Quaderns d’Investigació d’Alaquàs

Publicació editada per l’Ajuntament d’Alaquàs que arreplega únicament i exclusivament estudis i investigacions de l’esmentada localitat de l’Horta Sud.

La dirigeix Enric Juan Redal i compta amb un consell de redacció format per Lola Alfonso Noguerón, Josep Baltasar Escrivá Fort, Josep Esteve Forriol, Maria Esteve Llácer, Francesc García Barberá, Eduardo Genovés López de Sagredo, Rafael Roca Ricart, Josep Soriano Bessó, Ramón Tarín López, M. Júlia Martí Cánoves, Lluís Madrid Jiménez i J. Benet Burriel Martínez. Té un tiratge de 1.000 exemplars.

La revista, que publica articles en català i castellà indistintament, s’estructura en diversos apartats: “Estudis i documents”, “La nostra memòria”, “Inventaris i Catàlegs”, “Història oral”, “Història de les empreses” i “Biografies i Història gràfica”, tot i que l’any 1993 publicà un número monogràfic dedicat a Antonio Sancho Bueno, en complir-se els cinquanta anys de la seva presència com a rector en el poble.

Entre els col·laboradors més habituals destaquen Juan Alabau, que tracta temes relacionats amb la música i el teatre; M. Jesús Caballer Senabre, sobre la població i la sanitat; Virgínia M. Cuñat Ciscar, amb la publicació de fons documentals; José Esteve Forriol, amb estudis al voltant de la religiositat i les festes; Enric Juan Redal, sobre economia i societat a l’època moderna; M. Teresa Pérez Martínez, sobre noblesa; Mariano Planells Segura, sobre agricultura i transports; José Royo Martínez, sobre història contemporània; Josep Ramón Sanchis Alfonso, sobre l’expulsió dels moriscos, i Josep M. Soriano Bessó sobre història oral i societats. L’apartat dedicat a la reproducció d’imatges gràfiques és força interessant per reconstruir la memòria dels esdeveniments de tot tipus (religiosos, esportius, escolars, canvis urbans i rurals, d’indumentària, etc.) ocorreguts a la localitat al llarg dels últims cent anys. En aquest sentit, l’aportació, dels particulars esdevé important.

Quant a les matèries, l’apartat més conreat són les biografies, seguit dels treballs d’economia, societat, senyoriu, cultura, religió, art, urbanisme, Guerra Civil Espanyola i política i sanitat, en aquest ordre. La publicació ens aproxima a la realitat passada i present d’Alaquàs i és imprescindible per a fer-se una idea de la geografia, la història, la societat, la cultura, l’economia, l’art i les tradicions de l’esmentada localitat al llarg del temps.