Tombes de Sant Pere de les Cigales (Navàs)

Situació

Una de les tombes excavades a la roca.

A. Daura

Aquest grup funerari es troba a l’indret on hi ha l’església romànica de Sant Pere de les Cigales. Es tracta d’una vall enlairada que limita les comarques del Bages i del Berguedà, travessada pel camí que mena al mas l’Alzina, tot això dins el terme municipal de Navàs. Long. 1°49’25” - Lat. 41°54’50”.

Necròpoli

Com ja hem dit, prop de l’església de Sant Pere hi trobem algunes tombes obertes a la pedra.

Hi ha d’una banda l’enterrament situat a uns 100 m a llevant del santuari, excavat en un bloc isolat de pedra, sota una figuera. Presenta forma rectangular, orientació típica est-oest, i les seves mides fan: 1,93 m de llarg total, 0,42 m d’ample de mitjana i una alçada de 0,30 m al mig. Conserva un rebaix al volt per a encaixar-hi la coberta, i en un extrem hi ha un forat rodó (0,13 m de fondària i 0,15 m de diàmetre). Esmentem també la presència d’una creu gravada al costat dret del bloc, probablement posterior a la construcció de la tomba. Val a dir que aquest enterrament fou estudiat pels membres de la Universitat de Barcelona en excavar l’església. És un clar exponent del “tipus A”. A més, a uns 50 m. al nord de Sant Pere, hi ha restes molt malmeses de tombes infantils també excavades a la pedra. Podem parlar de tres enterraments evidents, encara que un d’ells ja gairebé imperceptible. Les dues tombes millor conservades tenen les mateixes mides: 1,20 m de llarg i 0,23 m de profunditat. El seu estat fa impossible de prendre més medicions, doncs ambdues es troben molt erosionades al llarg de tot un costat. Una d’elles presenta la particularitat de tenir menys fondària a la part del cap, com si fos un coixí. Estan orientades est-oest. Per la situació en què es troben, no podem incloure-les a cap tipologia, doncs és impossible esbrinar-ne llur forma originària.

Bibliografia

  • Antoni Daura i Jorba i Joan Galobart i Badal: L’arqueologia al Bages (II). Necròpolis medievals, a “Les Fonts”, núm. 6, Manresa 1983, pàg. 84.
  • Francesc Villegas: El romànic del Bages. Estudi dels edificis religiosos, Manresa 1982, pàg. 155.
  • Jordi Bolòs i Montserrat Pagès: Les sepultures excavades a la roca, a Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya, “Acta Mediaevalia”, annex 1, Barcelona 1982, pàg. 85.