Sant Genís de Massadella (Navàs)

Situació

La capella es dreça propera al mas Massadella, el qual és situat vora la carretera de Navàs a Serrateix, a la banda nord-oriental del terme. Long. 1o 51’ 14” - Lat. 41° 54’ 35”.

Hom hi va per la carretera de Navàs a Serrateix. Del quilòmetre 3,4 arrenca un camí, situat a mà dreta, que amb un breu recorregut mena al mas Massadella, darrere el qual se situa la capella. En aquest mateix mas hi ha la clau. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Castelladral, al lloc de Mujal primer, i després de Massadella, situat dins els límits del castell de Viver. No sabem si fou parròquia o només sufragània de Santa Creu de Mujal.

El lloc de Massadella, vinculat al castell de Viver, apareix el 977 com ipsa Messedella, i l’església apareix documentada el 1293 com a Sant Genís de Modiallo. No sabem si tingué funcions parroquials, però el lloc de Navàs depenia d’aquesta església; el 1689 Sant Genís, ja de Massadella, pel mas Massadella proper, era vinculada a la parròquia de Santa Creu de Mujal, per passar actualment a dependre de la parroquial de Navàs, que té a Sant Genís com a segona advocació.

L’edifici sofrí diverses transformacions, una de les quals, del 1782 segons consta en una inscripció, degué comportar una reforma profunda. Actualment l’edifici es troba en culte. (ABC)

Església

Aquesta capella, inicialment romànica, fou modificada posteriorment, amb la qual cosa la seva estructura inicial fou alterada substancialment. Hom allargassà la nau, es sobrealçaren els murs i se suprimí l’absis, del qual ara no queda cap vestigi, cosa que mena a pensar, fins i tot, que potser mai no havia existit.

De la construcció romànica, obrada probablement el segle XII, ara encara es fa ben palès el mur de migdia, en el qual s’obria el primitiu portal, ara tapiat, i s’hi estenia una cornisa escociada, molt simple, de la qual ara només es conserva un petit fragment.

Detall del mur de migjorn, la part més romànica de l’edifici, amb la part superior de la porta original d’entrada, senzilla, feta amb un arc amb dovelles i una arquivolta, decorada la seva part inferior amb un botó.

F. Junyent-A. Mazcuñan

La porta, molt senzilla, consta d’un sol arc de mig punt adovellat, delimitat i emmarcat per una arquivolta que ha estat feta per una successió de blocs de pedra treballats, sota cadascun dels quals hom esculpí un botó, motiu que esdevé l’únic element decoratiu de la portalada. Tant l’arc com l’arquivolta que el remata arrenquen de dues impostes, situades una a cada costat, de les quals la de l’esquerra, tal com es desprèn de la data que hi ha gravada, fou refeta l’any 1782.

L’aparell corresponent a l’obra romànica ha estat fet amb blocs de pedra de mides diferents, escantonats a cops de martell i sense polir. El seu aspecte, tot i que es disposen en filades, no és gaire endreçat, tret que ve determinat per la irregularitat de les seves mides.

L’edifici és en bon estat. (FJM-AMB)