Sant Martí de la Riba (Sant Feliu d’Avall)

Situació

Edifici molt transformat, que sembla remuntar-se a l’inici del segle XII.

Arxiu Gavín

Aquesta església és situada a uns 500 m a llevant del poble de Sant Feliu d’Avall, al peu del voló o petita falla a l’encapçalament de l’antiga riba de la Tet.

Mapa: IGN-2448. Situació: Lat. 42° 41’ 0,6” N. - Long. 2° 44’ 44,4” E.

Història

El “voló” de Sant Feliu d’Avall és esmentat ja al segle XI (“ad ipso volo”, 1055; “ad volonem Sancto Felicis”, v.1090; “el Volonas”, segle XIX). L’església de Sant Martí és emplaçada en un indret que correspon al lloc dit també “Ripa Fracta” (riba trencada) esmentat el 941, com ho prova una menció posterior, “Sant Martí de Riba de Fratxia” (1440).

Els documents testimonien l’existència al Rosselló de tres esglésies anomenades igualment Sant Martí de la Riba. Una era a l’oest d’Elna, a la riba esquerra del riu Tec, una altra al nord de Millars, a la riba esquerra de la Tet, ambdues desaparegudes; la tercera és aquesta de Sant Feliu d’Avall, esmentada des del 1137 (“Sanctum Martinum”) i el 1173 (“S. Martinum de Ripa juxta villam S. Felicis”). Actualment és una propietat privada.

Església

Es tracta d’un edifici de nau única amb capçalera semicircular que sembla remuntar-se a l’inici del segle XII, tot i que al llarg del temps ha sofert tantes modificacions que es fa difícil conèixer realment la seva estructura primitiva.

Exteriorment, foren afegits a la nau uns contraforts en època tardana i la façana, on hi havia la porta d’entrada originària, ha estat totalment remodelada pel que fa a les obertures, que ara obeeixen a finalitats d’ús privat. Caldria restaurar-la i revalorar-la.

Bibliografia

  • Gavín, 1978, pàg. 309.