Saguntum. Papeles del Laboratorio de Arqueología de Valencia (Sagvntvm-PLAV)

Revista de divulgació científica del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, fundada el 1962 per Miquel Tarradell i Mateu, catedràtic d’arqueologia, epigrafia i numismàtica d’aquesta universitat.

Desenvolupament enciclopèdic

El títol de capçalera de la revista, Papeles del Laboratorio de Arqueología de Valencia,fou canviat, el 1977, pel de Sagvntvm, i passà el títol original al lloc de subtítol. Entre els anys 1962 i 2001, se n’han editat 33 volums, amb una periodicitat pràcticament anual des del 1977. Se n’han publicat també quatre volums extraordinaris (del 1998 al 2001), dedicats a aplegar les actes de diversos congressos i reunions temàtics i estudis monogràfics.

La revista recull estudis i investigacions relatius al camp general de l’arqueologia (arqueologia prehistòrica, clàssica, medieval; art prehistòric, epigrafia, numismàtica, etc.) i disciplines relacionades, fruit principalment dels treballs dels membres del Departament, de la resta de la comunitat universitària valenciana i d’estudiosos particulars i institucionals; és una publicació oberta també a treballs i recerques referits a altres àmbits territorials, especialment mediterranis, i a investigadors forans. La llengua usual de la revista és el castellà; el francès, l’anglès o l’italià hi són molt testimonials. Igual d’esporàdic és el català, amb una presència primerenca al núm. 5 (1968), però sense cap continuïtat fins al núm. 20 (1986).

La direcció de Sagvntvm-PLAV l’han ostentada, fins el 1980, els directors corresponents del Departament universitari (M. Tarradell i M. Almagro, artífex, aquest darrer, del canvi de capçalera). Sense direcció expressa del 1981 al 1988, en el consell de redacció han figurat en aquest període els successius membres del Departament: C. Aranegui Gascó, M. Gil-Mascarell Boscà, B. Martí Oliver, J.L. Peña Sánchez, P.P. Ripollés Alegre, V. Villaverde Bonilla, C. Aldana Nàcher, J. Bernabeu Auban i C. Gómez Bellard. Del 1989 al 1998, el director efectiu n’ha estat C. Gómez Bellard, i han integrat el consell de redacció C. Aranegui, J.L. Jiménez Salvador i V. Villaverde. Des del 2000, la direcció ha recaigut en C. Aranegui, i el consell de redacció és format per V. Villaverde, J. Bernabeu i P.P. Ripollés.

La nòmina de col·laboradors és bastant àmplia i qualificada, com escau a una revista universitària amb quaranta anys d’existència. Com a investigadors forans, cal fer referència a M. Ponsich, W. Schüle, G. Alföldy, H. Schubart, P. Rouillard, J.J. Jully, W.S. Kurtz, R. Shady, P. Beavitt o P. Biagi. Les contribucions d’autors hispànics són més nombroses, com les de J.C. Serra i Ràfols, G. Rosselló i Bordoy, A.M. de Guadán, L. Villaronga, L. Pericot, A. Beltrán Martínez, J. Fortea, J.M. Blázquez, M. Almagro Basch, J. Maluquer de Motes, M.A. Querol, M. Santonja, M.D. Asquerino, R. Olmos, A. Balil, J.M. Fullola i Pericot, J.M. Abascal, J.J. Enríquez Navascués, J.L. Maya, F. Burillo, G. Delibes, V. Hurtado, P. Bueno, R. de Balbín Behrmann, M.E. Aubet, M.C. Blasco Bosqued, J. Velaza i J. Rovira i Port. Més nombrosa encara ha estat la col·laboració d’investigadors i estudiosos locals, que han utilitzat la revista per a donar a conèixer les seves recerques.

Sagvntvm-PLAV tingué el seu origen en el pas per la UV de M. Tarradell com a catedràtic d’arqueologia (1957-69), i la reactivació que això comportà per a l’aleshores pràcticament desmantellat Laboratori d’Arqueologia, creat el 1924 per L. Gonzalbo. Entre el 1962 i el 1968, els PLAV es constituïren com una tirada a banda dels articles i treballs de temàtica arqueològica apareguts en la revista Saitabi, publicada per la Facultat de Filosofia i Lletres de la UV. A partir del núm. 5, aconseguiren la independència editora –quant a primícia dels treballs– amb què ha arribat fins avui. Els PLAV sorgiren com a mitjà d’expressió escrita i divulgadora de les investigacions impulsades des de la UV, amb un format (molts dels primers números tenen el caràcter d’estudis monogràfics) i una manera d’abordar els temes força innovadors per a l’època. Se centraren sobretot a desmitificar molts temes que planaven sobre les investigacions al País Valencià, amb un gran rigor científic. Tot això, juntament amb el gran volum d’articles publicats, ha fet de Sagvntvm-PLAV una de les principals revistes de temàtica arqueològica del panorama editorial peninsular.

Lectures
  1. GARCÍA MARÍN, A.; ROMÁN ROMÁN, A.: “Las publicaciones periódicas de historia antigua, prehistoria y arqueología”, Trabajos de Prehistoria, 55, 1, 1998, p. 139-146.