Santa Creu del Mujal (Navàs)

Situació

Aspecte que ofereix la porta d’entrada, que constitueix l’element romànic més important que s’ha conservat. Té dos arcs de mig punt en degradació i és cobert per una arquivolta, a manera de guardapols.

F. Junyent-A. Mazcuñan

L’església presideix el llogarret del Mujal, situat a la riba esquerra de la riera del mateix nom i no gaire lluny del cap del municipi, a l’extrem sud-oriental del terme. Long. 1°51’17” - Lat. 41°53’30”.

Hom hi va per la carretera de Manresa a Berga. Just abans d’arribar a Navàs, hi ha, a mà esquerra, el trencall on s’inicia la carretera que mena al Mujal, que dista uns 2,5 quilòmetres de Navàs. Aquesta carretera, tot i que és asfaltada, es troba en molt mal estat.

Cal demanar la clau a la casa del costat. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Castelladral, del qual es desmembrà un altre castell anomenat Mujal, la possessió del qual passà per les mateixes vicissituds d’aquell.

L’església de Santa Creu molt aviat degué ser la parròquia del sector oriental del terme de Castelladral, fins que passà a dependre de la parroquial de Navàs.

El lloc apareix el 1135 com a castell de Muial, mentre que l’església apareix esmentada el 1239 com a Santa Creu de Modiallo. Fins al segle XIV no constatem que actués com a parròquia, si bé ho deuria fer de molt més enrera, i en el seu àmbit s’aixecava l’església de Sant Genis, que primerament s’anomenava Mujalt, i la de Sant Hilari de Navàs. Però el 1909 passà a dependre, com a sufragània, de la parròquia de Navàs.

L’edifici ha sofert diverses reformes que han deformat totalment l’aspecte primitiu, i després de la guerra civil es tornà a transformar amb més obres de reforma. Actualment es troba en culte. (ABC)

Església

L’església tingué el seu origen en un edifici romànic tardà, obrat el segle XIII i del qual ara, per les remodelacions que s’hi ha fet modernament, tret d’alguns fragments de mur, no queda gairebé res. Per altra banda, els seus paraments, tant els interiors com els exteriors, han estat recoberts amb guix i argamassa, cosa que dificulta de veure’n l’estructura i de destriar-ne els pocs elements originals que deuen quedar. Amb tot, a la banda de migdia encara resta el portal romànic, que actualment encara s’utilitza per a entrar al temple. Aquest portal, de factura simple i senzilla, consta de dos arcs de mig punt en degradació, l’exterior dels quals és emmarcat per una arquivolta motllurada a manera de guardapols, que arrenca d’una imposta, molt elemental, situada a la base de l’arc exterior.

L’edifici és en bon estat de conservació. (FJM-AMB)

Bibliografia

  • LL.V. Santa Creu d’El Mojalt, a “Full Diocesà”, núm. 1.409, Solsona 7 d’octubre de 1973.