Sant Vicenç de Rin (la Pobla de Roda)

Situació

Antiga església del despoblat de Rin, ara arruïnada i coberta de vegetació.

ECSA - F. Parra

La capella de Sant Vicenç, mig arruïnada i coberta per la vegetació, es troba als afores de la caseria de Rin, ara despoblada, que és a tramuntana del terme, al límit amb Tor-la-ribera.

Mapa: 32-10 (213). Situació: 31TBH976905.

El lloc resta allunyat de les comunicacions actuals i és de difícil accés. Hi mena directament l’anomenat camí del Pedregal, que s’agafa a la sortida mateixa de la Pobla de Roda, davant d’una granja i a la banda esquerra de la carretera de l’Isàvena; cal seguir sempre en direcció N, passar per l’Aspra i enfilar-se per les Llémpies fins a la carena de la serra; aquest camí connecta amb el de Carrasquer. L’itinerari és més curt, però més dificultós pel sector nord: des de Vilacarle hi puja un camí després de creuar la Ribera. (JBP)

Història

Tan sols es disposa d’una notícia segura sobre aquest lloc, la qual remunta el poblament a mitjan segle X. Entre els béns que el prevere Quint lliurà al monestir de Lavaix, amb motiu de la seva professió el 957, figura una vinya amb el seu trull situada a la vall Ribagorçana subtus Rigin. No consta cap referència sobre l’església de Sant Vicenç. (JBP)

Església

És un edifici en estat ruïnós, d’una sola nau coberta amb una volta de canó, avui esfondrada. La nau és capçada a llevant per un absis semicircular, precedit per un arc presbiteral que també es manifesta en el volum exterior.

La porta, d’arc de mig punt, s’obre a la façana sud, on també hi ha una finestra de doble esqueixada, com la que hi ha al centre de l’absis, paredada.

L’aparell és de carreuons, a penes escairats, disposats molt ordenadament en filades irregulars, característic d’una construcció rústega datable al segle XII. Al parament exterior de l’absis es fa patent el sobrealçament que va patir aquesta part de l’edifici, que desfigura totalment el volum de l’església. (JAA)

Bibliografia

  • Abadal, 1955, vol. III(II), doc. 166, pàg. 370
  • Iglesias, 1985-88, vol. I/3, pàgs. 272-273