Cendres de juny

Revista publicada per l’Institut d’Estudis Germans Villanueva de Xàtiva, entitat creada el 1993, per canalitzar aspiracions i inquietuds de diversos sectors socioculturals de Xàtiva i la seva comarca, la Costera, en pro de la cultura i del coneixement del passat històric.

De vida efímera, només n’aparegueren dos números, el primer el 1994 i el segon, l’any següent. El títol poètic de la publicació evoca la crema de la ciutat de Xàtiva a mans de tropes borbòniques francoespanyoles, al mes de juny del 1707 durant la guerra de Successió.

La revista, escrita íntegrament en català, fou dirigida per un equip de redacció format per Joan Alonso, Isaïes Blesa Duet i Vicent Ribes Iborra. I per una comissió integrada per Joaquim Corts, Vicent Pons Alòs, Germà Ramírez i Agustí Ventura i Conejero.

En els dos números de la revista es recullen 18 articles fonamentalment d’estudis d’època medieval, com ara: “Heràldica Xativina en segles i filigranes medievals”, de Joan Alonso; “Una comunitat oblidada: l’aljama sarraïna de Xàtiva a mitjan segle tretze”, d’Isabel Bonet O’Connor; “La Torre dels Borja”, d’Encarna Bosch; “Claustre i senyoriu: el convent de Santa Clara de Xàtiva”, de Juan P. Galiana Chacón, i “La cuina andalusí”, d’Isabel Martínez Salas. També, però d’època moderna: “La justícia en matèria penal en la Xàtiva del segle xviii. Una aproximació a les tipologies delictives”, d’Isaïes Blesa; “Un poema desconegut a la crema de Xàtiva”, de Germà Ramírez i Aledón; “Mentidors, falsaris i d’altres espècies d’intel·lectuals”, de Vicent Ribes i Iborra; “L’ermita de Sant Sebastià, patró de Montesa”, de Josep Cerdà; “L’ordre borbònic i l’esport: els trinquets històrics de la ciutat de Xàtiva”, de Vicent Martínez, i “Producte fiscal i economia tèxtil en la Xàtiva del segle xvi”, de José María Castillo.