La catedral de Barcelona

Portalada de Sant Iu de la catedral de Barcelona. Aquesta porta lateral, de vers el 1329, va ser la principal de la catedral fins al final del segle XIX. El timpà és presidit per la imatge de santa Eulàlia i a banda i banda de la porta hi ha dues làpides commemoratives de l’inici de les obres de la catedral, el 1298. Va esdevenir model d’altres portades monumentals, com la de la parròquia del Pi, que segueix la mateixa estructura, d’un cos lleugerament sobresortint. Es creu que les mètopes del segle XIII que decoren la porta a l’altura de les impostes procedeixen d’una portada anterior, del final del romànic.

ECSA-G.S.

Introducció

La catedral de Barcelona, iniciada l’any 1298, és la primera de les catedrals plenament gòtiques que es van alçar a Catalunya. La seva construcció encapçala la formidable empenta constructiva registrada a Barcelona i al conjunt del país durant les primeres dècades del segle XIV. Un auge que va comportar una transformació radical del paisatge monumental de ciutats i viles i també el triomf del gòtic urbà i, amb aquest, la plenitud de l’arquitectura gòtica catalana.

Si les catedrals de Tarragona i Lleida reflectien la mentalitat del temps de les conquestes, la catedral de Barcelona respon, en canvi, a una mentalitat essencialment urbana. La complexitat de la seva estructura, que integra diverses funcions especialitzades en un sol organisme arquitectònic, i sobretot l’extraordinària multiplicació de capelles obertes als estaments eclesiàstics, nobiliaris o burgesos són fets que palesen l’optimisme, el dinamisme i la vitalitat de la societat que va impulsar-la. Una societat que es trobava en la fase més alta del cicle expansiu medieval quan la catedral de Barcelona va ser concebuda i iniciada, i que la va haver de continuar, fins a gairebé acabar-la, quan la crisi de la baixa edat mitjana ja es manifestava.

La gran quantitat de capelles distribuïdes per tot el seu perímetre interior constitueix, sens dubte, una de les característiques arquitectòniques més remarcables de la seu barcelonina. És també un fet que va tenir repercussions directes sobre la producció artística, que es va veure estimulada i afavorida. Els retaules, els vitralls i els ornaments de les capelles, així com el tresor catedralici, feien que la catedral unís a la seva funció essencial de temple religiós la de constituir un espai privilegiat, una escenografia idònia per a la posada en escena de la magnificència del poder i de les persones i dels grups socials hegemònics.

Tanmateix, la catedral era per damunt de tot l’església del capítol com a institució i del bisbe i els canonges com a persones individuals. Eren ells els qui gestionaven la catedral pròpiament dita i també les seves propietats i el barri dels voltants: el palau episcopal, l’Almoina, l’hospital, les cases…

Va ser el bisbe Arnau de Gurb (1252-84) qui va emprendre una sèrie d’obres anunciadores de la intenció d’ampliar la seu romànica, si bé la primera pedra del nou edifici gòtic no es va posar fins en temps del bisbe Bernat Pelegrí (1288-1300), franciscà, l’any 1298. Al seu successor Ponç de Gualba (1303-34) correspon substancialment la construcció de la capçalera: el seu escut és visible en sengles claus de volta del deambulatori, juntament amb els del rei i de la ciutat.

Amb fra Ferrer d’Abella (1334-44), pertanyent a l’orde dominicà, va tenir lloc la consagració de l’altar major (1338) i la fastuosa cerimònia de translació de les relíquies de santa Eulàlia a la cripta (1339).

Li succeïren Bernat Oliver, religiós augustinià (1345-46), i, a la segona meitat del segle XIV, Miquel de Ricomà (1346-61), Guillem de Torrelles (1361-69), el benedictí Berenguer d’Erill (1369-71), Pere de Planella (1371-85) i Ramon d’Escales (1387-98). Amb ells es va dur a terme l’acabament del creuer, els campanars i el tancament de les voltes de la nau. Les claus majors del sector del cor i el rerecor ostenten l’escut del bisbe Planella, mentre que l’obra del cor es vincula especialment amb el bisbe Escales. Al mateix temps, també es completava la construcció de dues galeries del claustre, la paral·lela a la catedral i la del carrer de la Pietat, gràcies al mecenatge de canonges, personatges de l’entorn del rei, nobles, alguns mercaders i altres persones, totes elles identificades pels seus escuts.

Al començament del segle XV, en temps dels bisbes Joan Ermengol (1398-1408), abat de Sant Cugat, i Francesc de Blanes (1409-10), es va començar a treballar en el sector de la façana i de la sala capitular. També es van començar a alçar els dos últims pilars de la nau, els que havien de suportar el cimbori.

Vista aèria de la catedral, que sobresurt de la resta d’edificacions de la Barcelona antiga.

J.T.

Però el gran impulsor de l’acabament de la catedral gòtica va ser el bisbe Francesc Climent, dit Sapera, que va ser-ho dues vegades, la primera entre el 1410 i el 1415 i la segona entre el 1420 i el 1430. Eren els temps agitats del Cisma d’Occident, durant els quals el patriar-ca Sapera va tenir un destacat protagonisme al costat de Benet XIII. A la seva iniciativa i al seu mecenatge personal es deuen la galeria claustral del carrer del Bisbe, el tancament de les últimes voltes de la nau (1424) i l’arrencada del cimbori. La presència constant del seu escut en totes aquestes parts és testimoni eloqüent del seu patrocini.

Els successors del patriarca Sapera van ser els bisbes Andreu Bertran (1431-33), Simó Salvador (1433-45) i Jaume Giralt (1445-56), en temps dels quals es van completar les obres del claustre fins a la construcció del brollador i el tancament de les últimes voltes de les galeries claustrals, l’any 1448.

Posteriorment, el progressiu allunyament dels bisbes i els efectes devastadors de la guerra civil catalana i de la crisi econòmica van fer que la iniciativa episcopal minvés considerablement. El protagonisme en la promoció de realitzacions artístiques durant la fase final de l’edat mitjana va recaure més aviat en algunes personalitats rellevants del capítol, entre les quals sobresurt l’ardiaca Lluís Desplà (†1524).

Però el mecenatge dels canonges es va reflectir majoritàriament en obres de naturalesa moble, de manera que a partir de la segona meitat del segle XV ja no es van emprendre treballs arquitectònics d’envergadura. Així, doncs, no es va acabar la façana ni van tenir lloc, més endavant, les substancials alteracions barroques del sistema de capelles que apareixen en moltes altres catedrals i esglésies. Només la transformació de la sala capitular gòtica en capella del Santíssim i de Sant Oleguer, al final del segle XVII, va comportar la supressió de dues capelles. L’estructura de la catedral de Barcelona va mantenir en la seva pràctica integritat la forma gòtica i no va registrar aportacions substancials a la seva fàbrica fins que es van construir la façana i el cimbori neogòtics.

El cicle constructiu de la catedral gòtica de Barcelona va durar 150 anys, des de l’inici de les obres l’any 1298 fins al tancament de l’última volta del claustre l’any 1448.

La catedral dins la ciutat

La catedral de Barcelona s’alça en un vessant suaument inclinat del Mons Taber, un dels petits turons que configuraven el relleu original de la ciutat, aquell on va ser fundada i on al llarg de la seva evolució es van concentrar les seus dels principals organismes de poder, civils i religiosos, de l’urbs i el seu territori. Així, la catedral pròpiament dita i la resta de dependències episcopals i canonicals es troben gairebé a tocar dels espais que són o han estat fòrum romà (incloent-hi el temple d’August), Palau Reial Major, palau de la Generalitat, casa de la Ciutat, Reial Audiència, Inquisició, etc.

El sector catedralici se situa concretament a l’àrea nord-oest de la ciutat antiga, intramurs. És el resultat de l’evolució i el creixement del nucli episcopal configurat a partir del segle IV entorn d’una domus notable, tal com ha posat de manifest l’exploració dels testimonis arqueològics visibles al subsòl del Museu d’Història de la Ciutat.

Naturalment, des del segle IV fins a l’època gòtica, el creixement i l’expansió de la catedral i de tot el barri episcopal van suposar continus trencaments de l’estructura urbana de la ciutat antiga. Amb tot, l’actual catedral gòtica manté una alineació que coincideix essencialment amb la de l’urbanisme romà: la catedral és orientada en el mateix sentit que el decumanus maximus i el claustre limita pràcticament amb el seu traçat (coincident amb el carrer del Bisbe). Semblantment, la capçalera de la catedral limita amb la línia del carrer de la Pietat i la baixada de Santa Clara, que correspon al traçat d’un dels cardines minores de la ciutat romana.

Vista de l’interior de l’església catedral, amb el cor dels canonges, del pas del segle XIV al XV, al centre de la nau central, completat i redecorat al segle XVI.

CB - G.S.

Durant la baixa edat mitjana tot l’entorn de la catedral es va transformar radicalment. Aquesta transformació, però, no va ser el resultat únicament de la construcció de la catedral gòtica sinó que va començar amb anterioritat, dins d’un procés general de reformulació de la ciutat i dels espais urbans entre els segles XIII i XV. Així, doncs, podria dir-se que la construcció de la catedral gòtica és més aviat la conseqüència, i no la causa, d’una sèrie de canvis urbanístics d’abast més general.

El trasllat del palau episcopal és un exemple eloqüent de les transformacions que es van produir en el teixit urbà que envoltava la catedral. Originalment, la residència dels bisbes era situada al sector del carrer dels Comtes. Hom ha identificat les restes d’un edifici notable situades al subsòl arqueològic de la plaça de Sant Iu amb el primer palau episcopal. Aquest emplaçament original es va mantenir fins que les seves possibilitats de creixement i expansió van estroncar-se a causa del veïnatge de la catedral i dels palaus comtal i reial. Aleshores es va optar pel trasllat a un sector proper a l’única porta de la muralla romana que subsisteix actualment: la de la Plaça Nova, dita també Porta Bisbal o Episcopal. Des del segle XI ja es documenta l’existència de propietats del bisbe en aquella àrea de la ciutat antiga, però va ser durant el segle XIII que s’hi va articular un palau episcopal pròpiament dit, sobretot gràcies a la iniciativa del bisbe Arnau de Gurb. Finalment, les propietats del bisbe al sector del carrer dels Comtes van ser remodelades per a facilitar l’ampliació del Palau Reial Major i de la catedral. Segons Pi i Arimon, el mateix bisbe Arnau de Gurb va dividir en tres parts el vell palau episcopal amb aquesta finalitat (1271). El 1316 encara es registra la venda d’una casa episcopal iuxta palacium per a incorporar-la a l’obra d’aquest.

A més del canvi d’emplaçament del palau bisbal, durant la baixa edat mitjana també es va produir la reubicació dels hospitals dependents del capítol, per tal de situar-los de forma més adequada i funcional en el context de la nova ciutat que s’expandia pels ravals. Al començament del segle XIII, l’hospital originalment establert prop de la catedral va ser unit al del canonge Colom, situat al sector del Raval.

Una altra institució de beneficència dependent del capítol era l’Almoina o Pia Almoina. Com és sabut, la seva funció consistia a donar menjar als pobres, cosa que inicialment es feia al menjador de les antigues dependències canonicals de la catedral. A causa de l’avenç de les obres del claustre pel sector del carrer de Santa Llúcia aquest menjador es va haver d’enderrocar (1429) i va ser substituït per l’actual sala de la Capbrevació. Poc temps després d’aquella data va començar la construcció de la “casa de la Almoyna”, que actualment s’obre al pla de la Seu i allotja el Museu Diocesà.

De les diverses capelles foranes que hi havia a l’entorn de la catedral, l’única que ha subsistit és la de Santa Llúcia, precisament per haver estat incorporada al conjunt del claustre de la catedral gòtica.

Tot al voltant de la catedral hi havia igualment nombroses cases i residències de canonges. En van ser enderrocades moltes a causa del creixement de la catedral, però també se’n van construir de noves. Consta, per exemple, que l’any 1375 es va fer una relació de les cases de canonges i beneficiats que havien de desaparèixer per l’obra de la seu; l’any 1421, però, es va acordar construir cases per a canonges en un indret on anteriorment hi havia hagut l’escola gramatical de la catedral.

Amb el temps, moltes d’aquestes cases de canonges que envoltaven la catedral gòtica van passar a les mans de particulars i això en va precipitar la desaparició. Actualment només es conserva el nucli situat entre els carrers de la Pietat i del Bisbe, que va ser adquirit per la Diputació de Barcelona, autora de la seva moderna restauració i vinculació al palau de la Generalitat. També es conserven les antigues cases de l’Ardiaca i del Degà, situades sobre la muralla romana. Aquesta última va ser reformada al començament del segle XV al mateix moment que es treballava en l’acabament de la façana de la catedral. La reforma de la casa de l’Ardiaca és posterior, del final del XV, i és deguda a la iniciativa de Lluís Desplà, el qual va voler donar caràcter palatí a la seva residència.

Al cap i a la fi, les transformacions operades al barri de la catedral durant la baixa edat mitjana en van comportar una important transformació i, arran de l’acabament de la catedral gòtica, l’ocupació de gairebé tot l’espai disponible, pràcticament fins al límit de la saturació. El pla de la Seu és l’únic espai obert que dona una mica de perspectiva a la catedral. Es va obrir entre els segles XV i XVI gràcies a successives adquisicions i enderrocs de cases i de trams de muralla.

Abans de la catedral gòtica

Les primeres referències sobre l’existència d’un bisbe cristià a Barcelona daten de mitjan segle IV. Al conjunt episcopal crescut entre els primers temps del cristianisme i el període de domini islàmic, del segle IV al segle VIII, pertanyen les restes visibles al subsòl arqueològic del Museu d’Història de la Ciutat, entre les quals sobresurten el baptisteri (del segle IV, amb moltes reformes posteriors), una aula episcopal (segle V) i l’edifici considerat palau episcopal (segles VI-VII) bastit sobre l’antiga domus romana que va ser el nucli originari del conjunt. Més recentment han estat trobades les restes d’una església d’època visigòtica.

En canvi, no ha estat localitzada la basílica catedralícia pròpiament dita, però avui és generalment acceptat que era situada en l’espai posteriorment ocupat per les catedrals romànica i gòtica.

Després del període de domini islàmic i de la conquesta carolíngia (801), les fonts parlen diverses vegades de la restauració o la reparació de la catedral de Barcelona. Destaca en aquell moment la iniciativa del bisbe Frodoí (862-892), en temps del qual es va produir la invenció del cos de santa Eulàlia (877), i l’impuls al culte de la màrtir barcelonina, fet que va tenir moltes implicacions d’ordre politicoreligiós i que molt probablement es devia reflectir en obres d’una certa importància.

Posteriorment a la destructiva ràtzia d’Almansor (985) va començar un nou període de reconstrucció de tota la ciutat i els seus edificis principals, que va culminar amb l’edificació d’una nova catedral, consagrada el 18 de novembre de l’any 1058.

