Michael R. McVaugh

(Washington, DC, 1938)

Medievalista i historiador de la medicina nord-americà.

Vida i obra

És catedràtic d’història de la ciència a la Universitat de North Carolina, Chapel Hill. Estudià a les universitats de Harvard i Princeton, on coincidí amb John E. Murdoch. La seva obra aborda dos temes principals: d’una banda, el desenvolupament de la teoria mèdica, particularment vista a través de l’obra d’Arnau de Vilanova; i, de l’altra, la història social de la medicina a la Corona d’Aragó als s. XIII i XIV. En ambdós temes d’estudi ha estat des del 1974 estretament vinculat amb el grup d’història de la medicina de Lluís Garcia i Ballester, amb qui fou coeditor de l’Opera Medica Omnia d’Arnau de Vilanova. En la introducció de la seva edició de l’obra d’Arnau de Vilanova Aphorismi de gradibus (1975), establí la relació entre l’aproximació quantitativa a la farmacologia feta per Vilanova i els seus antecedents àrabs en l’obra d’al-Kindi. En l’estudi que feu el 1993 sobre la pràctica de la medicina a la Corona d’Aragó, entre el 1285 i el 1345, l’autor exposa que la difusió popular de la teoria mèdica grega arabitzada estimulà la “medicalització” de temes d’abast social, com ara la lepra i el comportament sexual, i també l’estatus professional dels metges, fet que es palesa, per exemple, a l’hora de recórrer-hi com a testimonis experts en la legislació. En la història de la cirurgia, establí que la correcció quirúrgica de l’hèrnia crural, desenvolupada a l’època medieval, fou la primera pràctica quirúrgica estandarditzada en tota la medicina occidental.

Entre la seva bibliografia destaquen: Arnaldi de Villanova Opera Medica Omnia, II: Aphorismi de gradibus (1975 i 1992), De intentione medicorum (2000), Tractatus de amore heroico. Epistola de dosi tyriacalium medicinarum (1985), Regimen sanitatis ad regem Aragonum (1996, amb Ll. Garcia Ballester, P. Gil Sotres i J.A. Paniagua), Regimen Almarie (1998, amb Ll. Cifuentes), Translatio Libri Galieni de Rigore (1981) i Medicine before the Plague: Practitioners and their Patients in the Crown of Aragon, 1285-1345 (1993).

Lectures
  1. d. a.: Arnaldi de Vilanova Opera Medica Omnia (1975-2000): 25 anys d’un projecte internacional, Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, Barcelona 2001.
  2. GLICK, T.F.: “Teoria i pràctica en la medicina medieval”, Ciència, 1984, p. 159-160.