Camí de Biuse a l’Alt Urgell (Llavorsí)

Situació

Un dels trams més ben conservats d’aquest antic camí, al seu pas pel coll del castell de Biuse.

ECSA - A. Roig

La forma d’accés actual al despoblat de Biuse és una petita pista de terra que surt de la carretera de Rialb a Llavorsí, a un quilòmetre i mig abans d’arribar a aquesta última població.

En definitiva és el condicionament, en gran part, del traçat d’un antic camí que unia les zones altes de la conca de la Noguera Pallaresa amb el poblament de muntanya de l’Alt Urgell.

Mapa: 34-10(215). Situació: 31TCH533044.

Camí

De Llavorsí, el camí seguia el marge esquerre de la Noguera i s’enfilava ràpidament, en el lloc de l’Hostal del Rei, costa amunt del barranc de Gori, fins a arribar al lloc de Biuse. Pel peu mateix de la torre, seguia, ara ja en un suau pendent tot flanquejant les costes del pic de Baladredo, fins a travessar el riu de Santa Magdalena pel Toll de l’Olla en el límit mateix de la comarca. Des d’aquest indret, el camí es bifurca, i per sobre el torrent es remunta fins a Romadriu, o pels forts pendents del serrat de l’Oratori també es podia accedir al lloc de Sant Joan de l’Erm Vell, avui totalment en ruïnes.

De Llavorsí a Biuse el camí ha estat totalment condicionat com a pista, però és ja en el mateix collet del castell de Biuse on encara es poden descobrir les formes constructives del vell camí medieval.

La cresta de roca va ser rebaixada artificialment més d’1 m d’alçada per 2,3 m d’amplada, per la qual cosa el paviment del camí queda enclotat dins d’aquest pas. El terra, en aquest indret, és empedrat amb pedra gran molt ben encaixada.

Des de Biuse fins a Sant Joan de l’Erm encara es poden identificar molts trams d’aquest camí amb característiques semblants al d’aquí a Biuse, en especial en els indrets difícils i de fort pendent.

El traçat d’aquest camí és indiscutiblement contemporani als poblats per on passa, com ara el cas del conjunt del despoblat, l’església i el castell de Biuse, i, per tant, la seva construcció es pot situar dins un temps alt-medieval.