D’aquesta catedral romànica, construïda en part a iniciativa del comte Ramon Berenguer I, coneixem només els fonaments d’una part de la façana (incloent-hi els brancals de la porta central i d’una de lateral). Tanmateix, gràcies a les hipòtesis de Martí Vergés i Teresa Vinyoles, que van transformar substancialment el paradigma interpretatiu de les catedrals romànica i gòtica, és possible fer-se una idea bastant aproximativa de la seva forma. Segons els esmentats autors, aquesta devia ser força semblant a Sant Vicenç de Cardona.

Interior des de la tribuna dels peus vers la nau lateral dreta o de l’epístola. Són ben visibles les capelles laterals entre contraforts, la galeria alta que ressegueix el perímetre de les naus i els grans arcs formers gairebé semicirculars.

CB - G.S.

Arran dels estudis de Vergés i Vinyoles, també ha quedat definitivament sense sentit l’antiga suposició que la catedral romànica estava orientada en sentit oposat a la gòtica (Rogent – Soler, 1898). Ara veiem molt clar que la catedral gòtica es va sobreposar a la romànica i que l’edifici del segle XI es va anar enderrocant a mesura que les seves funcions eren suplides per la catedral nova. Però mentrestant es va mantenir en ús.

L’altar de la seu romànica no va ser desmantellat fins el 1337, i l’any següent va tenir lloc la consagració del nou. El campanar de la seu romànica no va ser enderrocat fins al període 1379-80, quan es va emprendre la construcció dels nous. El 1384 es procedia a enderrocar una altra part de la seu vella i a conseqüència d’això i de les pedres que eren llançades al carrer es van espatllar les canonades que portaven aigua des de “la principal font de la seu de Barchinona” fins al palau reial (Madurell, 1935, pàg. 379-380).

Un edifici anomenat el celler, pertanyent a les antigues dependències canonicals, va ser aterrat cap al 1421. El 1423 es parla encara de l’enderroc de la volta vella.

Abans de ser aterrada, l’estructura de la catedral romànica va ser aprofitada com a bastida interior per a la construcció de la nau gòtica, tal com recullen sovint les cròniques antigues. Aquest procediment constructiu va condicionar la forma de la catedral gòtica i ajuda a entendre algunes de les seves particularitats, que comentarem més endavant.

La singular ubicació dels campanars damunt els braços del creuer, que també s’ha volgut explicar a partir dels condicionants imposats per la supervivència de la catedral romànica, podria relacionar-se més aviat amb un altre condicionant que sovint no es té tant en compte: la manca d’espai disponible a l’entorn de la catedral, cosa que impedia fer-los exempts. Això hauria obligat a alçar els campanars en aquell lloc, pràcticament l’únic possible. L’opció de situar-los als peus de la catedral no sembla que fos gaire viable, si es volien de grans dimensions.

Capçalera de la catedral, amb el campanar de la banda del claustre i el cimbori neogòtic.

ECSA - G.S.

Els cronistes antics recullen sovint una llegenda a propòsit d’això, segons la qual “el viejo maestro [es refereix a Bernat Roca] no sabiendo cómo resolver el apremiante problema [de com i on alçar els campanars] secretamente y de noche abandonó la ciudad. ¿Do fue? Nadie lo supo; sólo después de algun tiempo se le vio volver a poner mano a la obra y resolver con admiración de expertos y de profanos levantar dos gigantescas torres a los extremos del crucero, cargando sus bases enormes sobre los arcos robustos de las dos puertas de entrada. No faltó quien dijo que había ido a consultar su proyecto con los más grandes maestros de Germania e Italia” (Rogent – Soler, 1898, pàg. 14).

Les obres del segle XIII

Temps enrere, Adolf Florensa (1963) es preguntava si s’havia iniciat una catedral entre la romànica i la gòtica. La seva observació partia de la constatació de l’existència d’uns trams clarament anteriors a l’obra gòtica entre el creuer i la capçalera pròpiament dita. Són els trams que corresponen a la sagristia i la capella de les Ànimes. Florensa havia tingut oportunitat d’intervenir a la part alta de la sagristia i constatava que fins aleshores cap historiador no havia pres en consideració aquests elements, prou significatius. Estudiant-los, arribava a la conclusió que la catedral s’havia iniciat en aquest sector, probablement en temps del bisbe Arnau de Gurb, i plantejava l’eventualitat d’una possible catedral intermèdia entre la romànica i la gòtica.

La hipòtesi de Florensa va tenir el valor de remarcar l’existència d’una activitat constructiva força intensa durant el segle XIII i de cridar l’atenció sobre aquests elements, tot i que actualment no es consideren relacionats amb l’inici d’una catedral intermèdia sinó amb l’ampliació de la catedral romànica.

Encaixant les observacions de Florensa amb les hipòtesis de Vergés i Vinyoles, sembla bastant clar que els espais actualment ocupats per la sagristia i la capella de les Ànimes van ser construccions autònomes, afegides als flancs de la catedral romànica, segurament amb la finalitat de dotar-la de nous espais destinats a serveis (més que no pas a usos litúrgics).

La sagristia ha servit sempre com a tal, i va ser ampliada amb sales annexes als segles XV i XVI. L’espai de la capella de les Ànimes va servir originalment de tresoreria i no va esdevenir capella fins als temps del bisbe Ramon d’Escales, a la fi del segle XIV.

Abans, però, aquests elements del segle XIII ja havien estat integrats a l’obra gòtica del XIV i això va comportar, sobretot, l’alteració dels pisos que tenien al damunt per tal d’obrir-hi grans finestrals destinats a rebre vitralls. Al damunt de la tresoreria, s’hi va tornar a treballar en temps del rei Martí l’Humà (1407-09) per construir-hi una tribuna o capella accessible des del palau reial mitjançant un pont, del qual encara avui dia és visible l’arrencada (el pont va ser enderrocat el 1823).

S’ha tendit a atribuir la iniciativa d’aquestes obres del segle XIII al bisbe Arnau de Gurb (1252-84), de qui sabem de manera fefaent que va ser l’impulsor de la construcció de la capella de Santa Llúcia, originalment dedicada a les Onze Mil Verges. Aquesta capella es va realitzar entre els anys 1257 i 1268 i va romandre exempta fins que al segle XV es va incorporar a l’estructura del claustre, tal com es troba actualment. L’ús de la volta de canó apuntat tant a la capella de Santa Llúcia com a la cambra superior de la sagristia avalaria la possible contemporaneïtat d’aquestes obres. Una mica més endavant tornarem a referir-nos a la cronologia d’aquestes parts.

Al segle XIII pertany encara un altre element molt notable que, com els anteriors, també va passar de la catedral romànica a la gòtica. Ens referim a la portada del claustre.

Aquesta portada de marbre blanc contrasta pronunciadament amb el context on es troba i això ha donat peu a interpretacions que pretenien explicar la seva singularitat de manera un xic forçada. Molts tractadistes antics van donar per fet que es tractava del portal major de la catedral romànica, que hauria estat traslladat a aquest nou emplaçament abans que l’obra vella fos enderrocada. També s’ha pressuposat, a vegades, que es tractava d’una obra importada.

Aquesta segona possibilitat es desmenteix automàticament tenint en compte que s’hi van reutilitzar peces de marbre amb inscripcions que procedeixen del fòrum de Bàrcino. Avalarien igualment la manufactura local les afinitats entre els elements escultòrics d’aquesta portada i altres de Sant Pau del Camp o el palau episcopal, tal com han posat de manifest Jordi Camps i Imma Lorés. Però, tot i les evidències que la portada del claustre és de manufactura local, la seva filiació estètica és de clara arrel italiana.

Creiem que val la pena assenyalar, a propòsit d’això, els evidents i ferms paral·lelismes estructurals d’aquesta portada amb la triple portada marmòria de la catedral de Sant Llorenç de Gènova, datable cap al primer quart del segle XIII (Cervini, 1993).

Sembla indubtable que totes dues obres parteixen d’una mateixa concepció. Destaquen com a principals trets comuns l’esveltesa de les columnes laterals, la disposició dels muntants i de la llinda, la pràctica transformació de la zona de capitells en un fris, la forma lleugerament apuntada de l’arc i, sobretot, el complex motlluratge de les arquivoltes, d’una gran riquesa plàstica i de remota filiació anglonormanda. Sense oblidar-ne el caràcter marmori, tot i que a Gènova es ressalten molt més els efectes de policromia que a Barcelona. Les diferències més importants entre totes dues peces rauen en les respectives parts escultòriques, que són d’estils ben diversos.

Podríem considerar la porta del claustre de la catedral com una obra realitzada aquí per un taller relacionat amb el de la façana de la catedral de Gènova, però amb la col·laboració d’escultors locals. La relació amb Gènova és fàcilment explicable tenint en compte els nombrosos punts de contacte –i de fricció– entre catalans i genovesos, si més no des del segle XII.

És molt probable que la portada del claustre fos originalment una porta lateral de la catedral romànica que ni tan sols devia ser traslladada del seu emplaçament original, sinó únicament conservada i embeguda en el context de l’obra gòtica, sense desplaçar-la.

Hem de creure que a l’altre extrem del creuer de la catedral romànica també es va realitzar durant el segle XIII una portada equivalent o almenys un complement escultòric, al qual devien pertànyer les mètopes de marbre posteriorment incorporades a la porta de Sant Iu, les quals són d’un estil ben diferent del de les escultures de la porta del claustre.

Tot això serveix per a posar de manifest que durant el segle XIII l’activitat constructiva al voltant de la catedral romànica va ser força intensa, fins i tot a la primera meitat de segle, abans dels temps del bisbe Arnau de Gurb. Les conclusions dels estudis de Jordi Camps i Imma Lorés sobre l’escultura de la portada del claustre apunten una cronologia propera al 1200.

Però si les obres escultòriques són obres d’embelliment que es devien fer quan encara no es pensava en una nova catedral, la construcció de la sagristia i de la tresoreria sí que obeïa a aquella necessitat d’ampliar la catedral que es va donar com a pretext principal per a la construcció de la seu gòtica. D’alguna manera, això porta a situar aquestes obres més a prop de la data d’inici de la nova catedral (1298) i, per tant, fa força versemblant la seva atribució al temps del bisbe Arnau de Gurb, que s’estén durant gran part de la segona meitat del segle XIII.

Resta per discernir si el propòsit d’Arnau de Gurb ja era la renovació total de la catedral romànica o si tan sols pensava en una reforma parcial mitjançant l’addició de nous cossos a la vella estructura.

En qualsevol cas, sembla evident que els esdeveniments que es van produir després de la mort del bisbe Arnau (1284) devien comportar canvis substancials respecte dels primers plantejaments d’extensió i ampliació de la catedral i d’una nova orientació.

La successió d’Arnau de Gurb es va complicar per la mort al cap de pocs mesos de Gerard de Gualba, elegit nou bisbe. Aleshores es va obrir com un interregne, durant el qual dos candidats es mantenien en discòrdia per la mitra barcelonina: Bernat de Vilafranca i Bernat Pelegrí. No va ser fins el 1288 que aquest últim va rebre la confirmació papal, però no va prendre possessió del càrrec fins dos anys després. A aquesta interinitat del bisbat se sumava la crisi provocada per la incorporació de Sicília i la croada contra Catalunya (1285), que va tenir moltes conseqüències d’ordre intern, entre les quals cal recordar la revolta de Berenguer Oller (1285). És lògic suposar que tots aquests fets estronquessin els projectes d’Arnau de Gurb i els deixessin sense continuïtat.

Amb la presa de possessió del bisbe Bernat Pelegrí (1290) i el tractat d’Anagni (1295), que posava fi a la qüestió siciliana, s’obria una nova situació marcada per l’estabilització del bisbat, la pau amb França i el casament de Jaume II amb Blanca d’Anjou. La catedral iniciada el 1298 va ser el fruit d’aquesta nova situació i del replantejament dels primers propòsits d’ampliació i extensió.

No sembla que s’hagi de considerar del tot aliena al nou context post-Anagni la subsegüent adopció d’una tipologia de clara filiació francesa per a la capçalera de la catedral de Barcelona, deixant enrere les velles reticències catalanes envers l’opus francigenum. Més encara tenint en compte la directa implicació de la reina Blanca en aquesta obra, manifestada per la presència del seu escut a la clau de volta que representa santa Eulàlia.

Les característiques arquitectòniques

La catedral de Barcelona és un organisme arquitectònic complex en el qual s’articulen diversos elements adaptats a funcions diferents, els principals dels quals són l’església catedral pròpiament dita i el claustre.

El programa arquitectònic de la catedral gòtica, a més de les necessitats funcionals, litúrgiques o simbòliques a les quals es va tractar de donar resposta, va estar condicionat per la preexistència de la catedral romànica, per la tecnologia i la metodologia constructives i per les opcions per uns determinats models o referents estètics, dintre de l’ampli ventall de possibilitats i de recursos que oferia el món gòtic.

El temple catedralici és un edifici de tres naus, sense transsepte sortint, amb una capçalera única amb deambulatori i nou capelles radials. Precedeix la capçalera un tram flanquejat pels àmbits construïts al segle XIII (probablement en temps d’Arnau de Gurb, com acabem de veure) i incorporats a l’obra gòtica: la sagristia i la tresoreria (actualment capella de les Ànimes).

Portada del segle XIII que comunica el claustre amb l’interior de la seu.

ECSA - R.

Com que el transsepte no sobresurt per donar lloc a una planta de creu llatina, es parla sovint de fals creuer o pseudocreuer. Tanmateix, està ben remarcat mitjançant sengles portes laterals (la de Sant Iu, oberta al carrer dels Comtes, i la del claustre) i també per les dues torres que s’alcen just a sobre d’aquestes portes.

Les torres assoleixen uns 54 m d’alçada. Parteixen d’una base quadrada, però la seva forma és vuitavada, i una és lleugerament més gruixuda que l’altra. Van ser construïdes després de l’enderroc del campanar de la seu romànica (entre el 1379 i el 1380). La primera campana es va hissar l’any 1393, com veurem més endavant.

Aquestes torres han acomplert històricament una doble funció: la de campanars pròpiament dits, vinculada a la litúrgia, i la de seny de les hores, de caràcter civil. Per això el Consell de Cent era l’encarregat de la construcció i el manteniment dels seus rellotges.

Més enllà del transsepte s’estenen les naus, configurades per tres tramades que abasten els sectors del cor i el rerecor i una quarta, més llarga, que correspon al cimbori.

Tot el perímetre interior de la part de les naus, des del transsepte fins a la façana, és resseguit per capelles laterals, que són encaixades entre els contraforts a raó de dues per tramada. En canvi, a la part de la capçalera cada tram inclou només una sola capella. Observem com la preeminència donada a les capelles laterals i el fet d’encaixar-ne fins i tot a la part interior de la façana fan que aquesta tingui una sola porta, en comptes de les tres que hi havia a la catedral romànica i del que és més normal en esglésies de tres naus.

La taula que es publica en aquest mateix article detalla la dedicació de les capelles. Podem comptar-ne fins a 28 de laterals, si hi incloem la capella de les Ànimes.

Seccions longitudinal i transversal del conjunt catedralici. El cimbori de l’església catedral i l’agulla que el corona són construccions neogòtiques, del principi del segle XX.

B.A.

