Pont de Vilartolí (Sant Climent Sescebes)

Situació

L’antic pont, avui enrunat, fou construït sobre el riu Anyet, a poca distància aigües avall del veïnat de Vilartolí, poblat que es troba a 2 km a tramuntana de Sant Climent Sescebes.

Mapa: 220M781. Situació: 31TDG982935.

Hom pot arribar a Vilartolí des de Sant Climent Sescebes, per un camí de terra. El veïnat, de cases i masos que no s’agrupen en un nucli compacte, s’escampa pels vessants i turons situats a la dreta del riu.

Història

Vilartolí és un lloc documentat entre les possessions del monestir de Sant Pere de Rodes la segona meitat del segle X (anys 974, 982 i 990). L’any 989, en el seu testament, el comte Gausfred també deixà un alou de Vilartolí a aquest cenobi.

Per Vilartolí passava l’antic camí que menava vers Requesens i que enllaçava amb el de Cantallops per Bell-lloc i Corpeja i amb el de Sant Climent i Espolla vers, també, Requesens i els passos de l’Albera per Gutina i la Mutra. Aquest darrer —el Camí de Muntanya— té trams d’enllosat d’aspecte molt arcaic, medieval o anterior, el més notable al paratge de la Murtra en aquest mateix terme municipal.

Pont

El pont enrunat de Vilartolí era de dos ulls. Ha conservat el gros pilar central i un dels estreps entre els quals queda una de les voltes o arcada, però amb l’espai central trencat; de l’altre ull pràcticament només queden vestigis de l’arrencada.

L’arc conservat era de mig punt, a l’intradós de la volta resten les empremtes deixades per l’escanyissat utilitzat en construir-la. Sobre el que resta del seu dors, a la part superior del pont, hi ha un empedrat fet amb rierencs grossos. El pont fou construït amb pedres sense treballar o només escantonades, de mides diverses, lligades amb morter abundant i molt ferm. Els arcs que forma l’extrem de la volta són fets amb dovelles més treballades, de petita mida, però deixades sense polir.

És difícil de datar aquest pont, per tal com es tracta d’una construcció popular i rústega dins una tradició molt antiga. Només com a hipòtesi podríem apuntar un arc cronològic dels segles XII al XIV.

A la xarxa antiga de camins d’aquest vessant meridional de l’Albera —conca esquerra de la Muga— hi ha altres ponts antics, El Pont Vell de Sant Climent Sescebes i el pont de Rabós d’Empordà (aquest modificat tardanament) que són també de dos ulls, si bé probablement ja surten de l’època tractada en aquesta obra, com a probablement baix-medievals.