Cursos d’història de Catalunya de la campanya d’història de l’Associació Conèixer Catalunya

Acció promocional i divulgativa de la història de Catalunya iniciada el 1997 i dirigida per l’Associació Conèixer Catalunya (ACCAT).

S’ha concretat en llibres, vídeos i exposicions de murals fets a Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, suport als guions de la sèrie La memòria dels Cargols, de Dagoll Dagom (TV3), i, especialment, en cursos per a adults i altres adreçats a universitaris amb convenis amb les principals universitats públiques i desenvolupats per un col·lectiu de 300 professors, cobrint tot el territori català. Ha estat presidida per Joan Amorós i Enric Pujol, que també han redactat el Curs d’Història de Catalunya editat per Rosa Sensat, recull de materials que s’utilitza a les classes. L’equip de treball i la gestió de l’acció han estat dirigits, des del seu inici, per l’historiador Josep M. Figueres.

Ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el Museu d’Història de Catalunya, el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i el Programa de Mitjans Audiovisuals del Departament d’Ensenyament. Ha efectuat convenis de col·laboració amb diversos ajuntaments, consells comarcals i altres institucions.

S’han editat materials didàctics i organitzat trobades pedagògiques dels professors, i s’ha fet una intensa labor propagandística a les entitats cíviques i culturals. Dels materials produïts destaquen els dedicats a l’Onze de Setembre. L’any 1999 es feu arribar a 200 emissores de ràdio un casset sobre l’efemèride amb textos de Magda Cuscó i el 2000 es repetí la iniciativa amb la tramesa d’un CD-àudio contenint una explicació sobre l’esdeveniment conjuntament amb una conversa de Josep M. Torras Riba i Joaquim Albareda amb la locutora Elisabet Pedrosa.

Han col·laborat amb la campanya, elaborant materials o fent conferències o cursos formatius, membres de l’ACCAT, com Josep Espar i Joan Triadú, i historiadors, com Francesc Roca, Albert Balcells, Agustí Barrera, Joaquim M. Nadal, Andreu Mayayo, Antoni Gavaldà, Lluís Campins, Coral Cuadrada, Salvador Plantalech, Joan Pous, Joaquim Ferrer, Josep M. Ainaud de Lasarte, Lluís Tolosa, Joaquim Romaguera, Oriol Junqueras, etc. De les seves realitzacions cal esmentar l’acció de difusió de la història mitjançant el curs radiofònic, en col·laboració amb Catalunya Ràdio i 52 historiadors, i el curs periodístic amb la implicació dels periòdics comarcals gràcies a l’associació de premsa que els aplega.