Una particularitat bastant remarcable de la catedral de Barcelona és la galeria alta que constitueix com un segon pis per damunt de les capelles laterals. Originalment hi havia la intenció d’encabir en aquesta galeria més capelles laterals, i, així, en veiem quatre de completades als dos primers trams (costat de l’evangeli). Però l’oferta de capelles ja devia ser excessiva i inassumible, de manera que la resta de la galeria alta es va construir sense incloure’n cap més.

L’existència d’aquesta galeria fa que les naus de la catedral no rebin llum directa, pel fet que les finestres queden enretirades. La diferència amb la capçalera és notable ja que aquí, en no existir galeria alta, s’obren grans finestrals just a sobre de les capelles laterals.

A aquesta il·luminació indirecta de les naus es va atribuir durant molt de temps la foscor que percebien els visitants de la catedral i a la qual al·ludeixen gairebé tots els tractadistes antics, cosa que la consagrava com un tòpic. Tanmateix, les causes de la foscor eren unes altres. Principalment, la inutilització i el cegament de molts finestrals i el no-acabament del cimbori. També causava sensació de foscor l’ennegriment de les parets a causa de la pols i el sutge acumulats durant segles. Quan la restauració dels anys 1969-71 va tornar a la catedral el color original de la pedra de Montjuïc, va canviar-ne radicalment la percepció i aquella sensació de foscor es va esvair completament.

A sota del presbiteri hi ha la cripta de Santa Eulàlia. L’existència d’aquesta cripta constitueix una altra particularitat arquitectònica de la seu barcelonina, ja que les criptes són elements inhabituals en l’arquitectura gòtica. Sembla clar que la seva presència obeeix a la voluntat de reproduir dins la catedral gòtica la mateixa organització cultual de la catedral romànica.

No es tracta d’una cripta tancada i aïllada a la manera d’una confessio, sinó d’un espai visualment ben connectat amb la nau, per tal de fer visible a tots els fidels el monumental sepulcre de la santa ‘ben parlada’ (això vol dir Eulàlia). La cripta també ajuda a realçar el presbiteri, sobreelevant-ne el nivell i donant-li més perspectiva.

Davant la cripta, just al centre de la nau, es troba el cor, que constitueix un altre espai autònom al si de la catedral. La seva ubicació, l’habitual al món hispànic, té l’inconvenient de compartimentar la nau i de dificultar la visió del presbiteri. Per això hi ha hagut diversos intents de traslladar-lo.

Arribant als peus de la catedral trobem el cimbori, concebut per a donar claror a l’interior en comptes d’una gran rosassa. Aquesta situació constitueix un altre dels trets originals de la catedral de Barcelona, ja que no és gaire habitual. Algunes vegades s’ha al·ludit a remots paral·lelismes amb esglésies gòtiques alemanyes. Però la posició del cimbori aquí sembla més aviat derivada de la lògica del procés constructiu. Cal tenir en compte que col·locar el cimbori al tram central del creuer hauria resultat incongruent amb la presència dels campanars als extrems d’aquest (presència forçada per la manca d’espai disponible per a fer-los exempts, i pràcticament l’única opció viable si es volien situar els campanars sobre l’edifici, tal com hem comentat).

D’altra banda, la construcció del cimbori als peus de la nau revela que la il·luminació de l’espai interior de la catedral va ser acuradament estudiada i planificada, combinant l’entrada directa de llum pels finestrals de la capçalera i pel mateix cimbori (o sigui, des del cap i els peus de la catedral) amb la il·luminació indirecta de la part de les naus.

La longitud total de la catedral, per l’interior, és d’uns 83 m. L’amplada total és d’uns 38 m, descompostos entre els 13 m de la nau central i la meitat aproximada d’aquesta mida, que fan les naus laterals i les capelles, respectivament.

En alçat, la catedral és coberta amb voltes de creueria quadripartides. Les suporten un total de 20 pilars fasciculats: sis constitueixen la corona del presbiteri, dotze delimiten les tramades des del mateix presbiteri fins al rerecor i dos robustos pilars serveixen per a sostenir el cimbori.

Les tramades de la nau central són de planta gairebé quadrada a causa del considerable espaiament dels pilars. Això, unit al fet que tots els arcs arrenquen de la línia d’impostes (situada a 15 m d’alçada), fa que els arcs doblers (els disposats transversalment a la nau central) siguin de perfil apuntat, mentre que els formers, és a dir, els que separen la nau central de les laterals, són de perfil gairebé semicircular.

Les claus de volta de la nau central se situen a 26 m d’alçada (aproximadament el doble de l’amplada de la nau), mentre que les claus de volta laterals, tant les de les naus com les de la tribuna alta, atenyen els 21 m.

Interior de la capçalera. La poca diferència d’alçada entre el deambulatori i el presbiteri produeix una sensació d’espai únic que li dona singularitat i l’allunya de les capçaleres del gòtic francès que li serviren de model.

CB - G.S.

Així, doncs, la diferència d’alçada entre la nau central i les laterals és d’uns 5 m. Això fa que la part alta de la nau central sigui ocupada, amb prou feines, per un trifori practicable i per unes petites rosasses, cosa que contribueix a augmentar la sensació d’espaiositat a l’interior. A l’exterior, la igualació de l’alçada de les naus laterals i el bloc constituït per capelles i tribuna alta dona lloc a una coberta amb un escalonament mínim, i, per tant, a un terrat pla i a l’atròfia dels contraforts, que de fet no exerceixen com a tals sinó com a canals de desguàs. Tots aquests detalls són característics de l’arquitectura gòtica catalana.

Segons Joaquim Bassegoda (1889), les relacions de proporcionalitat que es donen a la catedral de Barcelona són fixes i senzilles i donen lloc a una modulació de vuit parts iguals en amplada per cinc en alçada. Aquestes últimes corresponen exactament als següents punts: 1) arrencada dels arcs de les capelles de la capçalera, 2) impostes d’on surten els grans finestrals de la capçalera, 3) impostes dels pilars, 4) motllura inferior del trifori i 5) claus de volta de la nau central.

Planta de la catedral.

B.A.

El claustre, situat a la banda sud-oest del temple catedralici, es desenvolupa entorn d’un espai gairebé quadrat (28,7 e 21 m), la qual cosa dona lloc a una estructura que exteriorment assoleix 62 s 44 m. Tal com detallarem més endavant en parlar del procés constructiu, incorpora un total de 21 capelles distribuïdes en tres ales, a raó de set cadascuna. Una quarta ala, la del carrer de Santa Llúcia, inclou les antigues dependències canonicals i la capella de les Onze Mil Verges, o de Santa Llúcia.

Així, doncs, són un total de 22 capelles claustrals, que, sumades a les 28 que hem comptabilitzat a l’interior de la catedral, fan un total de 50 capelles, xifra francament considerable (i variable a l’alça si encara s’hi incloguessin altres espais que també han servit o serveixen com a capelles).

La galeria del claustre és constituïda per un total de 20 arcades més el templet del brollador, situat davant de les portes que donen accés a la catedral i al carrer de la Pietat. Fent evident l’ús funerari del claustre, trobem el terra de la galeria pavimentat amb una gran quantitat de lloses sepulcrals, moltes de completament desgastades. Corresponen principalment als segles XVII i XVIII. Les inscripcions i les làpides sepulcrals d’època gòtica es troben encastades a l’ampit.

El perímetre exterior de la catedral té, al nivell del carrer, un aspecte llis, tancat i compacte. Només a la part de la capçalera es dona un joc més complex d’entrants i sortints gràcies a la disposició de les capelles radials i els contraforts.

Pel que fa a les portades, contribueixen a enriquir plàsticament l’exterior i entre totes la que té un desenvolupament més notable és la de Sant Iu (si exceptuem, és clar, l’obra neogòtica de la façana principal).

La portada de Sant Iu afronta amb el Palau Reial Major i amb el sector on hi va haver l’antic palau episcopal. Constitueix com un cos lleugerament avançat. Al timpà s’alça la imatge exempta d’una màrtir identificable amb santa Eulàlia. El fons del timpà és igualment ornamentat amb una inscripció pintada (“Sant Ivo”) i amb sengles cares femenines treballades en relleu.

A banda i banda de la porta hi ha encastades dues inscripcions lapidàries gairebé idèntiques, a les quals tornarem a fer referència més endavant. Commemoren l’inici de les obres de la catedral gòtica, l’any 1298. Són treballades damunt d’una peça de marbre i emmarcades amb pedra. Aquest marbre podria ser reaprofitat: en una monografia sobre la catedral (Rogent – Soler, 1898, pàg. 10) es reprodueix un relleu de l’antiguitat tardana al revers del qual es va fer una inscripció de característiques molt semblants. També devia ser-ho, versemblantment, el marbre que va servir per a fer la socolada i les mètopes del segle XIII que decoren la portada a l’altura de la línia d’impostes. Tal com hem dit anteriorment, el més probable és que aquestes mètopes procedeixin d’una portada anterior.

Tota la part superior d’aquesta façana és decorada a base d’una arqueria ornamental, força densa, probablement preparada per a rebre imatges. Hi destaquen en especial els bàculs, que evidencien el caràcter de seu episcopal de la catedral enfront al Palau Reial Major que té al costat.

Porta de la Pietat, que comunica el claustre amb el carrer del mateix nom. Va ser construïda al final del segle XIV.

ECSA - G.S.

Hom ha assenyalat les semblances que hi ha entre alguns detalls de la porta de Sant Iu i la porta del fossar de les Moreres de Santa Maria del Mar, que probablement tenen una datació semblant, pels volts del 1329 (data de la represa de les obres en aquest sector de la catedral i de l’inici de Santa Maria del Mar). Tanmateix, allà on trobem un reflex més directe de la porta de Sant Iu és a la façana principal de l’església del Pi, ja que pràcticament s’hi reprodueix la mateixa estructura.

A la catedral de Barcelona, com a la majoria d’esglésies gòtiques catalanes, la decoració escultòrica o el motlluratge ornamental no es desplega exuberant per les superfícies, sinó que es concentra en determinats punts sensibles de l’estructura arquitectònica. És, per tant, excepcional la rica decoració de caràcter flamíger escampada per la part interior de la façana.

Entre els elements d’escultura arquitectònica destaca el protagonisme de les claus de volta. Les de la nau central fan gairebé 2 m de diàmetre i algunes són obres escultòriques d’una qualitat estimable (la que representa el Crist en majestat és obra de Pere Joan). Presenten una rica decoració policroma que les fa ressaltar i la seva iconografia pot posar-se en relació amb la seva ubicació concreta. Així, la que hi ha a sobre del presbiteri representa la Crucifixió, fet no gaire habitual ja que en aquest lloc acostuma a haver-hi la Coronació de la Mare de Déu (sobretot en esglésies dedicades a Maria). Però no es tracta pas d’una anomalia, sinó d’una cosa perfectament explicable: la catedral és dedicada a la Santa Creu. L’escena de la coronació passa aleshores a la cripta, on es veu la Mare de Déu amb l’Infant coronant santa Eulàlia, l’altra titular de la catedral. Les claus de volta de les capelles identifiquen les advocacions respectives (les originals, perquè les actuals han canviat), mentre que a les galeries del claustre trobem els quatre evangelistes (un a cada angle) i escenes de la vida de Jesús, des de l’Anunciació fins a l’Ascensió (Kostuch, 1985).

És igualment remarcable el protagonisme de les gàrgoles, distribuïdes per tot el perímetre exterior de la catedral i també a la part interior del claustre. La majoria són figuratives i el seu repertori temàtic és el propi de les marginalia: bestiari fantàstic o exòtic, incloent-hi dracs, unicorns, grius, àligues, lleons, elefants, cocodrils, bous, gossos, micos, bocs, etc. Menys habitual és la presència de figures humanes, però se’n veuen algunes de caràcter semimonstruós que obren la boca i personatges enfrontats a animals. Crida molt especialment l’atenció la gàrgola amb un guerrer a cavall situada prop de la porta de Sant Iu, sobre el carrer dels Comtes. Aquesta figura ha donat peu a moltes interpretacions. Segons Duran i Sanpere, podria al·ludir a l’activitat dels freners, establerts en aquell sector de la ciutat i que tenien la capella dedicada al seu patró, sant Esteve, a la mateixa capçalera de la seu.

La decoració de les impostes de la catedral és predominantment vegetal, i només tenen tractament figuratiu in extenso les de les arcades de la galeria del claustre, de les quals es parlarà més endavant.

La catedral de Barcelona és majoritàriament construïda amb pedra de Montjuïc (gres), en part extreta directament i en part reaprofitada a partir de l’enderroc de la seu romànica. La paret del cor es va fer amb pedra de Segur, que va ser portada per mar. De tant en tant, també hi trobem elements de marbre reaprofitats, sobretot a la porta del claustre o la porta de Sant Iu. El marbre de la pica baptismal prové d’Itàlia (després que es desestimés el marbre de Tortosa amb què inicialment es volia fer) i, probablement, també el del sepulcre de santa Eulàlia. Alguna notícia fa referència puntual a la utilització de marbre de Vilafranca de Conflent (1447).

Es distingien dues classes de pedra de Montjuïc: la dita “pedra de blanqueig”, apta per a polir o acabar finament, i la “pedra de raig triat”, que no es polia i es feia servir per a reomplir els murs o els pilars.

El transport des de les pedreres de Montjuïc fins a l’obra es feia amb carros que generalment evitaven travessar la ciutat perquè el seu pes excessiu podia malmetre el paviment empedrat dels carrers. A peu d’obra, els blocs de pedra arribaven desbastats i allí els era donada la forma definitiva. Aquesta feina la feien els piquers a la llotja que s’habilitava prop del lloc on es treballava i que es desplaçava a mesura que l’obra progressava. L’emplaçament de la llotja era, doncs, variable. L’any 1401 el rei Martí va cedir un pati del palau reial perquè hi poguessin treballar els picapedrers de la catedral (Madurell, 1936, doc. 5). També es té constància de la llotja instal·lada davant de la façana principal quan les obres van atènyer aquest sector.

Pel que fa a la manera de construir les voltes, s’ha posat de manifest (Bassegoda, 1977 i 1978) que es tracta d’una tècnica derivada dels procediments constructius romans, sobretot per l’ús de gerres i altres peces de ceràmica per a omplir els carcanyols de les voltes i també per la forma plana dels terrats, excloent-ne les encavallades de fusta. Aquesta solució és l’habitual en l’arquitectura gòtica catalana i també és compartida amb altres gòtics meridionals, de manera que constitueix un dels principals trets diferenciadors respecte del gòtic septentrional.

Segons Bassegoda, l’estructura de les voltes de la catedral mostra, de baix a dalt, la volta de pedra pròpiament dita (arcs, nervis i panys de volta), la qual es troba recoberta interiorment amb una capa de morter de calç que servia per a donar-li cohesió. Damunt d’aquesta capa i per a reomplir l’espai dels carcanyols de les voltes, es dipositaven gerres, olles i altres peces de ceràmica barrejades amb formigó. Els llibres d’obres de la catedral documenten regularment l’adquisició de partides de frentum o gerres a “obs de la obra”, i els treballs de reparació que s’hi han dut a terme han permès recuperar-ne diversos exemplars, notables testimonis de ceràmica comuna medieval. Sembla que la disposició d’aquestes peces de ceràmica no era pas arbitrària i desordenada, sinó que es feia acuradament per a obtenir un bon encaix.

