Georges Claustres

(Cuxac d’Aude, Llenguadoc, 1910 — Montpeller, 1997)

Músic i arqueòleg professional.

Vida i obra

Es formà en el món de l’arqueologia de la mà de Mn. Louis Sigal, conservador del museu i director de les excavacions de l’opidum protohistòric d’Enseruna, al Baix Llenguadoc, on feu les seves primeres investigacions, encara inèdites. També excavà a Agde i a Sant Tiberi (opidum de Cessero). El 1947, s’instal·là a Perpinyà, on començà les recerques i les excavacions del jaciment romà i protohistòric de Ruscino, d’on fou nomenat director. També fou conservador de la secció arqueològica del Museu Rigaud i un dels primers arqueòlegs municipals de l’Estat francès. Les seves prospeccions al territori de la Catalunya del Nord han permès moltes descobertes i identificacions de jaciments. Descobrí el camp d’urnes d’Argelers de la Marenda, el jaciment antic de Parestortes, l’opidum de Llo, i el protohistòric de Bellevue (Canet). Arxiver bibliotecari de la Societat Agrícola Científica i Literària durant més de trenta anys, llegà a l’associació una part de les seves col·leccions personals. També fou membre delegat de la Société Préhistorique de France.

De la seva bibliografia, destaquen: “La nécropole de La Pave, commune d’Argelès-sur-Mer”, dins Revue d’Études Ligures (1950); “Stratigraphie de Ruscino”, dins Études Roussillonnaises (1951); “Le Peyrestortes gallo-romain”, dins Études Roussillonnaises (1953), en col·laboració amb J. Abelanet; “L’Age du Fer en Roussillon”, SASL (1956); “Les grafittes gallo-romains de Peyrestortes”, dins Gallia (1958); “Matériaux pour l’histoire des origines de Perpignan”, SASL (1960); “Essai d’un répertoire numismatique du Roussillon”, SASL (1963 i 1972); “Roussillon protohistorique”, CERCA (1966); “Les origines de Canet”, SASL (1976-77); “Le Roussillon protohistorique”, dins Terre Catalane (1978); “Les monnaies de Ruscino”, en col·laboració amb J.C. Richard; Ruscino, Château-Roussillon, Perpignan (P.O.). Études arhéologiques 1 (dir. G. Barruol), dins Revue Archéologique de Narbonnaise, supl. 7, p. 107-150.

Lectures
  1. DESCAMPS, C.: “Georges Claustres, pionnier de l’archéologie en Roussillon”, Études Roussillonnaises, 15, 1997, p. 9-16.