Sant Martí de Vilapedrers o vora Linya (Navès)

Situació

Una vista exterior de l’església des del costat de tramuntana.

L. Prat

Vilapedrers era sufragània de la parròquia de Santa Margarida de Navès, i comprenia totes les cases des de la Serra fins a migjorn del terme. El segle XIX el servei religiós fou traspassat a la parròquia de Linya més propera.

Mapa: 330M781. Situació: 31TCG855472.

Al punt quilomètric 42 de la carretera de Manresa a Solsona, a l’indret de Santa Susanna, hi ha un trencant a mà dreta que porta a la carretera de Solsona a Berga, passant per l’embassament de Sant Ponç. Al punt quilomètric 5 d’aquesta carretera —abans d’arribar al desviament indicat de Linya— hi ha un trencant a mà esquerra que s’endinsa en un petit bosc. Pocs metres més enllà hi ha el temple al costat de la casa Roses, on guarden les claus. (JCT)

Història

Són minses les dades històriques que hem pogut recollir d’aquesta església. Sabem que per aquests verals feu diverses ràtzies Guillem el Brull, senyor de Clariana, el qual es prengué la justícia pel seu compte, en un litigi de dominis, cremant masos i fent altres malifetes. Era l’any 1325. (JCT)

Església

Es tracta d’un edifici d’una nau, capçada a llevant per un absis semicircular, el qual ha sofert profundes modificacions al llarg del temps, particularment l’any 1771, data que figura a la llinda de la porta. Com a resultat d’aquestes modificacions podem dir que de l’edifici medieval només es conserven l’absis i una part del mur de migjorn, amb la qual cosa es lliga deficientment l’ampliació vers ponent de la nau.

L’absis és sobrealçat i cobert amb una teulada matussera, d’un vessant. En ell hi ha obertes dues finestres de doble esqueixada, aparedades.

Les façanes són nues d’ornamentació i l’aparell dels murs és de carreus ben tallats i escairats, però sense polir, seguint les característiques pròpies de les obres rurals del segle XII. (JCT-JAA)