Gràcies a l’ús de gerres i altres objectes ceràmics buits, era possible omplir un espai considerable sense augmentar substancialment la càrrega i proporcionant el llit necessari per a la solera del terrat i la capa de formigó que la suporta.

La construcció de la capçalera (1298-1339)

In nomine Domini nostri Ihesu Christi ad honorem sancte Trinitatis, Patris et Filii et Spiritus Sancti ac beate Virginis Marie et sancte Crucis sancteque Eulalie virginis et martiris Christi ac civis Barchinone cuius sanctissimus corpus in ista requiescit sede, opus istius ecclesie fuit inceptum kalendas madii anno domini MCCXCVIIIº, regnante illustrissimo domino Jacobo rege Aragonum, Valencie, Sardinie, Corsice comiteque Barchinone.

O sigui: “En nom de Nostre Senyor Jesucrist, en honor de la Santa Trinitat, Pare, Fill i Esperit Sant, i de la benaurada Verge Maria, de la Santa Creu i de santa Eulàlia, verge i màrtir de Crist i ciutadana de Barcelona el cos santíssim de la qual reposa en aquesta seu, l’obra d’aquesta església va començar-se el dia de les calendes de maig de l’any del senyor 1298 mentre regnava l’il·lustríssim senyor Jaume rei d’Aragó, de València, de Sardenya i de Còrsega i comte de Barcelona.”

Aquest és el contingut de les dues inscripcions que flanquegen la porta de Sant Iu i que commemoren l’inici de la construcció de la catedral gòtica, el primer de maig de l’any 1298.

Tal com hem vist anteriorment, aquesta nova catedral és conseqüència de la represa de la voluntat d’ampliació de la seu episcopal, ja manifestada al segle XIII, però també de la reformulació dels plantejaments inicials derivada del nou context perfilat arran de la successió del bisbe Arnau de Gurb i del tractat d’Anagni.

Quan el bisbe Bernat Pelegrí prenia les disposicions necessàries per a garantir el finançament de les obres, el mateix any 1298, recordava que ho feia assumint un propòsit manifestat pels seus predecessors. Al mateix temps esmentava la justificació amb què habitualment trobem explicitat l’inici de les grans esglésies gòtiques: les antigues edificacions havien esdevingut insuficients per a satisfer les necessitats del culte. En aquest sentit, es diu textualment: “Propter sui structuram non potest recipere populum ad divina oficia confluentem, nec etiam clerum ad cultum divinum in eadem Ecclesia assidue deputatum” (Puig i Puig, 1929, ap. CII).

La construcció va començar per la capçalera, envoltant per fora l’absis o els absis de la catedral romànica. Les obres es van concentrar en aquesta part durant uns quaranta anys, pràcticament fins a l’acabament de la cripta de Santa Eulàlia, l’any 1339.

El programa arquitectònic de la capçalera sembla concebut amb voluntat de mantenir la mateixa ordenació del culte establerta a la catedral romànica, només amb les variacions imprescindibles. Tal com han remarcat M. Vergés i T. Vinyoles, les capelles de la capçalera de la catedral gòtica i les dels primers trams de les naus (especialment al costat de l’evangeli) recullen les advocacions dels altars que ja hi havia a la catedral romànica i fins i tot en mantenen l’ordre. De la mateixa manera, el culte a santa Eulàlia es va perpetuar a la cripta, i la consagració de l’altar major de la seu gòtica (1338) es va fer reposant–hi les mateixes relíquies amb les quals es va consagrar l’altar de la seu romànica el 1058. La inscripció commemorativa de la consagració precisa que l’altar “fuit rehedificatum”.

Hi ha una sèrie de notícies que permeten emmarcar cronològicament l’avenç de les obres, per exemple, la construcció de la capella de Sant Antoni cap al 1319 a costa del canonge Huguet de Cardona, la institució de beneficis en altres capelles del deambulatori l’any 1329 o la presència de l’escut del bisbe Ponç de Gualba (1303-34) a les primeres claus de volta del deambulatori i també al gran vitrall central.

La consagració de l’altar major l’any 1338 o la translació de les relíquies de santa Eulàlia a la cripta l’any següent marquen l’acabament de la capçalera.

Només la presència de l’escut de la reina Blanca d’Anjou (morta l’any 1310) a la clau de volta que representa santa Eulàlia és una mica contradictòria en un context on, com acabem de veure, la majoria de referències cronològiques ens porten cap als anys vint i trenta del segle XIV.

Hi ha raons per a suposar que l’avenç dels treballs en aquesta fase inicial de les obres va ser discontinu. Es diu sovint que va repercutir-hi negativament l’anomenat conflicte dels lluïsmes, o drets sobre el valor de les compravendes i altres transmissions de béns immobles, pels quals l’estament eclesiàstic es va enfrontar als ciutadans, amb fases de gran tensió. El conflicte es va resoldre finalment mitjançant una sentència arbitral pactada entre el rei i l’arquebisbe de València (1310).

Tot fa pensar, per tant, que entre el 1298 i els primers anys de la segona dècada del segle XIV les obres van avançar lentament i que va ser a partir d’aquell moment i sobretot a partir de l’arribada de Jaume Fabre (1317) que van començar a agafar un ritme més sostingut.

La relació que s’estableix entre l’aparició de Jaume Fabre i la intensificació de les notícies relatives a la construcció de la catedral ens porta de nou cap a velles qüestions al voltant de qui va ser el primer mestre d’obres de la catedral, de si el projecte del 1298 va resultar fallit i es va tornar a replantejar, i si Jaume Fabre és l’autor del pla de la capçalera o tan sols el seu executor. Són qüestions que romanen obertes i que han de ser molt minuciosament sospesades.

En qualsevol cas, l’impuls de les obres de la catedral de Barcelona durant la segona dècada del segle XIV reforça els paral·lelismes amb la catedral de Girona, iniciada el 1312.

Tant Barcelona com Girona tenen un referent comú: Narbona. Però les dues catedrals catalanes no són rèpliques literals del model narbonès, com a vegades s’ha volgut creure. Christian Freigang ha remarcat que les semblances formals es limiten a determinats detalls arquitectònics de la capçalera, especialment la composició de les capelles radials (set a Narbona i nou a Barcelona i Girona) o el protagonisme concedit als esvelts pilars que envolten el presbiteri.

A part d’això, la capçalera de Narbona és molt més profunda que la de Barcelona. I sobretot hi ha diferències substancials en alçat. A Narbona es dona una gran diferència d’alçada entre la nau central i el deambulatori (més les capelles radials), diferència que fa ressaltar el protagonisme dels arcbotants. En canvi, a Barcelona el deambulatori s’eleva gairebé a la mateixa alçada de la nau central, de manera que, tal com diu Puig i Cadafalch, la coberta en terrat és ja una solució definitiva, el trifori s’ha muntat desproporcionadament enlaire, els finestrals que il·luminen la nau major s’han reduït transformant-se en petites finestres circulars i els arcbotants s’han atrofiat encara més. Però el mateix Puig afegeix que, malgrat aquestes diferències, la derivació de Narbona és indubtable ja que hi ha coincidències tan reveladores com ara el pas del trifori que contorneja exteriorment els contraforts.

En el moment d’iniciar-se la construcció de la nova catedral també es devia constituir l’obreria o junta d’obres que havia de tenir cura de l’administració de la fàbrica. Com era habitual, aquest organisme el regien uns obrers majors assistits per procuradors, els quals s’ocupaven de gran part de la feina ordinària, dels registres de comptabilitat i del control dels pagaments. Els obrers majors acostumaven a ser canonges i es renovaven cada dos anys, el primer de maig, coincidint amb l’aniversari de l’inici de la catedral.

Observant altres casos similars, com el de Girona, podem creure que l’arrencada de l’obra nova la degué propiciar l’existència d’un fons important de diners (donatius, llegats, etc.), que d’alguna manera va garantir la viabilitat dels treballs, si més no fins a l’acabament de la capçalera. L’escut de la reina Blanca d’Anjou visible a la clau de volta que representa santa Eulàlia apunta cap a un possible mecenatge reial, que confirmaria la presència del senyal reial en sengles claus de volta del deambulatori. Juntament amb el senyal reial hi trobem també el de la ciutat.

Per la seva banda, els bisbes van tenir cura de garantir l’afluència regular de diners per a les obres. Per això, al mateix temps que es començaven, el bisbe Bernat Pelegrí disposà que es destinessin a la construcció de la catedral les annates o rendes del primer any dels beneficis vacants de tota la diòcesi. Aquesta era una font ordinària de finançament bastant habitual en les grans obres gòtiques i va ser contínuament renovada i confirmada

Les aportacions populars i les almoines per a l’obra de la seu van ser igualment incentivades mitjançant la concessió d’indulgències, com va fer el bisbe Ponç de Gualba l’any 1303 i posteriorment la gran majoria dels seus successors.

La confraria de Santa Eulàlia també va tenir un paper actiu en les recaptacions a favor de la catedral. El mateix rei Pere el Cerimoniós va esdevenir-ne confrare (1356) i la reina Violant de Bar va fer-hi aportacions importants al final del segle XIV.

A més de tot això, es va disposar dels diners produïts per la cessió de drets, per exemple el de sepultura, o la celebració de sagraments. I naturalment, amb els ingressos per la concessió de capelles a corporacions, entitats o particulars que desitjaven tenir-n’hi.

A mesura que s’estenia la crisi econòmica, a partir de la segona meitat del segle XIV, totes aquestes fonts ordinàries de finançament van deixar de garantir un bon ritme de treball, de manera que van començar a agafar molta més importància els ingressos extraordinaris: vendes de patrimoni, subscripcions i, principalment, el mecenatge de persones i també d’institucions.

D’entre el mecenatge personal dels bisbes sobresurt el del patriarca Sapera, que va fer possible un decisiu avenç de les obres cap al final, com veurem més endavant.

El Consell de Cent també va fer-hi aportacions significatives. Entre els anys 1376 i 1382 van ser de 100 lliures anuals, si bé el pagament de les darreres anualitats es va endarrerir a causa d’un litigi que es va perpetuar molt de temps. El Consell municipal barceloní entenia que el bisbe Planella no tenia dret a posar el seu escut a les claus de volta de les naus perquè “en les obres comunes no hi deu haver senyal propi d’algun, majorment que no haja pagada tota la dita obra en la qual serien los senyals”.

L'edifici

Catedral de Barcelona. Les referències numèriques corresponen a: les capelles de la nau (en taronja) i a la capçalera (en groc).

Catedral de Barcelona
NÚM. ADVOCACIÓ / DENOMINACIÓ1 CRONOLOGIA AUTOR PROMOTOR CLAUS DE VOLTA OBJECTES GÒTICS
Capelles de la nau (costat de l’evangeli)
1 Baptisteri Principi del segle XV
Jaume Solà, Marc Safont, Antoni Domènec, Antoni Canet
Francesc Climent Sapera, bisbe Escut del patriarca Sapera Baptisme de Jesús
Pica baptismal d’Onofre Julià. Vitrall del Noli me tangere, de Bartolomé Bermejo i Gil Fontanet.
Reixa del segle XV
2 Transfiguració del Salvador (Sant Sever) Principi del segle XV Simó Salvador, bisbe El Salvador. Motius vegetals
Sepultura del bisbe Simó Salvador (1433-45).
Reixa del segle XV.
Retaule de la Transfiguració, de Bernat Martorell (→capella 17)
3 Sant Marc Principi del segle XV Gremi de sabaters, des del 1459 Santa Caterina. Sant Marc Frontal de la flagel·lació, de Jaume Huguet (→Musée du Louvre)
4 Sant Marc (Sant Bernardí de Siena i Sant Miquel arcàngel) v 1346 Gremi de sabaters, fins el 1459 Confraria i almoina dels esparters i vidriers Sant Marc. Sant Bernardí
Reixa del segle XV. Retaule de sant Marc, d’Arnau Bassa (→Seu de Manresa).
Retaule de sant Bernardí i l’àngel custodi, de Jaume Huguet (→Museu de la Catedral, parcialment)
5 Sant Vicenç (Mare de Déu del Roser) Sant Vicenç. Sant Llorenç Reixa del segle XV
6 Santa Maria Magdalena (Sant Bartomeu i Santa Isabel) 1389 Noli me tangere. Sant Dionís
Retaule de sant Bartomeu i santa Isabel d’Hongria, de Guerau Gener (←capella 68 del claustre). Reixa del segle XV
7 Sant Jeroni i Sant Dionís (Cor de Maria, Sant Sebastià i Santa Tecla) Francesc de Montalt Martiri de sant Dionís. Sant Dionís Retaule de santa Tecla i sant Sebastià, del taller dels Vergós (←capella 74 del claustre). Reixa de v 1479 (←capella 74 del claustre)
8 Sant Llorenç, Sant Hipòlit, Sant Tomàs d’Aquino (Mare de Déu de l’Alegria) Ferrer Despujol Martiri de sant Llorenç. Sant Hipòlit Reixa del segle XV. Retaule de sant Llorenç, sant Hipòlit i sant Tomàs d’Aquino, de Lluís Borrassà (→museus i col·leccions diversos)
9 Santa Agnès (Mare de Déu de Montserrat) Martiri de santa Agnès. Santa Maria de Cervelló Reixa del segle XV
Capelles de la capçalera
10 Sants Innocents (Ànimes del Purgatori) Pare Etern Sepulcre del bisbe Ramon d’Escales, d’Antoni Canet
11 Sant Andreu (Sagrat Cor de Jesús) v 1329 Arnau Sescomes, canonge Martiri de sant Andreu Possiblement un retaule de sant Andreu, de Lluís Borrassà (→museus i col·leccions diversos). Reixa del segle XV
12 Sant Silvestre (Mare de Déu de la Mercè) Sant Silvestre Reixa del segle XV
13 Sant Esteve (Santa Clara i Santa Caterina. Sant Sepulcre) Confraria dels freners Martiri de sant Esteve Retaule de santa Clara i santa Caterina, de v 1454-58, de Miquel Nadal i Pere Garcia de Benavarri (←capella 27). Retaule de sant Esteve, de Jaume Huguet (→Museu de la Catedral, parcialment). Reixa del segle XV
14 Sant Pere (Sant Martí i Sant Ambròs) Sant Pere pescador Retaule de sant Martí i sant Ambròs, de Joan Mates, del 1415 (←capella 83 del claustre). Reixa del segle XV
15 Sant Sepulcre (Sant Gabriel i Santa Helena) v 1332 Agnus Dei Retaule de sant Gabriel, del segle XV (←capella 65 del claustre). Crist de Lepant (→capella 28). Reixa del segle XV
16 Sant Joan Baptista (Sant Josep) 1303-34 Gremi de fusters Baptisme de Jesús
17 Sant Nicolau (Sant Benet, Transfiguració del Senyor) v 1329 Pere de Muntanyola Arnau Vaquer Sant Nicolau Sepulcre del bisbe Ponç de Gualba (1303-34). Retaule de la Transfiguració, de Bernat Martorell (←capella 2)
18 Sant Miquel arcàngel i Santa Anna (Visitació de la Mare de Déu, Mare de Déu de Fàtima, Sant Lluc i Sant Sebastià) 1303-34 Gremi de vidriers Sant Miquel pesant ànimes Sepulcre del bisbe Berenguer de Palou (1212-41). Retaule factici de la Visitació, del segle XV (←capella 75 del claustre). Reixa del segle XV
19 Sant Antoni abat (Mare de Déu del Carme, Sant Francesc d’Assís) 1319 Huguet de Cardona, canonge Crist en Majestat Sepulcre del canonge Huguet de Cardona, de Joan de Tournai, del 1327 (→MNAC)
20 Sagristia Creus potençades Tresor de la catedral: custòdia, cadira del rei Martí, creu processional, espasa del Conestable, reliquiers, ornaments…
Capelles de la nau (costat de l’epístola)
21 Sant Pacià (Sant Francesc Xavier) Sant Pacià. Crucifixió Reixa del segle XV
22 Santa Margarida (Mare de Déu del Pilar) Santa Margarida amb el monstre Santa Margarida amb la creu Reixa del segle XV
23 Santa Marta (Sant Pau, Sant Gaietà, Sant Domènec, Santa Cecília) Guillem Despujol Miracle de santa Marta Santa Marta Reixa del segle XV. Retaule de santa Marta, sant Domènec i sant Pere Màrtir, de Lluís Borrassà (→col·leccions diverses)
24 Sant Cristòfol (Sant Ramon de Penyafort) 1323 Martiri de sant Cristòfol Sant Cristòfol Sepulcre de sant Ramon de Penyafort (←convent de Santa Caterina) Reixa del segle XV
25 Sant Gregori i Santa Eugènia (Sant Pancraç, Sant Roc) Sant Gregori Santa Eugènia Reixa del segle XV
26 Sant Oleguer i Sant Agustí (Sant Josep Oriol) v 1380 Sant Oleguer Sant Agustí Reixa del segle XV. Estàtua jacent de sant Oleguer, de Pere Sanglada (→capella 28). Predel·la de sant Onofre, del segle XIV (→Museu de la Catedral)
27 Sant Cristòfol, Santa Caterinai Santa Clara (Sant Antoni de Pàdua, Sant Cosme i Sant Damià) v 1430 Sant Cristòfol Un sant predicant a un infant Sepulcre de Sança Ximenis de Cabrera, de Pere Oller. Retaule de sant Cosme i sant Damià, del segle XV (←capella 79 del claustre). Retaule de santa Clara i santa Caterina, de v 1454-58 (→capella 13). Reixa de Joan Vilalta, del 1450
28 Sala capitular (Sant Crist de Lepant, Santíssim Sagrament i Sant Oleguer) 1404-54 Arnau Bargués Pentecosta, del 1454 (clau major) Sant Sever. Sant Oleguer Estàtua jacent de sant Oleguer, de Pere Sanglada (←capella 26) Crist de Lepant (←capella 15)
29 Sant Climent o de l’arquebisbe Sapera (Immaculada Concepció de Maria) 1419 Francesc Climent Sapera, bisbe Escut de Francesc Climent Sapera Sant Climent, papa
Capçalera
30 Altar major: Santa Creu Consagrat el 1338 Crucifixió Càtedra episcopal del segle XIV. Retaule del segle XIV (→parròquia de Sant Jaume). Frontal de l’altar major de Llorenç Reixac (→Museu de la Catedral)
31 Cripta: Santa Eulàlia i Santa Maria 1337-39 Coronació de santa Eulàlia (clau major) Sepulcre de santa Eulàlia, de Lupo di Francesco, de 1327-39
32 Primer tram de la capçalera v1310? Santa Eulàlia
1 Entre parèntesis es donen les advocacions o denominacions posteriors a l’original. També s’indica el desplaçament dels objectes gòtics. [Josep Bracons Clapés]
 

