Castell d’en Roca (Sant Miquel de Campmajor)

Situació

Edifici bastit en època romànica, almenys al sector de la torre, i ampliat amb nous cossos durant el període gòtic.

V. Buron

El castell d’en Roca (o Castell de la Roca) és dreçat al costat mateix del Ser, a prop d’un salt d’aigua i del punt de confluència amb el Tort.

Mapa: L38-12(295). Situació: 31TDG737680.

Per accedir-hi cal agafar la carretera de Banyoles a Olot per Mieres i Santa Pau, i prendre després a la dreta el desviament en direcció a Sant Miquel de Campmajor. Aproximadament·a 1 km del nucli de Sant Miquel cal agafar una pista de terra’a mà dreta que segueix el curs del Tort pel seu marge esquerre i que arriba fins al peu del castell de la Roca. (JMC-JRM)

Història

L’any 1174, Ramon de Roca, que devia ésser cavaller, tenia drets als Balbs, a la vall d’en Bas; no és pas segura però, la seva relació amb aquest castell del Pla de l’Estany. Abans del 1279, havia estat enterrat a Banyoles Pere de Roca, que sembla que fou senyor del castell o casa forta de la Roca, a la vall de Campmajor. El 1282, un altre Pere de Roca actuà com a testimoni en una concòrdia entre clergues de Porqueres. El 1320, Pere de Prat de Girona, posseïdor del castell de la Roca, féu un establiment d’un tros de terra situat al bosc del castell, prop del mas Piells (o Espielles). (MGA)

Castell

El castell d’en Roca (o de la Roca) consta de tres construccions adossades l’una amb l’altra. La més vella pot ser la torre situada a l’esquerra de la façana principal.

Hom pot veure al primer pis una finestra geminada, a l’esquerra de la porta principal, de l’època del romànic tardà, és a dir, de la darreria del segle XIII o el començament del XIV.

A sota d’aquesta construcció hi ha el molí d’en Roca, molt reformat i de difícil datació. (JMC-JRM)

Bibliografia

  • Badia, 1987, pàg. 236.