Joan Guàrdia

(l’Esquirol, Osona, 1604 — l’Esquirol, Osona, 1673)

Dietarista i pagès.

Vida i obra

Fill d’Antic Torrellebreta, originari del municipi de Malla (Osona), i de la pubilla Joana Guàrdia, fou l’hereu d’una de les principals pairalies del Collsacabra. Així doncs, pertanyia a la classe de pagesos benestants i, a més a més, era familiar del Sant Ofici.

És autor d’un interessant diari personal que abraça el període 1631-72, continuat amb algunes anotacions disperses pel seu fill Antoni Joan Guàrdia. Aquest diari, que fou redactat en un petit volum recobert de pergamí, té un total de 105 fulls, i constitueix un preciós testimoniatge d’una època de la història de Catalunya marcada, sobretot, pels episodis de la guerra dels Segadors. Al costat de les anotacions de la vida familiar, dels comptes, transaccions i negocis diversos, del seguiment de les collites i de les informacions climatològiques, l’autor ofereix una palpitant i viscuda crònica dels esdeveniments de la Catalunya de mitjan s. XVII, on sovint ell n’és protagonista en primera persona: integrant d’una partida d’un miler de pagesos de la plana de Vic que el 1634 s’enfrontà a una companyia de la cavalleria del rei d’Espanya; defensor de Barcelona en la batalla de Montjuïc del 1641, i víctima dels allotjaments, robatoris i extorsions dels exèrcits francesos i espanyols, de les partides de miquelets, etc. Altrament, el text permet entrellucar la mentalitat i les representacions d’un sector de la pagesia d’aquella societat catalana de l’Antic Règim.

El manuscrit original, propietat de la família Guàrdia-Orra, descendents de l’autor del diari, es troba dipositat al mas Mariner de Sant Pau de Segúries (Ripollès) i ha estat objecte de còpies parcials i utilitzacions diverses per Josep Gudiol, Eduard Junyent, J.H. Elliott, Ramon d’Abadal, Eva Serra i Quirze Parés, entre d’altres. Antoni Pladevall i Antoni Simon en feren una edició íntegra i anotada a Guerra i vida pagesa a la Catalunya del segle XVII (1986).

Lectures
  1. MARFANY, J.L.: “El diari de Joan Guàrdia, pagès del segle XVII. Notes de lectura”, Els Marges, 37, 1987, p. 3-17.