Catedral de Barcelona. Les referències numèriques corresponen a: la nau major (en blau), girola (en groc) i a les capelles del claustre (en taronja).

Catedral de Barcelona
NÚM. ADVOCACIÓ / DENOMINACIÓ1 CRONOLOGIA AUTOR PROMOTOR CLAUS DE VOLTA OBJECTES GÒTICS
Nau major
33 Transsepte 1381 Mare de Déu de la Misericòrdia
34 Primer tram de la nau v 1381-85 Anunciació Cor de Pere Sanglada, Macià Bonafè i altres
35 Segon tram de la nau v 1381-85 Un bisbe assistit per dos diaques Cor de Pere Sanglada, Macià Bonafè i altres
36 Tercer tram de la nau v 1418 Pere Joan Francesc Climent Sapera, bisbe Crist en Majestat
37 Cimbori 1906-13 Escut del capítol
38 Tram davant el portal major 1422 Resurrecció
Nau lateral (costat de l’evangeli)
39 Tram davant de les capelles 1, 2 i 3 1434 Baptisme de Jesús
40 Tram davant de les capelles 4 i 5 1417 Sant Dionís i sant Vicenç
41 Tram davant de les capelles 6 i 7 Sant Pacià
42 Tram davant de les capelles 8 i 9 Sant Sever
43 Lateral del transsepte Escut del capítol
44 Tram davant de la porta de Sant Iu 1380 Sant Pere in cathedra (clau major)
Girola
45 Tram davant de la capella 10 Senyal reial
46 Tram davant de la capella 11 1303-34 Escut del bisbe Ponç de Gualba Vitrall de sant Andreu, de v 1400
47 Tram davant de la capella 12 Escut de Barcelona Vitrall de sant Silvestre, de v 1386
48 Tram davant de la capella 13 Motiu floral Vitrall de sant Esteve, de v 1350
49 Tram davant de la capella 14 Motiu floral Vitrall de sant Pere, de v 1350
50 Tram davant de la capella 15 Agnus Dei Vitrall de la Santa Creu i santa Eulàlia, de v 1350
51 Trams davant de la capella 16 Motiu floral Vitrall de sant Joan, de v 1350
52 Tram davant de la capella 17 Motiu floral Vitrall de sant Nicolau, del 1350
53 Tram davant de la capella 18 Escut de Barcelona Vitrall de sant Miquel, del 1350
54 Tram davant de la capella 19 1303-34 Escut del bisbe Ponç de Gualba Vitrall de sant Antoni, de Nicolau de Maraia, de v 1405-07
55 Tram davant de la sagristia (20) Senyal reial
Nau lateral (costat de l’epístola)
56 Lateral del transsepte 1379 Sant Pau
57 Tram davant de la porta del claustre 1386 Sant Joan Evangelista (clau major)
58 Tram davant de les capelles 21 i 22 Santa Margarida i santa Marta
59 Tram davant de les capelles 23 i 24 Sant Cristòfol
60 Tram davant de les capelles 25 i 26 Sant Agustí i sant Oleguer
61 Tram davant de les capelles 27, 28 i 29 1424 El papa Benet XIII amb el patriarca Sapera
Capelles del claustre (ala del carrer de la Pietat)
62 Sant Jordi i Sant Genís 1363-65 Pere de Màrgens, escrivà reial Sant Jordi i sant Genís
63 Sant Pere i Sant Blai (Mare de Déu de la Llum) 1377-79 Pere Desvall, tresorer reial Escut dels Desvall
64 Esperit Sant v 1372 Pere Descoll Pentecosta
65 Anunciació o Sant Gabriel (Sant Eloi i Màrtirs de la Independència) v 1385 Guillemona, filla de Pere de Barberà, vídua de Francesc de Togores Anunciació Retaule de sant Gabriel, del segle XV (→capella 15)
66 Santa Eufrosina (Sant Ramon Nonat, Sant Joaquim i Santa Anna) 1382 Pere Safont, mercader Santa Eufrosina Retaule de Tots els Sants, del segle XV (→Museu de la Catedral)
67 Sant Pal·ladi 1384 Guillem Oliver, secretari reial Sant Pal·ladi
68 Sant Bartomeu i Santa Isabel d’Hongria 1386-90 Bartomeua, esposa de Francesc de Santcliment Sant Bartomeu i santa Isabel Retaule de sant Bartomeu i santa Isabel d’Hongria, de Guerau Gener (→capella 6)
Capelles del claustre (ala del carrer del Bisbe)
69 Sant Felip i Sant Jaume o dels Apòstols (Màrtirs de la Guerra Civil) 1431-35 Sant Felip i sant Jaume Reixa del segle XV
70 Corpus Christi (Pabordia) 1431-35 Al·legoria eucarística
71 Sant Benet (Santa Rita) 1431-35 Antoni Portela, canonge Escut del patriarca Sapera Reixa del segle XV
72 Sant Josep (Sant Crist de l’Empara, Sant Ignasi de Loiola) 1431-35 Gremi de fusters Traceries flamígeres
73 La Puríssima (Mare de Déu de la Penya) 1431-35 Traceries flamígeres
74 Santa Tecla i Sant Sebastià (Santa Teresa de Jesús, Sant Jordi i Sant Jaume) 1431-35 Joan Andreu Sorts, canonge Traceries flamígeres Retaule de santa Tecla i sant Sebastià, del taller dels Vergós (→capella 7). Reixa de v 1479 (→capella 7)
75 Visitació de la Mare de Déu (Sant Josep, Mare de Déu del Bon Part) 1431-35 Nadal Garcés Traceries flamígeres Retaule factici de la Visitació, del segle XV (→capella 18)
1 Entre parèntesis es donen les advocacions o denominacions posteriors a l’original. També s’indica el desplaçament dels objectes gòtics. [Josep Bracons Clapés]

Catedral de Barcelona. Les referències numèriques corresponen a: les capelles del claustre (en taronja) i a les galeries del claustre (en blau) .

Catedral de Barcelona
NÚM. ADVOCACIÓ / DENOMINACIÓ1 CRONOLOGIA AUTOR PROMOTOR CLAUS DE VOLTA OBJECTES GÒTICS
Capelles del claustre (ala del carrer de Santa Llúcia)
76 Les Onze Mil Verges (Santa Llúcia) 1257-68 Arnau de Gurb, bisbe Sepulcre del bisbe Arnau de Gurb (t 1284) Sepulcre de Francesc de Santacoloma, del segle XIV
77 Llibreria (sala capitular nova) 1436-44 Traceries
78 Refetor o sala de la capbrevació (Museu de la Catedral) 1436-44 Traceries Pietat de l’ardiaca Desplà, de Bartolomé Bermejo. Predel·la de sant Onofre, del segle XIV (←capella 26). Frontal de l’altar major, de Llorenç Reixac. Retaule de Tots els Sants, del segle XV (←capella 66). Retaule de sant Bernardí i l’àngel custodi, de Jaume Huguet (←capella 4), etc.
Capelles del claustre (ala de la catedral)
79 Sant Sever, Sant Cosme i Sant Damià (Mare de Déu de Lorda) v 1379 Família Pla Sant Sever Reixa del segle XV Retaule de sant Cosme i sant Damià, del segle XV (→capella 27)
80 Sant Maties i Sant Mateu (sepulcre de Manuel Girona) v 1367 Guillem Almogàver, mercader Sant Maties i sant Mateu
81 Tots els Sants 1365 Pere Tresserres, ciutadà Jesús envoltat de sants
82 Sant Iu i Sant Bernat (Ànimes del Purgatori) 1366 Família Cardona Sant Iu i sant Bernat
83 Sant Martí Francesc Castanyer, canonge Sant Martí Retaule de sant Martí i sant Ambròs, del 1411-14, de Joan Mates (→capella 14)
84 Sant Lluís (domeria) 1368 Família Ardèvol Sant Lluís Possiblement un retaule de sant Lluís, del taller dels Serra (→col·lecció particular)
85 Sant Tomàs (vicaria) v 1349-53 Família Rocafort Sant Tomàs
Galeries del claustre (ala del carrer de la Pietat)
86 Sant Joan Evangelista
87 Noces de Canà
88 Brollador 1448 Taller dels Claperós Sant Jordi (clau major)
89 Miracle de l’endimoniat
90 Perdó de la dona adúltera
91 Resurrecció de Llàtzer
92 Sant Lluc
Galeries del claustre (ala del carrer del Bisbe)
93 Sant Sopar
94 Oració a l’hort de Getsemaní
95 Santa Eulàlia
96 Porta de Santa Eulàlia Escut del patriarca Sapera
97 Flagel·lació
98 Crucifixió Carner de la confraria del Senyor Rei
99 Resurrecció
100 Sant Mateu
Galeries del claustre (ala del carrer de Santa Llúcia)
101 Ascensió Sepulcre d’Antoni Tallander, del 1433
102 Pentecosta
103 Sant Albert i sant Agustí
104 Escut del capítol Sepulcre del canonge Francesc Desplà, del segle XV
105 Sant Marc
Galeries del claustre (ala de la catedral)
106 Anunciació
107 Naixement de Jesús
108 Epifania
109 Baptisme de Jesús
110 Presentació al temple
111 1448 Antoni Claperós Davallament de la creu
1 Entre parèntesis es donen les advocacions o denominacions posteriors a l’original. També s’indica el desplaçament dels objectes gòtics.objectes gòtics. [Josep Bracons Clapés]

De Jaume Fabre a Bernat Roca

Tal com acabem de veure, Jaume Fabre es va fer càrrec de la direcció de les obres l’any 1317. Fabre procedia de Mallorca, on treballava com a mestre d’obres del convent de Sant Domènec de Palma (des del 1313-14). En la vinguda de Fabre a Barcelona hi va tenir molt a veure el bisbe Ponç de Gualba, que havia estat canonge de la seu de Mallorca i que seguia estant ben relacionat amb l’illa després del seu nomenament com a bisbe de Barcelona.

El contracte entre Jaume Fabre, el bisbe i el procurador de l’obra es va plantejar en els termes següents (Puig i Puig, 1929, ap. CV):

– Fabre esdevé, per la resta de la seva vida, mestre major de l’obra de la catedral de Barcelona (“recipimus seu admittimus vos dominum magistrum Iacobum Fabre tot tempore vite vestre in magistrum maiorem et fabricatorem operis dicte sedis quod nunc fit”).

– Fabre és autoritzat a retornar a l’illa de Mallorca si els dominicans el requereixen.

– Es prohibeix a Fabre d’intervenir en qualsevol altra obra a Barcelona o a Catalunya sense autorització expressa del bisbe i el capítol.

– Per la seva feina, Fabre hauria de rebre 18 sous setmanals més un complement anual de 200 sous, així com una casa per a ell i la seva família (18 52 + 200, és a dir, 1 136 sous anuals).

Cripta de Santa Eulàlia, construcció d’una gran audàcia que s’ha considerat l’obra mestra de Jaume Fabre, mestre major de la catedral des del 1317. S’inaugurà el 1339.

CB - G.S.

S’ha comentat anteriorment que l’arribada de Fabre coincideix amb la intensificació de notícies referents a les obres de la capçalera. És clar, doncs, que en va assumir la continuació i l’acabament. El que resta per discernir és si Fabre va introduir modificacions sobre el projecte del 1298 i quin podia ser l’abast d’aquestes eventuals modificacions.

