Centre d’Estudis d’Història de les Ciències (CEHIC)

Institució fundada l’any 1995 a partir de l’antic Seminari d’Història de les Ciències, creat per la Junta de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona el 1983.

La seva tasca és la promoció de la docència i la recerca en història de la ciència, de la tècnica i de la medicina. Tant el Seminari com el Centre foren dirigits fins l’any 2000 pel catedràtic de física teòrica, Manuel García Doncel. L’ha succeït com a director del Centre Xavier Roqué, professor d’història de la ciència. El CEHIC disposa actualment de dotze membres ordinaris (professors de la UAB), quatre membres extraordinaris (professors d’altres universitats o institucions) i onze membres adscrits (becaris i antics alumnes de doctorat).

El Centre posseeix un notable fons bibliogràfic i documental. Des del 1992, acull el fons de l’antic Seminari d’Història de les Ciències, cedit pel Centre Borja de Sant Cugat del Vallès, i l’any 2000 adquirí el fons Millàs, procedent de la família de Josep M. Millàs i Vallicrosa. També comprèn col·leccions força completes d’una trentena de revistes d’història de les ciències, uns 3.000 volums de clàssics de les ciències, les col·leccions en microfitxa “Landmarks of Science”, i 666 microfilms de material d’arxiu, que inclouen els gairebé 300 de l’Archive for History of Quantum Physics.

Les línies de recerca fonamentals del Centre han estat, des de la seva creació, la història de la física, de les matemàtiques, de la química i de la medicina, a partir de l’anomenada Revolució Científica. Des del curs 1986-87, el CEHIC coordina un programa de tercer cicle d’història de les ciències, que des del curs 2000-01 té caràcter interuniversitari, per conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona (incloent el programa d’història de la ciència àrab del grup fundat per Millàs i Vallicrosa).