Pla de les Lloses (Tona)

Situació

Aquest jaciment es troba a uns 40 m de l’església de Sant Andreu del Castell de Tona, en direcció nord-est, a l’indret anomenat Pla o Camp de les Lloses. Figura situat en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 332-M781: x 35,7 —y 34,0 (TDG 357340). (ACC-REP)

Necròpoli

El jaciment del Pla de les Lloses fou excavat per F. Vall l’estiu de l’any 1972. Malgrat que només es va fer una cala de 0,50 x 0,50 m, va ser prou indicativa de la potència arqueològica d’aquesta zona.

L’estratigrafia que va presentar la prospecció és la següent: fins a 10 cm, terra remoguda amb algun fragment de ceràmica del segle XIX; de 0,10 a 0,80 m un estrat fèrtil, al final del qual apareixen lloses, i per sota d’aquest, un tercer estrat fins a 1,40 m.

Centrant-nos en el segon nivell, cal destacar l’aparició d’una olla força sencera del segle XI o XII, que avui podem contemplar a les vitrines del Museu Municipal de Tona, els trets més importants de la qual són: Pasta grisa força compacta, amb molt poc desengreixant; vora exvasada, llavi recte, i decorada amb un trenat de dues línies incises que s’entrecreuen de manera discontínua.

Altres materials procedents d’aquesta cala són: ceràmica vidriada força moderna (segles XVII-XIX), algunes dents d’animal i alguns ossos.

Al Museu de Tona, podem també trobar-hi altre material arqueològic procedent de troballes en superfície, fetes al Pla de les Lloses. (ACC-REP)