Santa Maria del castell de Calders

Situació

Fragment de mur, única resta que hom atribueix a la desapareguda capella del castell.

A. Mazcuñan-F. Junyent

Les possibles ruïnes de l’església de Santa Maria es troben entre les restes que ens han pervingut del conjunt medieval del castell de Calders, fora de les muralles i a la banda meridional del turó. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Calders. Degué ésser sempre la capella del castell, del qual devia dependre. El lloc de Calders és esmentat des de mitjan segle X en l’abundosa documentació de Sant Benet de Bages, monestir que tingué moltes propietats dintre el terme. L’església apareix citada el 1028 i el 1048. No sabem si canvià la seva advocació per la de Sant Miquel, típica dels castells, ja que en el testament de Pere de Calders de 1195 fa deixes a Sant Miquel, Sant Andreu i Sant Vicenç de Calders, i no coneixem cap església que tingui aquesta advocació en l’antic terme del castell de Calders.

Possiblement que al final del segle XVII ja estava sense culte, ja que quan el bisbe Pasqual feu la seva visita pastoral no la cita ni entre les sufragànies ni les capelles; degué seguir la mateixa sort que el castell, una decadència progressiva des del segle XV.

Actualment, les restes de l’església són unes parets que no donen noció de com era l’antic edifici. (ABC)

Església

Conjuntament amb les romanalles del castell de Calders, encara romanen unes ruïnes que hom atribueix a l’església romànica de Santa Maria, integrada a la resta de construccions medievals. Els vestigis als quals ens referim —uns fragments de mur— sembla que puguin correspondre al temple desaparegut, però, per manca de més indicis, tampoc no podem afirmar que siguin pertanyents a la capella, ja que no permeten de reconstruir la planta d’una petita església d’una nau amb un absis, com devia correspondre a un temple bastit en aquesta època.

El que resta del temple és una ruïna. (FJM-AMB)