Mare de Déu de la Font (Fontcoberta)

Situació

Característica silueta de l’església amb l’absis mutilat i un porxo a ponent afegit tardanament. El campanar també ha sofert transformacions.

J. Moner

La capella de la Mare de Déu de la Font és situada al sud de Fontcoberta, en una fondalada.

Mapa: L38-12(295). Situació: 31TDG822662.

Per accedir-hi cal prendre la carretera de Banyoles a Figueres, i als 3 km, dins la urbanització de Malianta cal desviar-se a la dreta per la carretera senyalitzada de Fontcoberta. A uns 200 m, en arribar al veïnat de la Farrés, cal prendre un camí de terra que travessa el veïnat i que després d’uns 500 m arriba fins a l’església de la Mare de Déu de la Font o de Santa Maria de la Font. (JMC-JRM)

Història

Les notícies documentals referents a aquesta capella són tardanes, concretament del tercer decenni del segle XIV. Posteriorment, el 1453, la reina Maria subscriurà els estatuts de la confraria de la Mare de Déu, amb seu en aquella capella, al terme parroquial de Sant Feliu de Fontcoberta. (APF)

Església

Planta d’aquesta capella, que ha sofert moltes transformacions.

J. Moner i J. Riera

Aquesta capella de la Mare de Déu de la Font és una petita construcció d’una nau de volta lleugerament apuntada i un absis semicircular, actualment desaparegut, que hom pot entreveure, però, en la fonamentació que n’ha restat.

La porta principal era lateral, de mig punt, en bon estat i situada al mur de migjorn, que té la part superior molt refeta.

Els carreus dels murs, de travertí d’Espolla estan força ben disposats, per filades i ben tallats, amb mesures regulars de 20/25 × 30/40 cm.

A l’interior, la nau té tres arcuacions que permeten sengles rebaixos formant capelletes i que, amb la porta lateral, resten situades simètricament. Una imposta en cavet recorre els murs laterals.

Al segle XV s’hi afegí un porxo, i es creà un nou accés a ponent, tot i que l’actual porta data del 1772, sobre el qual hi ha una espadanya de dues obertures coberta amb teulada; aquest conjunt aparenta, però, haver sofert nombroses reformes.

La construcció romànica d’aquesta capella s’ha de situar probablement dins el segle XII. (JMC-JRM)

Bibliografia

  • Constans, 1985, pàg. 78.