Ja hem fet referència a la cronologia que emmarca la construcció de la capçalera, que es dona per acabada l’any 1339 amb la inauguració de la cripta. Acabar la capçalera comportava resoldre l’encaix entre el cap nou de la seu i el cos subsistent de la catedral romànica, encaix que es produïa al nivell de la sagristia i de la tresoreria.

Aquests elements del romànic tardà van ser respectats i incorporats a l’obra gòtica segurament per la necessitat de no afectar els serveis que s’hi prestaven (que no eren de caràcter litúrgic). A més, la seva interposició entre la capçalera i les naus facilitava la transició d’una part a l’altra. En fer la descripció de les característiques arquitectòniques de la catedral, ja hem remarcat algunes de les principals diferències entre capçalera i nau: grans finestrals a la capçalera versus tribunes altes a les naus; una capella per tram a la capçalera versus dues capelles a les naus; exterior poligonal a la part de la capçalera versus exterior compacte a la part de les naus, etc.

Fabre també va “saltar-se” la part del creuer, ocupada pel de la catedral romànica, i pràcticament no hi va intervenir. Com ja s’ha dit, i com es tornarà a veure més endavant, l’enderroc del campanar de la catedral romànica i el tancament de les voltes del creuer es van produir pels volts del 1380, molts anys després de la desaparició de Fabre.

Així, doncs, és bastant probable que la solució definitiva del creuer i especialment la decisió d’alçar-hi els dos campanars no corresponguin a Fabre, sinó a Bernat Roca. Més enllà del creuer, Fabre va emprendre la construcció dels murs perimetrals de les naus, amb les respectives capelles laterals i tribunes.

Cap a l’any 1329 es començava a alçar el sector del carrer dels Comtes, “iuxta dictum palacium nostrum” (és a dir, el Palau Reial Major). Això comportava un estrenyiment considerable del carrer, ja que l’obra gòtica es feia per fora de la romànica (“transitus seu carraria publica dicti nostri palatii propter ipsius operis fundamentum restringi nimium”). El batlle reial va ordenar que les obres s’aturessin i va consultar el rei. Aquest va autoritzar la continuació dels treballs però advertint que els murs de la catedral no s’arribessin a ajuntar amb els del seu palau.

Una làpida encastada al mur exterior de la catedral, a l’altura de les capelles de Sant Llorenç i Sant Dionís, deixa constància de la represa de les obres. Diu així: “In nomine Domini Nostri Ihesu Christi kalendas novembris anno domini MCCCXXIX, regnante domino Alfonso rege Aragonum, Valencie, Sardinie, Corsice ac comite Barchinone, opus huius sedis operabatur ad laudem Dei et beate Marie, sancte Crucis sancteque Eulalie.

La construcció del flanc del carrer dels Comtes va començar a partir de la porta de Sant Iu i va arribar fins a la capella de Sant Marc (actualment de Sant Bernardí), que ja era acabada l’any 1346, poc temps després de la desaparició de Fabre. Si s’observa amb atenció el parament exterior de la catedral a l’altura d’aquesta capella i de la contigua es veuen signes molt clars d’una interrupció prolongada de les obres: un fris d’arcuacions cegues que decora la cornisa s’acaba aquí i una esquerda travessa tot el mur, de dalt a baix.

Més problemàtica és la interpretació de la intervenció de Fabre a la banda del claustre, on és molt possible que només arribés a posar les primeres filades dels murs (fins a les capelles de Sant Gregori o de Sant Oleguer) ja que les claus de volta d’aquesta part són clarament posteriors.

Fabre és, per tant, responsable d’un plantejament de les naus considerablement diferent del de la capçalera. A les naus desapareix qualsevol possible lligam amb Narbona i trobem una estructura que es modula d’una forma que té molt poc a veure amb el gòtic de les catedrals. Entronca més aviat amb la tradició de les naus úniques i amb les experiències arquitectòniques dels ordes mendicants. No es pot descartar una possible referència arcaïtzant a les esglésies romàniques de pelegrinatge a causa de les tribunes. Ja hem anat veient que l’estructura gòtica de la catedral de Barcelona està impregnada de tradicionalismes.

Cal referir-se, en darrer terme, a la intervenció de Fabre al presbiteri de la catedral i molt especialment a la cripta de Santa Eulàlia, que pot ser considerada la seva obra mestra. Si observem l’estructura de la cripta, s’aprecia clarament que es va fer després de l’aixecament dels pilars. Inicialment es va mantenir la cripta romànica.

L’actual es va començar el dia de sant Pere (29 de juny) de l’any 1337. Tot seguit va caldre treure les relíquies de la santa de la cripta romànica per a poder continuar les obres. També devia desmantellar-se l’altar major de la catedral romànica, situat just a sobre de la vella cripta. El 1338 es va produir la consagració del nou altar (i no el 1337 com es deia sovint: així ho ha puntualitzat el doctor Àngel Fàbrega a partir de la inscripció commemorativa de la consagració, inscripció que trobem transcrita per Pi i Arimon però que posteriorment ha estat ignorada per una gran majoria de tractadistes).

Això significa que la nova cripta ja era pràcticament enllestida, si bé l’acabament definitiu i la seva inauguració no es van produir fins el 1339, quan s’hi van retornar les relíquies de santa Eulàlia. Amb aquest motiu es va fer una solemne cerimònia –molt més solemne que la mateixa consagració de l’altar major– en la qual es va reservar un cert protagonisme a Jaume Fabre, tal com es reflecteix en l’acta notarial de l’esdeveniment: al moment de tapar el sepulcre de la santa, “Jaume Fabre, mestre de l’obra de la fàbrica de la seu, Joan Burgar, Joan de Puigmoltó, Bonanat Pelegrí, Guillem Ballester i Salvador Bertran, operaris de la dita obra, van tapar el petit vas de marbre amb una petita tapa de pedra, i seguidament van omplir tot el sepulcre gran amb ciment, asfalt i pedres de turó o tosques, col·locant al damunt la coberta del sepulcre, i a sobre d’aquesta, una imatge de marbre de Santa Maria i quatre imatges d’àngels amb canelobres, una a cada angle” (Mas, 1906).

A diferència de les naus, la cripta de la catedral de Barcelona és un espai dotat d’una gran plasticitat, reforçada per la presència monumental del sepulcre de santa Eulàlia. L’extraordinari atreviment de la volta, d’un perfil molt rebaixat, així com el protagonisme dels nervis (comparable, en certa manera, al que tenen les motllures a la porta de Sant Iu) la fan més propera a l’estètica del gòtic radiant. Amb tot, també s’hi perceben signes inequívocament dominicans, principalment en el sepulcre de santa Eulàlia, que s’inspira directament en el de sant Domènec, a Bolonya. Cal tenir en compte que la cripta es va construir durant l’episcopat de Ferrer d’Abella (1334-44), que pertanyia a l’orde de predicadors.

Després de la translació de les relíquies de santa Eulàlia ja no es tenen més notícies de Jaume Fabre. Suposem que havia mort abans del 1344 perquè aquest any ja l’havia rellevat “Bertrandus, magister operis seu fabrice sedis Barchinone”. S’ha dit que aquest Bertran podria ser el mateix Salvador Bertran que apareix esmentat el 1339 assistint Fabre a l’hora de córrer la tapa del sepulcre de santa Eulàlia.

En qualsevol cas, és clar que cap a mitjan segle XIV les obres van entrar en una fase de relatiu alentiment, sens dubte relacionable amb els mals anys de carestia i pesta.

No és fins el 1358 que els documents tornen a fer menció d’un nou mestre d’obres de la catedral. Es tracta de Bernat Roca, que va ser-ho durant trenta anys, fins el 1388, data de la seva mort. Durant el mestratge de Roca es va produir un avenç substancial de les naus, amb el tancament de les voltes majors del transsepte i de la nau central, fins a assolir l’alçada del rerecor. Tot això es va fer sense canvis importants respecte del plantejament ja aportat per Fabre. Tal com ha remarcat E. Ortoll, el canvi més visible apareix a la tribuna alta, que a partir d’un moment donat es va continuar sense capelles.

Bernat Roca va haver de desplegar al màxim el seu enginy, probablement, a l’hora de donar solució als problemes que plantejava la resolució del creuer en alçat i la ubicació dels campanars. Ja hem vist que tot sembla indicar que Fabre va deixar irresolta aquesta part. També hem fet esment d’una antiga tradició a propòsit d’això.

Cal tenir en compte que la problemàtica del creuer estava directament condicionada per la coexistència de l’obra vella i l’obra nova i que la solució que finalment se li va donar va tenir una incidència molt directa en la configuració definitiva de la catedral. Alçar els campanars als extrems del fals creuer comportava desplaçar el cimbori als peus. Aquesta pot ser considerada la més notable de les aportacions de Bernat Roca a la seu barcelonina.

Com es veurà més endavant, durant el seu mestratge també es va produir l’avenç de l’obra del claustre, tant pel sector adjacent a la catedral com per l’ala del carrer de la Pietat.

En qualsevol cas, els temps de Roca ja eren ben diferents dels de Fabre. Si aquest últim es va vincular per tota la vida a la catedral, Roca apareix com un artífex pluridisciplinari –així l’ha definit E. Ortoll– i amb molta mobilitat, de manera que la seva activitat es desplega en llocs i en àmbits força diversos.

Mestres d’obres de la catedral de Barcelona (segles XIV-XV)
MESTRE D'OBRES ANY
Jaume Fabre, mestre major (1317- a 1344)
Bertran, mestre major (…1344…)
Bernat Roca, mestre major (…1358-1388)
Pere Viader, aparellador (1388-…)
Jaume Solà, aparellador (1401-1411)
Arnau Bargués, mestre major (1398- a 1408)
Carlí, mestre tracista de la façana (1408)
Bartomeu Gual, mestre major (1413-1441)
Andreu Escuder, mestre major (1442-1453)

La marxa dels treballs en arribar el canvi de segle

A la mort de l’arquitecte Bernat Roca, el 1388, l’aparellador i també escultor Pere Viader va passar a fer les funcions de mestre major, tasca continuada per Jaume Solà, també aparellador però citat com a “mestre de l’obra de la seu” des de l’any 1401 perquè era el qui portava la supervisió de les obres dia a dia. El 1398 Arnau Bargués va ser nomenat mestre major, si bé els llibres de l’obra no l’esmenten fins més endavant.

Durant el govern del bisbe Ramon d’Escales (1386-98), el gran promotor de l’obra del nou cor, es va viure un nou moment d’eufòria constructiva. Tenim notícies documentals concretes, extretes dels llibres de l’obra i corresponents a aquests anys, que ens parlen d’obres a la capella de Sant Cristòfol (1387) o a la de Santa Maria Magdalena (1389), situades al nivell del rerecor. Però també sabem que per les mateixes dates s’enllestien treballs en sectors més propers a la capçalera, com una finestra de la capella de Santa Bàrbara (1391), al costat de la porta de Sant Iu, o la volta de la sagristia (1390-91).

Etapes de construcció de la catedral, del segle XIII al XX.

J.B.C.

Com ja hem dit, en aquests mateixos anys es treballava en l’obra de les dues torres aixecades als extrems del fals creuer, una de les tasques prioritàries del mestratge de Bernat Roca i del seu successor, Pere Viader. Entre el 1386 i el 1392 els documents ens parlen tot sovint de les obres del cloquer i del cargol “sobre lo portal de la claustra” i a més dels mestres se citen altres noms de piquers o ajudants, com Francesc Mulner, Bartomeu Despuig, Pere Botella, Antoni Bages, Pere Rupià, Tarroge, Joan de la Queta, Bernat Clariana, Jaume Solà, que més endavant veurem fent les funcions de mestre major, i Francesc Marata. Aquest darrer no apareix fins al mes d’octubre del 1392.

Al mes de setembre del 1390 es preparava “el bestiment dels senys que posam en lo cloquer sobre lo portal de la claustra”. Poc temps després, el 20 de novembre de 1393, la ciutat va celebrar amb una gran solemnitat la col·locació de la primera campana, de nom Honorat, que va ser pujada a la torre del cloquer amb tots els ginys corresponents (Carreras Candi, 1913-14, pàg. 128-129).

Altrament, el perfil extern de la capçalera adquiria la seva aparença definitiva amb la construcció dels pinacles, tal com apareix indicat en el llibre de l’obra corresponent a l’any 1391. El mateix Pere Viader, citat com a aparellador, dirigia els treballs i tenia al costat el seu ajudant Françoy i altres piquers, potser escultors, com Francesc Mulner.

Dos projectes frustrats per a la façana principal

Durant el bisbat de Francesc de Blanes i coincidint amb els primers anys del segle XV, són constants les referències a obres realitzades en llocs propers al sector més occidental de la catedral. El mestre major Arnau Bargués dirigia diferents obres al mateix temps i això l’obligava sovint a mantenir-se allunyat de la seu. Així trobem que l’any 1401 Jaume Solà, que actuava com a aparellador, dirigia les obres, essent ajudat en aquesta tasca de responsabilitat per altres obrers, entre els quals sobresortia Francesc Marata, molt apte per a fer feines d’arquitectura i d’escultura i citat indistintament com a “piquer” i com a “imaginaire”.

Però la conveniència de construir una façana monumental als peus de la nova seu gòtica va fer necessària la intervenció directa del mestre Bargués i l’estreta col·laboració de Jaume Solà, de Francesc Marata i del fuster Lluc Despou, el qual, com l’anterior, acabava de treballar en l’obra del cor a les ordres de Pere Sanglada. La presència d’Arnau Bargués a la catedral acostumava a coincidir amb els moments en què es decidien qüestions importants que afectaven la marxa dels treballs. Durant l’any 1402 es concentraren els esforços en aquest projecte. Les referències documentals corresponents als mesos de juliol i agost parlen de “llevar motllos” i de fer “la traça del front de la seu”. Tal com estava organitzat el treball en les construccions medievals, la realització d’un projecte arquitectònic comportava fer un dibuix o dibuixos sobre pergamí (“traça”) i fer plantilles o patrons (“llevar motlles”), utilitzant la fusta o el guix. Així, doncs, no ens ha d’estranyar que per facilitar aquestes feines la llotja es traslladés justament al front de la seu (“Item pagué diumenge a XXIIII dies del mes de setembre a·n Jacme Solà per IIII jornals que picà en la loge de la obra del front a raó de IIII sous…XVI sous”).

La façana principal i el cimbori inacabats al segle XIX, segons una aquarel·la de Joaquín de Mosterín.

RACBASJ - A.C.

