Santa Cecília de Terrers o del Pujol (Navès)

Situació

Situat a la riba dreta de l’aigua d’Ora, a poca distància de Sant Lleïr, hi ha el gran casal gairebé abandonat de cal Pujol.

Mapa: 292M781. Situació: 31TCG896605.

Uns 400 m abans d’arribar a Sant Lleïr, arrenca un camí que va a Busa, i pel qual, uns 200 m més amunt, s’arriba a un desviament a mà dreta no permès als vehicles. De fet, a peu no hi ha més de deu minuts. A mà dreta de la façana principal, al peu d’una font i uns abeuradors, enmig d’esbarzers hi ha el caminet que porta al cim del turó que domina aquesta contrada. (JCT)

Història

No hem pogut trobar cap referència històrica d’aquesta església. Sí que podem apuntar que una tradició oral diu que havia estat un “convent”, la qual cosa dóna peu a suposar-hi, més aviat, l’existència d’un eremitori, com tants n’hi ha per aquesta zona, els quals es trobaven vora el cenobi de Sant Pere de Graudescales. (JCT)

Església

A l’indret que hem indicat hi ha només unes poques pedres escampades pel turó, alguna de les quals ha estat reutilitzada per a la construcció d’un habitacle proper.

El fet que aquesta església fos posteriorment traslladada a l’interior de la casa Pujol, típica casa de pagès d’alta muntanya, porta a creure que possiblement una bona part de la seva pedra fou reutilitzada per a la construcció d’aquest edifici.

De fet, encara hem pogut veure uns testimonis gràfics que permeten de veure un edifici senzill, bé que de murs robusts, fet amb un aparell de carreus escairats a cops de maceta i sense polir, disposats formant unes filades irregulars.

Al mateix indret encara no fa gaire hi havia, esberlada i abandonada, la pica baptismal i també un sarcòfag de pedra, també partit, el qual tenia en una de les seves parets un parell de cercles amb una creu inscrita.

Avui, però, tot és una ruïna i el basament amenaça desaparèixer. (JVV-JCT)