Politar andorrà

Compilació de la història dels usos i costums de les Valls d’Andorra.

Fou escrita l’any 1763 pel prevere andorrà Antoni Puig, rector de les Caldes –actualment les Escaldes–, parròquia d’Andorra la Vella. El títol complet de l’obra és: Politar andorrà, que conté ab fácil méthodo la antiquitat, govern, religió, usos, preheminéncias, prerogatives, y privilegis de les Valls Neutres de Andorra. Escrit per lo Rnt. An. Pg. Preb. de les Caldes per lo millor gobern de sos Patricis. Tret de les sublimes Obres del Mlt. Iltre. Dr. Anton Fiter i Rossell, Veguer de ditas Valls.

El Politar es compon de sis capítols: el primer fa referència a la història d’Andorra; el segon es refereix a les autoritats i els serveis de justícia; el tercer és relatiu al Consell General, als usos i costums i als privilegis que gaudeix Andorra; el quart examina i detalla el protocol; el cinquè dona la llista de tots els bisbes d’Urgell i dels comtes de Foix i de Navarra, Coprínceps d’Andorra, i en el sisè enumera tota una sèrie de màximes «de la millor Política Christiana y prudència elevada, per la millor conservació de les Valls».

El Politar s’inscriu en la temàtica dels costumaris com el Manual Digest d’Antoni Fiter iRossell: fa la descripció i l’estudi dels costums del poble andorrà. L’obra ha servit de referència a tots els polítics i juristes andorrans. Durant alguns anys s’ha dipositat a la taula de la presidència en les sessions del Tribunal de Corts. Tot i ser, en bona part, una còpia del Manual Digest, el Politar ha estat des de la seva redacció l’obra de referència més rellevant de l’esperit de la consuetud, posat a l’abast de tots els andorrans, a fi de permetre’n l’ús d’una manera molt pragmàtica.

Segons Brutails, existeixen dues versions o exemplars del Politar: l’un dels anys 1762-63 que es troba a Perpinyà, ara dipositat en els fons dels Arxius Departamentals dels Pirineus Orientals; i l’altre dels anys 1763-64 guardat a la Casa de la Vall. L’any 1983, la Conselleria d’Educació i Cultura en publicà una edició facsímil.