Pyrenae

Revista anual de prehistòria i arqueologia fundada el 1965 per Joan Maluquer de Motes, catedràtic de prehistòria de la Universitat de Barcelona.

Nasqué amb la voluntat de donar a conèixer els fruits de la recerca en prehistòria i arqueologia de l’Institut d’Arqueologia i Prehistòria (IAP) de la UB.

La revista s’organitzà amb una secció d’articles, seguida d’una altra amb petites notes informatives, un conjunt de notícies i un apartat final de ressenyes. Inicialment fou dirigida (1965-69) per Lluís Pericot, Joan Maluquer de Motes i, en els números 4 i 5, també per Ana M. Muñoz. Després de la jubilació de Pericot la direcció passà a Maluquer exclusivament. Durant aquest temps desaparegué la part dedicada a notícies i oscil·laren les seccions de varia i recensions.

La llengua emprada fins el 1976 fou el castellà i rarament s’hi publicaren articles d’autors no vinculats a l’IAP. A partir dels anys 1977-78 i fins al curs 1983-84, la revista incorporà la llengua catalana i s’edità cada dos anys amb una numeració doble. L’any 1985 es trencà la dinàmica anterior en publicar exclusivament les actes del X Symposium de Prehistoria y Arqueología Peninsular, cosa que no feu sinó confirmar la crisi de la revista. Coincidint amb la jubilació de Maluquer, deixà de publicar-se.

L’any 1994 se’n reprengué l’edició amb el mateix nom i amb el subtítol 2ª època. Revista fundada per J. Maluquer de Motes. De periodicitat anual, s’ha editat fins al número 31-32 (2000-01), i publica temes referents a prehistòria, història antiga i arqueologia, en català i en qualsevol llengua d’abast científic. Amb el número 24 (es reservaren dos números, 22 i 23, per a publicar un homenatge al professor Maluquer que no s’edità fins l’any 2000) començà una nova etapa en què la revista roman sota la responsabilitat del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB, amb un consell de redacció format per tots els catedràtics d’aquest Departament i nombrosos professors. Ha canviat de format i ha actualitzat la seva confecció amb una selecció d’articles en funció dels informes emesos per especialistes que n’asseguren la qualitat. Té un comitè assessor de categoria internacional.