Tomba de Llampaies (Saus i Camallera)

A uns 3 m de la paret de tramuntana de l’església actual de Sant Martí de Llampaies va aparèixer una tomba excavada a la roca. Aquesta sepultura, que era de tipus antropomorf, segurament pertanyia a una necròpoli d’una església primitiva. Actualment, per tal de protegir aquesta tomba, ha estat colgada totalment amb una roca gran, de manera que hom no hi pot veure res.

Aquesta sepultura corresponia a un enterrament d’un adult. Segons Joan Badia era orientada de SE a NW. Tenia el cap gairebé quadrat, ben diferenciat a la capçalera, amb els angles força ben marcats. L’espatlla dreta sembla que era una mica més gran que l’esquerra. Les parets laterals, que s’apropaven a la banda del peu, i el peu mateix eren ben rectes.

Tot i que de moment sigui difícil de proposar cap datació ben segura, en principi podem datar aquesta tomba vers el segle X i podem pensar que devia ésser part d’una necròpoli relacionada amb una església preromànica.

Bibliografia

  • Joan Badia i Homs: L’arquitectura medieval de l’Empordà, vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona 1981, pàg. 320 i fotografia pàg. 327.