Sant Feliu de Diana (Sant Jordi Desvalls)

Façana de ponent, coronada per un campanar d’espadanya d’un sol ull i de construcció clarament posterior.

F. Tur

Situació

El veïnat de Diana és situat a la part septentrional del terme de Sant Jordi Desvalls, a uns 2 km escassos d’aquesta població, per una carretera que comença tot just havent passat una gasolinera.

Mapa: L39-12(296). Situació: 31TDG963595. (MLlC-JAA)

És l’església del veïnat que hi ha a la riba esquerra de la riera homònima. Aquesta església no apareix en cap document. Fa poc temps conservava damunt l’altar una pedra esculpida amb relleus de caire pre-romànic, que actualment ha desaparegut. (APF)

Església

L’església de Sant Feliu és un senzill edifici format per una nau rectangular, pràcticament una sala, coberta amb volta de canó, sense absis diferenciat, i amb el presbiteri assenyalat només per un graó al paviment, i una finestra de doble esqueixada al mur de migdia.

La simplicitat de l’edifici i el seu estat actual fan pensar que l’església no tingués absis, sense que hom pugui descartar, però, la possibilitat de reformes posteriors que l’haguessin mutilada.

La porta d’arc adovellat, de dovelles irregulars, s’obre a la façana de ponent, damunt la qual hi ha una finestra d’una sola esqueixada que sembla fruit d’una reforma i un campanar d’espadanya d’un sol ull, de construcció clarament posterior a l’època romànica. Al mur de migdia, prop del presbiteri, s’obre una finestra de doble esqueixada que, juntament amb la de la façana de ponent, són les úniques obertures de l’edifici.

Planta de l’església, consistent en un simple rectangle sense separació entre nau i presbiteri.

Ramon Castells i Robert Vidal

L’aparell és pràcticament tot de reble de blocs sense treballar units amb morter de calç, en filades molt irregulars, reforçades als angles per carreus més grossos i més regulars.

Es fa difícil establir una filiació precisa per a aquest edifici, que podria pertànyer a qualsevol moment, però certs detalls ens inclinen a pensar que es tracta d’una obra rústica, probablement construïda dins el segle XI, però totalment fora dels corrents estilístics i constructius de la seva època. (MLlC-JAA)

Escultura

De Sant Feliu de Diana prové un possible fragment de cancell d’altar conservat al Museu d’Art de Girona (núm. inv. 10), datat al segle X (vegeu Catalunya Romànica, vol. XXIII, 1988, pàgs. 55-56). (JCSo)

Bibliografia

  • Monsalvatje, XVII, 1909, pàg. 57.