Llicenciat en filosofia i lletres (secció història) el 1944 i doctorat en ciències històriques per la Universitat de València, en fou més tard professor; també impartí classes d’història de l’art a l’ensenyança mitjana i a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics de la ciutat. A més, fou catedràtic dels instituts de batxillerat de Torrevella i Utiel, i inspector en cap d’Arxius, Biblioteques i Museus de l’Ajuntament de València. Fou nomenat director numerari del Centre de Cultura Valenciana i de l’Acadèmia de Doctors de Madrid, i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Cronista oficial de la seva ciutat natal i col·laborador habitual de la premsa local i estatal, ha estat guardonat en diverses ocasions per la seva ingent tasca d’investigador. El fons bibliogràfic i documental de Martínez Ortíz es custodia a la seva casa de València, però fonamentalment al seu domicili d’Utiel. Ha centrat el seu treball d’investigació en l’elaboració de catàlegs documentals i repertoris de documents, en les relacions entre València i Terol als s. XIII al XV, en les figures de Jaume I, sant Vicent Ferrer i els Reis Catòlics i en la història d’Utiel.
De la seva tesi doctoral, que porta per títol Fuentes para el estudio de la Historia de Indias (Ameri y Filipinas) (1968), se’n publicà un extracte el 1969: Documentos manuscritos y obras varias impresas referentes a la historia del Brasil, existentes en Valencia (España). Alguns anys més tard, el 1990, el Consell Valencià de Cultura publicà la tesi completa: Fuentes relativas a Indias existentes en la Biblioteca Universitaria de Valencia. Colección de impresos y Manuscritos de los siglos XVI al XIX. Fruit de la seva tasca de divulgació de fonts documentals arxivístiques i historiogràfiques és el Catálogo y estudio de los incunables de la Biblioteca Municipal de Valencia (1955, reed. el 1991). També és autor d’El Nobiliario valenciano de Onofre Esquerdo. Transcripción, prologo y notas, del qual tan sols s’edità el primer volum el 1963, i el 2002 es publicà l’obra completa. En col·laboració amb Jaime de Scals Aracil escriví la Colección cerámica del Museo Histórico Municipal de Valencia. Ciclo Paterna-Manises. Catálogo-inventario con un estudio prelimiar (1962).
Des de la seva jubilació, l’any 1982, s’ha dedicat a l’estudi de diversos aspectes culturals d’Utiel i la seva comarca; en aquest sentit, és autor d’algunes biografies de personatges destacats i hagiografies, i d’obres de divulgació de fonts documentals: Rambal, mago de la escena española (1989), Utiel turístico y monumental (1992), El pintor Elías García Martínez, hijo ilustre de Requena (1997), Documentos de la Historia de Utiel. siglos XIII al XVII, “Antología Literaria de la Viña y el vino de Utiel-Requena” (2000), Biografía del mártir Francisco Gálvez Iranzo, hijo de Utiel (2001), Historia general de la Virgen del Remedio y de su santuario en Utiel (1988) i, en col·laboració amb Raúl Gómez García, Fidel García Berlanga (1859-1914) (2001).
- SÁEZ, E.; ROSSELL, M.: Repertorio de medievalismo hispánico. (1955-1975), II. G-M., Ediciones “El Albir”, Barcelona 1978, p. 587-589.