Sant Jaume de Fenollet (Sant Bartomeu del Grau)

Situació

Vista del conjunt de l’església des del costat de llevant, amb la capçalera a primer terme.

Rambol

L’església de Sant Jaume de Fonollet, és situada al costat de migjorn del terme municipal de Sant Bartomeu del Grau. Aquesta església figura situada en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 332-M781: x 29,5 —y 49,2 (31 tdg 295492).

Per anar-hi cal prendre la carretera que des de Sant Bartomeu va en direcció a Perafita i després de recórrer uns 1 500 m, hi ha un camí a mà esquerra (el primer camí a mà esquerra que es troba després del rètol “Mas Reig”), que porta a la capella, la qual es troba al costat d’un mas. La clau s’ha de demanar al rector de Sant Bartomeu del Grau. (GOP)

Història

Aquesta església es trobava dintre l’antic terme del castell de Gurb, al lloc de Fenollet. No degué passar de capella rural dependent de la parròquia de Sant Bartomeu del Grau.

El castell de Gurb és documentat a partir del 886, quan Joamir i la seva muller Egila vengueren a Sunifred i la seva muller Adabrada, diversos béns, un dels quals situat en terme del castell de Gurb.

El lloc de Fenollet apareix esmentat l’any 1179, quan el bisbe de Vic Pere de Redorta consagrà la propera església de Sant Miquel de l’Erm; entre les ofrenes per a la seva dotació Bertran de Fenollet donà un quarter d’ordi cada any del seu mas, que devia portar el nom del donant.

Encara que l’església sigui molt anterior, no és fins el 1257 que apareix documentada l’església de Sant Jaume.

Entre els segles XV i XVII consta que l’església tenia dotació pròpia i rebia delmes i primícies dels masos veïns, la qual cosa fa pensar que en els seus orígens tingués certes funcions parroquials o que li haguessin pervingut de l’antiga església de Sant Miquel de l’Erm, desapareguda de fa temps. Amb tot des del segle XV ha estat sempre dependent de la parròquia de Sant Bartomeu del Grau, el rector de la qual tenia cura de l’església, actuant un parell d’hereus dels masos dels voltants com a obrers.

L’edifici primitiu no ha estat alterat en profunditat, únicament durant el segle XII es va obrir un portal al costat de migdia i fou tapat el que hi havia a ponent. Molt més tard es va cobrir el campanar d’espadanya amb una teulada i uns pilars que la sostenien com si fos un comunidor i en van enlluir l’interior, la qual cosa s’ha reparat, però sense gaire encert. Actualment, es troba en bones condicions i és oberta al culte si bé no de manera regular. (APF-ABC)

Església

Planta, a escala 1:200, de l’església amb una nau petita, rematada vers llevant per un absis semicircular.

G. Orriols

L’església de Sant Jaume de Fonollet consta d’una nau, no gaire llarga, coberta amb volta de canó, reforçada per un arc toral i capçada a llevant per un sol absis. Aquest té centrada una finestra de doble esqueixada amb l’arc de l’exterior rebaixat en el gruix del mur; exteriorment el mur ha estat decorat amb un fris d’arcuacions cegues, distribuïdes en sèries de quatre, entre cada dues bandes llombardes. Aquestes bandes arriben fins al nivell de fonament. Al mur del costat de migjorn s’obre una altra finestra de doble esqueixada, i un portal amb dovelles en arc de mig punt, sense cap element decoratiu. Curiosament, un portal d’unes proporcions i característiques semblants a aquest, es troba també al mur de ponent, avui tapiat, però perfectament visible. A la porta del costat de migjorn hi ha un curiós i bell forrellat, molt simple i de forma tradicional, però amb unes decoracions geomètriques, que consisteixen a combinar la línia trencada amb punts.

Al ja esmentat mur de ponent s’obre una finestra en forma de creu; aquest mur és coronat per un campanar d’espadanya d’època no romànica, i que amb el temps s’ha transformat, amb l’addició de dos pilars, en un petit campanar de planta quadrada. Les teulades són amb teules àrabs, tant la de la nau com la de l’absis, i acaben en una barbacana de lloses col·locades sobre una cornisa de blocs de pedra i sense decoració.

Al mur de migjorn hom pot veure sota la barbacana restes d’arrebossats que semblen els originals romànics.

Els murs han estat aparellats amb blocs rectangulars tocats amb martell, en resulta un aparell fent filades, molt regular i ordenat.

El morter és molt dur, amb sorra i calç i, en alguns llocs (mur de ponent), la junta és ressaltada. (GOP)

Bibliografia

  • Pere Bofill: Les esglésies antigues del terme del castell de Gurb, “Butlletí del Centre Excursionista de Vich”, vol. IV, Vic, anys 1921-24, pàgs. 174-175.
  • Antoni Pladevall: Sant Jaume de Fonollet a Sant Bartomeu del Grau, “Hoja Diocesana” 12 de novembre de 1972. (DAG)