Si bé en desconeixem els motius, el projecte d’Arnau Bargués i els seus col·laboradors no va tirar endavant i va ser substituït alguns anys després pel d’un arquitecte francès, el mestre Carlí, el qual consta treballant a la seu de Barcelona d’abril a juliol del 1408. Carlí (Charles Gautier o Galters) era originari de Rouen (Normandia) i també va ser mestre major de la Seu Vella de Lleida fins al voltant del 1430. Els documents parlen de les despeses fetes per l’esmentat mestre “per fer la mostra del portal major, per traçar i per deboxar”. La quantitat total lliurada al mestre i al seu ajudant, Janí, va ser de 564 sous (Carreras Candi, 1913-14, pàg. 315). Però aquest nou projecte tampoc no es va realitzar, tot i que sembla que es va començar a treballar en alguna part dels fonaments. És probable que la major urgència d’altres obres com les de la sala capitular o l’acabament de les naus ajornés la construcció de la façana monumental i que, després, cap a mitjan segle XV, haguessin faltat els diners i, tal vegada, l’entusiasme.

El projecte del mestre Carlí, sortosament conservat en una de les dependències arxivístiques de la mateixa catedral, va ser realitzat a tinta sobre dotze pergamins, dels quals se n’han perdut quatre. Actualment, fa 3,11 m d’alçada i 1,40 m d’amplada. Per a la seva realització es van utilitzar l’escaire i el compàs i uns bons coneixements de geometria. Aquest document excepcional ens mostra una porta característica del gòtic francès més septentrional, amb arc ogival, timpà, arquivoltes i gablet; els apòstols s’ordenen als brancals, la figura de Crist presideix el trencallum i els àngels omplen les arquivoltes (Bassegoda, 1986a, pàg. 172-173). El treball minuciós de traceria calada que llueixen els dosserets dibuixats en el projecte ja és propi de les noves modes flamígeres.

El cert és que fins a la darreria del segle XIX la façana de la catedral no va ser altra cosa que un mur llis sense decoració destacada, que mostrava només els buits corresponents a les finestres (amb les seves traceries), la socolada iniciada al segle XV i la porta d’ingrés, coronada amb un senzill arc amb decoració cassetonada que probablement corresponia a l’intent d’acabar la façana del 1564. Es tractava d’un tancament provisional, provisionalitat que es va mantenir durant gairebé 500 anys. El 12 de febrer de 1890 va quedar enllestida la nova façana neogòtica, segons el projecte definitiu ideat el 1880 pel banquer Manuel Girona i Agrafel –mecenes de l’obra– i pel delineant Ramon Tenas i Hostench i autoritzat per la signatura de l’arquitecte Oriol Mestres. Aleshores, es va seguir molt de prop el dibuix medieval del mestre Carlí (Bassegoda, 1997, pàg. 192-194). En 1897-98 es va produir la reforma d’aquesta façana sota la direcció d’August Font, que va comportar l’afegiment de més traceries, gablets i les dues torres angulars.

Les obres de la nova sala capitular

L’activitat a la catedral durant els anys 1402 i 1403 sembla que es va produir sense interrupcions gaire destacades. La documentació parla de feines de picar i esmenta constantment els mateixos Jaume Solà i Francesc Marata. També apareixen per primer cop els noms de Llorenç Reixac i Antoni Canet, després d’haver treballat amb el mestre escultor Pere Sanglada a l’obra del cor. Tret d’algun moment en què s’esmenten treballs d’escultura (“picar capitells”), la feina habitual d’aquests obrers era la de paredar. Gairebé mai no s’especifica on treballen; només es parla d’alguna feina al claustre i en una sola ocasió, al final del 1402, es diu que es treballa a l’interior sobre la capella de Sant Sever, a tocar del que serà l’espai destinat a sala capitular. Així, doncs, les obres anaven endavant i hem de suposar que l’activitat es desenvolupava als darrers trams, on també s’havia d’aixecar el cimbori.

En arribar el mes de juny de l’any 1404, hom enregistrava en el llibre de l’obra corresponent la compra de tres pergamins “per treure mostra… de la obra del capítol” i alguns mesos després, al gener del 1405, es començava a treure terra i a preparar els fonaments (“de la on deuen asseure lo peu de la casa del capítol”). De moment, la documentació només ens parla de Jaume Solà i de Francesc Marata, com a obrers destacats. A partir del mes de maig, les referències a la sala capitular són més clares i continuades. Es parla de la construcció dels fonaments del capítol i també de les obres a la seva capella i a la de Sant Sever, col·lateral a l’anterior. Aleshores és quan va assumir la responsabilitat el mestre major Arnau Bargués, mentre que Jaume Solà actuava com a aparellador i s’esmenta per primera vegada Marc Safont, que devia ser molt jove atès que constava com a “fadrí” del mestre. Marc Safont treballà com a piquer des del mes de maig del 1405 fins al mes d’octubre del 1406.

Després, a partir del 1416, Safont va dirigir les obres del palau de la Generalitat i encara, si bé per molt poc temps, el 1441 va ser proposat com a mestre major de la Seu Vella de Lleida. La consideració de fadrí ens obliga a situar-lo en la seva etapa formativa i, per tant, aquesta s’hauria produït al costat d’Arnau Bargués i dins l’ambient de renovació que, sens dubte, es vivia a la catedral de Barcelona en arribar el canvi de segle.

Les obres del capítol anaven avançant sense interrupcions destacades. Es van enderrocar algunes cases per guanyar espai i en arribar l’any 1407 ja es donen notícies de la seva porta d’ingrés des del claustre. Es parla de la traça i de la preparació de motlles d’aquesta porta i sabem que ben aviat s’hi va començar a paredar. A més de Jaume Solà i Francesc Marata, hi van treballar Llorenç Reixac i Antoni Canet. La porta del capítol presenta arc de mig punt generosament motllurat i coronat per un guardapols conopial guarnit amb florons. L’espai lliure entre l’arc de mig punt i el guardapols s’omple amb un motiu de traceria cega.

Volta estrellada de l’antiga sala capitular, una de les joies de la catedral, ara capella del Sant Crist de Lepant, del Santíssim Sagrament i de Sant Oleguer.

CB - G.S.

Jaume Solà, que havia dirigit les obres del capítol a partir del projecte inicial d’Arnau Bargués, surt citat per darrera vegada el 13 de novembre de 1411. A partir del 1413, o fins i tot abans, Bartomeu Gual apareix com a nou mestre major de la seu, i fou ell l’encarregat de dur a terme l’acabament provisional de les obres d’aquesta nova sala capitular. Alguns detalls ens informen de la marxa dels treballs, com és la col·locació d’un pany a la porta principal i la compra de teules per a construir la teulada. Encara l’any 1414 es procedia a armar amb cintres la capella del capítol per a pujar-hi la clau de volta. El mestre Gual surt esmentat regularment, i al seu costat, els noms de Martí Llobet, Andreu Escuder, Antoni Canet, Pere Joan i també Francesc Marata, el qual, després d’haver treballat tants anys a la catedral, desapareix definitivament dels llibres de l’obra. La conclusió definitiva de la sala capitular se situa, tanmateix, l’any 1454, moment en què va ser col·locada la clau de volta principal (Carreras Candi, 1913-14, pàg. 305-306).

La sala capitular, a la qual inicialment s’accedia només des del claustre, ocupa el sector més occidental del costat de l’epístola. Avui dia està destinada a capella del Santíssim Sagrament i de Sant Oleguer i, a grans trets, ha conservat tota la seva magnificència original. Es tracta d’un espai rectangular que ha rebut en el seu sistema de cobriment una solució espectacular de volta estrellada. L’espai rectangular de la base de la coberta es transforma en octogonal, gràcies a les voltes raconeres situades a l’arrencada dels arcs. Cadenes i tercelets, així com la clau de volta principal i les secundàries, configuren la totalitat de l’entrellaçament de la coberta. Es tracta d’una solució semblant a la d’altres sales capitulars de l’època, com la de la catedral de València, del tercer quart del segle XIV. La mateixa disposició de volta estrellada –en aquest cas de mitja estrella–, sobre voltes raconeres, la trobem a la capella del palau episcopal de Tortosa, enllestida a la primera meitat del segle XIV; encara un segle més tard, va ser utilitzada per Guillem Sagrera en el cobriment de la famosa sala dei Baroni del Castelnuovo de Nàpols.

Quan al final del segle XVII, amb motiu de la canonització del bisbe Oleguer, es va decidir convertir l’antiga sala capitular en capella del Santíssim Sagrament i de Sant Oleguer, es va buscar la manera de poder-hi accedir des de l’interior del temple. Amb aquesta intenció, les dues darreres capelles de la nau de l’epístola (capella capitular i de Sant Sever), que comunicaven paret per paret amb la sala capitular, van ser suprimides i van passar a acomplir la funció de vestíbul de la gran sala. Les obres de remodelació van ser dirigides per l’arquitecte fra Josep de la Concepció, l’anomenat “tracista”, però de fet l’antic espai gòtic no va modificar gaire la seva aparença (Ainaud, Gudiol, Verrié, 1947, pàg. 59).

Interior de la nau central vers els peus. Al fons es veuen els pilars i l’arrencada del cimbori, que no es va completar fins al començament del segle XX.

CB - G.S.

Arquitectònicament s’adiu de manera perfecta amb el gust pels espais amplis i unificats, ben palès en els edificis gòtics meridionals i especialment a Catalunya. Pel que fa als elements ornamentals, queden concentrats en determinats sectors, com mènsules i claus de volta, lluny de qualsevol exageració, tal com és habitual també en la majoria d’edificacions del gòtic català. A més de la porta que mira al claustre i de la qual ja hem parlat abans, a la banda oposada destaca una altra porta, de característiques semblants però força més petita, que dona accés a un espai reduït, buidat en el mateix gruix del mur i utilitzat com a sagristia. Ara no és el moment de parlar dels seus detalls d’escultura decorativa, però sí que cal destacar que en aquesta porta i en concret durant l’any 1415 sembla que hi treballaven, entre d’altres, els escultors Antoni Canet i Pere Joan, que pocs anys després es va encarregar de realitzar el famós medalló de sant Jordi de la façana gòtica del palau de la Generalitat.

El cimbori

Al mateix temps que es treballava en la construcció de la sala capitular i de les capelles i trams laterals que havien de completar el sector més occidental de la catedral, apareixen notícies que fan referència també a la construcció dels grans pilars fasciculats destinats a aguantar el pes del cimbori, dos dels quals es van aixecar a l’altura de les capelles de Sant Marc i Sant Oleguer (any 1406) i els altres dos es van adossar a les capelles col·laterals a la porta principal, que són la de les Fonts Baptismals i la de Sant Climent. El gruix d’aquests pilars i la seva esveltesa són ben indicatius de la importància que es volia donar al cos sobresortint. La disposició del cimbori als peus de la catedral constitueix una originalitat que probablement s’explica, en el cas de Barcelona, per l’existència de les dues torres a la zona del fals creuer, com ja s’ha dit en un altre lloc d’aquest article.

La capella de les Fonts és una de les que han conservat millor la seva aparença original. Jaume Solà, Marc Safont i Antoni Domènec hi van treballar de manera continuada durant l’any 1405 i Antoni Canet es va encarregar de les feines d’escultura decorativa.

L’any 1410, Francesc Climent Sapera era nomenat bisbe de Barcelona, després d’haver-ho estat de Tortosa, i va ocupar el càrrec fins el 1415, perquè entre aquesta data i el 1420 va ser arquebisbe de Saragossa. Després va tornar a Barcelona, fins a la seva mort, l’any 1430, com a administrador perpetu de la diòcesi i com a patriarca de Jerusalem. Va ser un dels darrers grans promotors de les obres de la catedral i el seu escut –una pera– apareix en diferents indrets d’aquesta zona més occidental, en especial en algunes de les claus de volta. La mateixa capella de Sant Climent, abans esmentada, surt citada a la documentació (any 1419) com a “capella de l’Arquebisbe”.

Tot estava a punt per a tirar endavant les obres del cimbori i amb aquesta intenció el mestre major Bartomeu Gual i el fuster Aigüents van fer un viatge de divuit dies a València amb la finalitat de veure el cimbori de la seva catedral. Si s’hagués materialitzat el projecte segons el model valencià, ara tindríem una torre de dos cossos aixecada sobre trompes i il·luminada amb setze finestrals. Però, probablement per manca de diners, el projecte va restar inacabat. Amb tot, el 1421 es treballava en els quatre grans arcs de l’arrencada del cimbori i en les quatre trompes dels angles corresponents. A més del mestre Gual, hi consta la intervenció d’altres piquers i escultors entre els quals sobresurten els noms d’Antoni Claperós i de Llorenç Reixac. Aquest darrer cobrava sis sous per dia de feina, una quantitat força superior a la dels altres, per “picar a la petxina o peu de pols” (trompes). Però les obres del cimbori van quedar aturades just a l’arrencada i es va habilitar una coberta provisional fins al començament del segle XX. Va ser aleshores, entre el 1906 i el 1913, que es va construir el cimbori neogòtic amb una altíssima agulla, partint de l’obra ja feta en època medieval però seguint models que remeten a les agudes torres de les catedrals de Ratisbona, Friburg o Ulm. Va dirigir les obres l’arquitecte August Font, amb el finançament dels fills de Manuel Girona.

Al mateix temps que es treballava en el peu del cimbori es tancaven els darrers trams de les voltes. La volta del portal principal s’armava l’any 1422, i la de davant de la capella de l’arquebisbe Sapera, el 1424.

El claustre

La catedral romànica havia tingut el seu claustre i, de fet, el nou claustre gòtic va ocupar el mateix indret que l’anterior. Es va tractar d’una substitució progressiva semblant a la que també va tenir lloc a l’interior del temple. La planta del claustre gòtic és gairebé quadrada i, tot al voltant de les seves quatre galeries, s’hi obren 21 capelles, tres portes (la que comunica amb l’interior del temple o porta romànica, la de la Pietat i la de Santa Eulàlia) i quatre espais amb funció específica, que són l’antiga sala capitular, l’antic refetor, l’antiga llibreria i la capella de Santa Llúcia, o de les Onze Mil Verges.

Tret d’aquests darrers espais singulars, que s’ordenen a partir de plantes rectangulars, les capelles restants són poligonals i es cobreixen amb volta de creueria de sis panys. A cada capella li correspon un tram de la galeria, també cobert amb volta de creueria però en aquest cas quadripartida. Totes aquestes voltes llueixen claus esculpides, de qualitat desigual, i amb una iconografia que es correspon amb les primitives advocacions. Les grans arcades ogivals que donen a l’espai central enjardinat es devien projectar pensant en un complement de traceria calada que no es va arribar a construir (les traceries visibles són del començament del segle XX). Però a l’extrem superior de les columnes des d’on arrenquen els arcs i també en part dels contraforts corresponents s’hi desenvolupa tot un cicle esculpit, a manera de fris o de capitell seguit, de gran interès iconogràfic i estilístic, amb escenes de l’Antic i el Nou Testament i la famosa llegenda de l’Arbre de la Creu.

El claustre es va anar construint lentament al llarg dels segles XIV i XV (Mas, 1906-11, vol. I, pàg. 59-79). Les obres de l’església catedral eren prioritàries i en aquest sentit qualsevol problema econòmic o de manca de disponibilitat de mà d’obra repercutia abans en el claustre i feia que els treballs s’endarrerissin o s’aturessin del tot. La major part de les capelles van ser subvencionades per famílies nobles o de la nova burgesia adinerada, els escuts de les quals, encara avui visibles, són un testimoni permanent del seu mecenatge.

