de Demografía Histórica, IV-2, Madrid.