Jaume Renard de Saint-Malo

(Perpinyà, 1784 — Perpinyà, 1834)

Historiador.

Vida i obra

Germà de Joan Baptista Renard de Saint-Malo. Atret, primer, pels errors que llegí en el diccionari epigràfic francès Gallia christiana,i interessat a rectificar-los, s’inicià en la història amb un episcopologi de la diòcesi nord-catalana d’Elna. Investigador metòdic de l’antiguitat d’aquest territori, començà a escorcollar sobretot les fonts eclesiàstiques a la recerca de documents que li permetessin publicar amb proves definitives; sempre escriví en francès. Afectat per una malaltia que el matà prematurament, malgrat el seu rigor i la seva intuïció, sovint no pogué fer ell mateix la caça documental i fou ajudat pel seu germà. Per això, nombroses publicacions seves, preludi d’una intenció historiogràfica més àmplia, són rectificatius puntuals inserits en LePublicateur du département des Pyrénées-Orientales.

Fou el primer autor nord-català que volgué tractar amb més profunditat històrica els problemes de la història primitiva d’aquestes terres, en particular la dels passos de la via Domitia, però sense resoldre’ls. Rebutjant les tesis del plenipotenciari francès del tractat dels Pirineus, P. de Marca, o del coetani D. Henry, plantejà l’existència de dos punts de penetració de la via romana a les Hispànies: el coll del Pertús, on situà l’establiment Pyreneum,i el coll de la Carbassera, al límit dels termes rossellonès d’Argelers i empordanès d’Espolla, on suposà la posició del Summum Pyreneum. Tot i que les descobertes arqueològiques a Panissars han descartat les seves conclusions, ha romàs pioner en l’obertura de les línies d’investigació.

>De la seva bibliografia destaquen: “Étude sur la voie romaine conduisant de Narbonne en Ibérie”, dins Annuaire statistique et historique du département des Pyrénées-Orientales, 1834, p. 197-239; “Matériaux historiques puisés dans les anciens titres déposés récemment à la Bibliothèque de cette ville [de Perpinyà]”, dins Le Publicateur du département des Pyrénées-Orientales, 36-38, 1833; “Découvertes nouvelles concernant l’histoire des évêques d’Elne”, dins Le Publicateur du département des Pyrénées-Orientales, 19-22, 1834; “Observations et critiques sur la chronologie des comtes de Roussillon”, dins Le Publicateur du département des Pyrénées-Orientales, 10 i 18, 1833; “Essai sur la prétendue division du diocèse d’Elne en trois comtés particuliers”, dins Le Publicateur du département des Pyrénées-Orientales, 6-10, 1834, i “Un mot sur le propriétaire qui fit construire la Maison de la Main de Fer”, dins Le Publicateur du département des Pyrénées-Orientales, 42, 1833.

Lectures
  1. PUIGGARÍ, P.: Catalogue biographique des évêques d Elne, Perpinyà 1842.