Colomer de Bescaran (Anserall)

Situació

Colomer medieval de torre, força ben conservat.

ECSA - A. Villaró

Aquesta construcció es troba en un serradet, al cap del poble.

Mapa: 35-10(216). Situació: 31TCG804959.

Per arribar a Bescaran cal seguir el mateix itinerari descrit en la monografia dedicada a l’església de Sant Martí de Bescaran. El colomer es veu perfectament a dalt de tot del poble, i s’hi accedeix agafant el camí de bast de Bescaran a Arcavell.

Història

Tenim un testimoni indirecte de l’origen medieval d’aquest colomer, gens diferent dels de la resta de la zona. El 1497 va redactar-se un capbreu a Bescaran, en el qual una de les partides —precisament la mateixa on hi ha el colomer— és anomenada Palomera, denominació que encara perdura avui. Tanmateix, pot interpretar-se aquest topònim com a indicatiu d’un lloc de pas dels coloms migratoris, des d’on es caçaven, que correspondria en concret a un collet no gaire més lluny de la torre.

Bescaran tingué estrets lligams amb el vescomtat de Castellbò, cosa que explicaria l’existència del colomer, construcció —com es pot veure en d’altres exemples— estretament lligada al vescomtat.

Colomer

Planta d’aquest petit edifici medieval.

A. Villaró

És un colomer en forma de torre, d’unes mides interiors de 3 × 4 m, i uns murs de 70 cm de gruix. Té uns 6 m d’alçada, sense coberta. Els murs són fets amb pedra del país sense desbastar, excepte a les cantonades. Hi ha indicis que l’edifici havia estat arrebossat.

A l’interior hi ha uns sis-cents seixanta nius, disposats en filades regulars.

Hi ha una finestra a uns 4 m d’alçada, i dos ràfecs amb lloses de pissarra a la part superior de l’edifici que donen la volta sencera.