Marededéu d’una col·lecció particular

Talla

Vista de la imatge que cal datar no pas abans dels primers decennis del segle XIII.

F. Tur

En una important col·lecció particular de Mieres es conserva una interessant imatge romànica de la Mare de Déu amb el Fill. És un exemplar de fusta i molt malmesa pel pas dels segles: li han estat amputades ambdues mans i el Nen ha desaparegut. És una talla policromada de la qual encara resten indicis a la cara i als vestits. La imatge fa 61 cm d’alt.

És coronada amb una toca que li penja per l’esquena, emmarcant uns foscos cabells lleugerament ondulats. Porta una túnica d’escot rodó i de cintura alta, a la moda del segle en què fou esculpida, la qual es desplega a partir del cinyell en plecs verticals. El mantell és col·locat en forma de toga romana; des de l’espatlla esquerra avança rígid sobre el pit fins a la cintura; pel costat dret fa la típica volada per darrere el braç, s’estén entre els genolls i es desplega entre les cames amb tímids plecs en forma de V.

És calçada amb sabates voluminoses acabades en punxa, que surten de dues ondulacions còncaves de la túnica.

La faç exageradament ampla, potser imitant qualsevol pobletana de la contrada, és poc treballada pel fet de deixar els detalls al pintor, té el nas triangular, els llavis prims i mira a l’infinit amb un aire de total esbalaïment.

Encara hi ha restes del Nen Jesús sobre l’avantbraç matern.

Estilísticament cal incloure-la entre aquelles marededéus atípiques, tardoromàniques, amb escàs parentiu iconogràfic amb les altres marededéus coetànies. Constitueixen peces eixides d’obradors pobletans, els quals prescindeixen dels cànons establerts al segle anterior i que costa de classificar.

Hom pot datar aquesta marededéu als primers decennis del segle XIII. Sembla que procedeix de la Garrotxa, bé que hom no en pot precisar el lloc amb exactitud.

Bibliografia

  • Antoni Noguera i Massa: Les marededéus romàniques de les terres gironines, Artestudi Edicions, col·l. Art Romànic, núm. 5, Barcelona 1977, pàg. 223.