Pont de la Pobla de Roda

Situació

Pont de tres arcs sobre l’Isàvena que donava accés a la Pobla de Roda.

ECSA - J. Bolos

Aquest pont permet de travessar el riu Isàvena prop de la Pobla de Roda, que s’assenta a la solana d’un turó, al mig de la vall, dominant la confluència del barranc de Carrasquer amb l’Isàvena, per la dreta, i l’estratègic pont del riu que mena vers Sant Esteve del Mall i l’altiplà. (JBP)

Mapa: 32-11 (251). Situació: 31TBG977865.

Pont

És format per tres arcs. Té una longitud de 53,5 m i una amplada de 2,8 m. A la cara nord hi havia tres esperons. L’esperó més occidental actualment és ben desfet. A l’E de l’esperó més oriental, el fragment de pont conservat és nou. La part central, entre els dos arcs més grans, actualment és plana; els dos extrems tenen un perfil superior inclinat.

L’arc més occidental té una longitud de 9,5 m, i el central i el més oriental, d’uns 15 m. L’alçada, fins al nivell de l’aigua, és d’uns 5 m. En aquests dos arcs orientals s’observa una línia de tres forats destinats a sostenir la cintra. La volta és feta amb carreus.

Tot i que caldria un estudi més acurat de l’aparell constructiu d’aquest pont, d’acord amb el que es pot veure ara sembla que l’arc més a l’W, el més proper al poble, fou fet en un moment diferent al dels altres dos arcs; potser és més vell. Les dovelles d’aquest arc de ponent són llargues i treballades, bé que menys escairades, tot i que no són picades amb buixarda ni rejuntades com les dels altres dos arcs; en canvi, tenen unes longituds diverses. Al costat de l’arc occidental veiem un mur fet amb uns carreus més petits i regulars, col·locats en filades. La resta del pont és fet, en canvi, amb uns carreus més grans, escairats i rejuntats i també col·locats en filades.

En principi, doncs, mentre que l’arc occidental pot ésser datat cap als segles XII o XIII i comparat amb l’arc més oriental del pont de Perarrua, els altres dos arcs sembla que corresponen als segles XIII o XIV; el darrer fragment, després de l’esperó, amb una orientació diferent, és molt posterior. (JBM)