Sant Esteve de Sorre (Sort)

Situació

Fragment de mur romànic amb la porta original tapiada, un dels elements que indiquen l’antiguitat d’aquest edifici.

ECSA - J.A. Adell

L’església parroquial de Sant Esteve és al centre del poble de Sorre, situat entre Sort i Llessui. (JAA)

Mapa: 33-10(214). Situació: 31TCH437019.

Història

El lloc d’Assor, que podem identificar amb Sorre, apareix en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell. De la seva església parroquial dedicada a sant Esteve no coneixem documentació anterior a la visita que realitzaren els delegats de l’arquebisbe de Tarragona, els anys 1314-15, en el seu recorregut per les parròquies del deganat de Montenartró. Vers l’any 1526, ja dins l’oficialat de Sort, n’era rector Pere Xanada. En la visita pastoral del 1575 es fa constar que cal reparar-ne la teulada; i en la del 1758 s’obliga que, en el termini de 8 mesos, es renovin els altars i s’emblanquini l’interior. Actualment depèn de la parròquia de Rialb. (MLIC-JAA)

Església

Es tracta d’un edifici totalment transformat, amb l’afegiment de capelles als costats nord i sud de la nau, un campanar de torre afegit a l’angle sud-oest de la nau, i el sobrealçament de l’absis. De l’edifici original, que tenia una estructura d’una nau única capçada a llevant per un absis semicircular, és visible només la façana de ponent, on hi ha una finestra cruciforme corresponent a l’obra original, i la porta actual del temple, de factura tardana. El mur sud és parcialment tapat per una capella i la torre del campanar, però encara es pot observar el seu angle est, amb l’inici del cilindre absidal, i un fragment de mur aixoplugat per un porxo, on hi ha tapiades una finestra de doble esqueixada i la porta original de l’església, resolta en arc de mig punt, de dovelles ben tallades i extradossades per una filada de llosetes planes.

L’aparell és de carreus allargats, ben tallats i escairats, disposats ordenadament en filades molt regulars, seguint els mateixos tipus estructurals que es troben en les altres esglésies de la vall d’Àssua, construïdes durant el segle XI. (JAA)

Bibliografia

  • ACU, Llibres de Visites, 1575, núm. 32, foli 122v
  • ACU, Llibres de Visites 1758, núm. 111, folis 513r-514r
  • ACV, Llibres de Visites del Bisbat d’Urgell, Calaix 31/41, vol. V (1314-15)
  • Baraut, 1986, doc. 2, pàgs 52-56
  • Vidal-Vilaseca, 1987-90, vol. II, pàg. 237.