Com ja s’ha dit, les primeres capelles construïdes van ser les ajuntades al mur del temple i en gran part són obra de la segona meitat del segle XIV, coincidint amb el mestratge de Bernat Roca. Totes se situen a continuació de la porta monumental, estilísticament apropada a la tradició romànica, que comunica el claustre amb l’interior del temple. A més de la seva advocació corresponent, que no acostuma a correspondre’s amb l’actual, totes les capelles d’aquest sector mostren el senyal heràldic dels fundadors o donants. Així, doncs, començant per la capella més propera a la porta romànica, hi trobem representats successivament els senyals de les famílies Rocafort, Foix, Castanyer, Cardona, Tresserres, Almogàver i Pla.

Arcades del claustre prop del brollador, que segurament devien haver estat projectades amb una decoració de traceria calada que mai no s’arribà a fer.

CB - G.S.

A continuació, a partir del 1373 i fins al final de segle, es va construir l’ala perpendicular a aquest primer grup i paral·lela al carrer de la Pietat. Començant pel sector més proper a l’església, l’ordenació és la següent: la primera, acabada el 1373, fou costejada per Pere de Màrgens, escrivà reial. Després ve la porta de la Pietat, seguida de l’antiga capella de Sant Pere, amb els escuts de Pere Desvall –tresorer del rei–, que la va fundar abans del 1388, i de la capella de l’Esperit Sant, amb l’escut de Pere Descoll. A continuació, coincidint amb el bell mig d’aquesta ala s’obre la capella de Sant Gabriel, costejada per la família Barberà - Togores i, segons consta documentalment, decorada, si més no en part (1385), pel reputat artista Pere Moragues (Duran i Sanpere, 1970, pàg. 4). L’antiga capella de Santa Eufrosina, on encara es treballava l’any 1385, porta els escuts de Pere Safont, mercader de Barcelona. La capella de Sant Pal·ladi va ser fundada per Guillem Oliver, secretari del rei, i ja era acabada l’any 1384. En darrer lloc, formant angle amb la següent ala del claustre, apareix la capella dedicada a sant Bartomeu i santa Isabel d’Hongria, que és una de les més ben documentades de tot el claustre –les notícies sobre la seva construcció van del 1386 al 1390 i esmenten piquers com ara Bartomeu Despuig, Bernat Clariana, Rich Alemany, Raulí i Francesc Mulner, que consta explícitament obrant al portalet de la capella–. Aquesta capella va ser costejada per “madona de Francesc de Sant Climent”.

Galeria del claustre paral·lela a l’església catedral, la primera que es va construir.

CB - G.S.

Durant la primera meitat del segle XV, coincidint en gran part amb el mestratge de Bartomeu Gual (1413-41), es van construir les dues ales restants. En una, la del carrer de Santa Llúcia, no hi ha capelles, sinó espais més amplis i tancats: la sala capitular, l’antic refetor, la llibreria, també utilitzada com a escola de cant per als escolans, i la capella romànica de Santa Llúcia. Llevat d’aquesta capella, la resta d’espais han canviat el seu ús original. Així, l’antic refetor, cobert amb volta de creueria, és ara museu de la catedral, i la llibreria va esdevenir la nova sala capitular quan aquella es va convertir en capella del Santíssim Sagrament i de Sant Oleguer. La capella de Santa Llúcia, que més antigament era un edifici independent, acabà essent integrada al conjunt catedralici del nou claustre. Les dues sales, corresponents a l’antic refetor i a la llibreria, així com la galeria del seu davant van ser cobertes entre el 1436 i el 1441. A banda de la porta de l’antiga sala capitular, l’accés a aquests espais es fa a través d’unes portes totes semblants, de perfil conopial i guardapols floronat, amb detalls d’escultura decorativa força interessants. Si fem cas d’algunes notícies documentals esparses, aquestes portes s’haurien realitzat entre el 1420 i el 1438, aproximadament.

Galeria del claustre del sector del carrer de Santa Llúcia, amb les magnífiques portes que donaven a les antigues dependències canonicals i l’arcosoli de la tomba del canonge Francesc Desplà.

CB - G.S.

Finalment, cal parlar de l’ala corresponent al carrer del Bisbe, la construcció de la qual es va veure beneficiada pels donatius del bisbe Francesc Climent Sapera. L’administració d’aquests diners, destinats de manera concreta a l’obra del claustre, va quedar enregistrada en dos llibres de comptabilitat que són coneguts amb el nom de Llibres de l’Obra del Claustre i que corresponen als períodes 1431-32 i 1432-33. Aquests llibres, independents dels altres llibres de l’obra, ens parlen de la construcció d’aquest sector del claustre, dels diners rebuts i de les despeses, tant de mà d’obra com de materials i de transports. F. Carreras Candi ja havia deixat constància de l’existència d’un d’aquests llibres, però l’anàlisi acurada del seu contingut feta recentment ha permès conèixer millor la marxa dels treballs i descobrir-hi la intervenció d’alguns mestres rellevants (Valero, 1993, pàg. 29-41). Durant el període 1431-35 es van construir les capelles d’aquest costat i també es va treballar en la porta de Santa Eulàlia, situada al mateix indret. La capella més destacada d’aquesta ala, no tan sols per les mides sinó també per la decoració, és la del Corpus Christi; la seva clau de volta porta el símbol eucarístic sostingut per dos àngels i l’escut del bisbe Sapera com a record del seu finançament. Les altres capelles no tenen clau esculpida.

La capella romànica de les Onze Mil Verges, o de Santa Llúcia, que s’havia mantingut com a edifici independent des de la seva construcció a la segona meitat del segle XIII, va ser escapçada pel sector de la capçalera a fi i efecte de poder quedar del tot integrada en el recinte claustral, al costat del refetor i formant angle amb la nova ala paral·lela al carrer del Bisbe. Això és el que es pot deduir d’algunes notícies documentals corresponents a l’any 1432.

Tal com ja ha quedat clar en la relació anterior, al claustre s’obren dues portes que comuniquen amb l’exterior, la de la Pietat i la de Santa Eulàlia. Són d’arc apuntat i generosament motllurades, amb guardapols de cim floronat i emmarcades per pinacles molt delicats. La decoració esculpida es resol de manera senzilla i dintre de la contenció característica del gòtic català. La seva construcció correspon a aquests anys, ja que la de Santa Eulàlia porta l’escut del bisbe Sapera i els documents sembla que en parlen durant l’any 1431. La de la Pietat pot ser fins i tot una mica anterior, si bé la decoració del seu timpà amb el relleu de fusta de la Pietat es va incorporar cap al final del segle XV.

Des del 1442 fins al 1453 va ser mestre major de la catedral Andreu Escuder, que ja feia uns quants anys que treballava com a piquer a l’obra del claustre. Ell va ser també l’encarregat de dirigir la construcció del brollador (any 1448) que ocupa un dels sectors angulars, just davant de la porta de la Pietat. El complement escultòric de la seva decoració (l’“esmagineria de la volta del brollador i la clau major de la volta del levador”) és obra d’Antoni i Joan Claperós, amb la participació també de Pere Oller.

Finalment, entre el 1441 i el 1448 sembla que es va treballar de manera més o menys continuada en el cobriment de diferents sectors de la galeria claustral. Els llibres de l’obra donen informació, de vegades no gaire precisa, sobre tancament i perfilat de voltes al claustre. La darrera d’aquestes voltes es va tancar de manera solemne, amb un tedèum i un sonor repicar de campanes, el dia 28 de setembre de 1448 (Carreras Candi, 1913-14, pàg. 305).

Els artífexs de les obres del segle XV

Tota la documentació coneguda fins ara ha permès constatar la presència de diferents mestres experts en l’art de la pedra en les obres del segle XV de la catedral de Barcelona, començant per aquell que assumia la direcció dels treballs i que ostentava el títol de mestre major, i continuant amb tots els altres que apareixen esmentats com a piquers i, de vegades, com a “imaginaires”. En les pàgines precedents s’ha donat el nom d’alguns d’ells i, fins i tot, se’ls ha pogut assignar algun treball concret. Els primers encara centraven la seva activitat els darrers anys del segle XIV. És el cas de Francesc Mulner, Pere Viader, Bartomeu Despuig, Pere Moragues o Rich Alemany. Els altres ja pertanyen al segle XV: Arnau Bargués, Jaume Solà, Francesc Marata, Llorenç Reixac, Antoni Canet, Marc Safont, Pere Joan, Bartomeu Gual, Antoni i Joan Claperós, Pere Oller o Andreu Escuder. La llista és més llarga, però només n’esmentem els més destacats, bé sigui pel que feien o pel que cobraven. Tots els anteriors rebien entre quatre i cinc sous per dia treballat i els que ostentaven el càrrec de mestre major rebien a més una pensió anual de 100 sous.

La troballa dels dos Llibres de l’Obra del Claustre ha fet possible ampliar la llista de mestres coneguts, si més no pel que fa a les obres claustrals. Aquest és el cas de Joan Vidal, que també era mestre major de la ciutat de Barcelona, de l’escultor Julià Florentí, la presència del qual ja era coneguda pel que fa a altres indrets de la catedral, de Pere Vallebrera, que després va treballar a Cervera i a Perpinyà, de Jordi Safont, posteriorment mestre de la Seu Vella de Lleida, d’Andreu Pi, també com l’anterior mestre de la Seu Vella de Lleida, i d’alguns membres de la família Villasclar, oriünds de Mallorca.

Tanmateix, resulta molt més difícil identificar Rotllí Gautier o Valter, que havia estat mestre major de la catedral de Girona i que després va ser nomenat mestre major de la Seu Vella de Lleida, amb el Rausí Valtrix o Rancí Valirt que apareix citat en aquesta documentació del claustre barceloní. Una cosa semblant passa amb la hipotètica intervenció de Guillem Sagrera. En aquest cas, si bé no hi ha cap mena de dubte que les quatre vegades que apareix citat en els llibres d’obra la grafia és molt clara, és molt estrany que només cobri quatre sous quan els més considerats en cobren fins a cinc, i Julià Florentí arriba a cobrar durant un quant temps cinc sous i sis diners. Tenint en compte que les setmanes anteriors apareix regularment el nom de Simó Sagrera, cobrant quatre sous, i que torna a sortir després de desaparèixer el nom de Guillem Sagrera, ens inclinem més aviat a creure que es tracta d’una confusió de l’escrivà. L’any 1432, Guillem Sagrera ja era un mestre molt reconegut que dirigia les obres de la catedral de Mallorca i que es trobava lligat a un projecte constructiu de gran envergadura com era la llotja de Palma. Costa de creure que es traslladés a Barcelona per fer durant quatre setmanes una feina tan poc destacada i pobrament remunerada.

Aquests mateixos llibres de comptes dedicats al claustre encara ens donen altres noms que apareixen de manera reiterada, com Llorenç Reixac, un dels més habituals en l’obra de la seu i que apareix citat per darrera vegada el 15 de novembre de 1432, Andreu Escuder, que, com ja hem vist, va ser després mestre major, Pau Isern, Bartomeu Escuder, Pau Esteve, etc. Exceptuant el cas de Llorenç Reixac, que cobra quatre sous i sis diners, tots els altres reben només quatre sous.

L’acabament de l’obra gòtica

Templet del brollador del claustre, del 1448.

CB - G.S.

Amb la conclusió del claustre a mitjan segle XV es posava fi a l’obra gòtica de la catedral de Barcelona, de manera que el conjunt va quedar enllestit en allò essencial. Arribaven èpoques de penúria econòmica i de conflictivitat política, començant per la guerra civil en temps de Joan II, i aquestes no eren les circumstàncies més adequades per a finalitzar empreses inacabades com el cimbori o la mateixa façana principal. Durant els segles següents, tret d’algunes intervencions de caràcter més aviat decoratiu, la catedral va mantenir la seva aparença inicial, garantida per la solidesa de la seva estructura i per la simplicitat dels seus elements ornamentals. En arribar el segle XIX, les noves tendències neogòtiques imperants van propiciar l’acabament definitiu de la catedral medieval, amb les intervencions a la façana i al cimbori, no gaire allunyades d’aquella idea gòtica inicial. Però els artífexs no eren els mateixos, ni tampoc no ho eren els materials ni l’esperit de l’època, de manera que els resultats havien de ser forçosament diferents.

Bibliografia consultada

Flórez, 1775; Capmany, 1779; Ponz, 1788; Villanueva, 1803-51, vol. XVII; Piferrer – Parcerisa, 1839; Pi i Margall, 1842; Pi i Arimon, 1854; Mestres, 1876; Tamaro, 1882; Font i Carreras, 1891; Soriano, 1892; Font i Sagué, 1898; Rogent – Soler, 1898; Mas, 1906-11 i 1910; Carreras Candi, s.d. [1910], s.d. [1913] i 1913-14; Mas, 1916; Carreras Candi, 1918; Puig i Cadafalch, 1923; Elias, 1926; Bassegoda i Amigó, s.d. [1928]; Mas i Mascaró, 1929; Martorell, 1929; Puig i Puig, 1929; Lampérez, 1930; El trasllat del cor…, 1930; Lavedan, 1935; Madurell, 1935, 1936, 1938 i 1941; Duran i Sanpere, 1945-51; Ainaud, Gudiol, Verrié, 1947; Pijoan, 1948; Piñol, 1948; Verrié, 1951 i 1952; Duran i Sanpere, 1952; Torres Balbás, 1952; Verrié, 1957; Folch i Torres, 1958; Duran i Sanpere, 1959; Mayer, 1960; Florensa, 1963; Cirici, 1968; Bassegoda, 1971; Joseph, 1971; Bassegoda, 1973; Duran i Sanpere, 1973-75; Cirici, 1974; Laborde, 1974; Bassegoda 1977; Adroer, 1978; Bassegoda, 1978; Cirici, 1979; Terés, 1979; Street, 1980; Verrié, 1980; Bassegoda, 1981; Fàbrega, 1981; Liaño, 1983b; Terés, 1983; Catalunya Romànica, 1984-98, vol. XX, pàg. 154-165; Dalmases – José, 1985; Kostuch, 1985; Bassegoda, 1986a; Catàleg del patrimoni…, 1987; Mutgé, 1987; Terés, 1987; Vallès, 1987; Vergés – Vinyoles, 1987; Bassegoda, 1988; Catàleg de monuments…, 1990, pàg. 48-49; Hernández-Cros i altres, 1990; Sarthou – Navascués; 1990; Erlande-Brandenburg, 1992; Història de Barcelona, 1992; Cubeles, 1993; Valero, 1993; Barral, 1994a, pàg. 30-61; Bracons, 1994; Cabestany, 1994; Terés, 1994; Manote, 1994; Bassegoda, 1995 i 1997; Ganau, 1997; Martí i altres, 1997; Els vitralls de la catedral…, 1997; Bassegoda, 1998a, 1998b i 1998c; Fàbrega, 1998a i 1998b; Del romà al romànic, 1999, pàg. 179-183; Bracons, 1999; Cubeles, 1999; Farrando, 1999; Ortoll, 1999; Botey – Martí, 2000; García-Martín, 2000.