Necròpoli del Pedregal (la Sentiu de Sió)

Situació

Una de les tombes excavades a la roca, del conjunt d’unes dotze que formen aquesta necròpoli.

J.l. Rodríguez

Aquesta necròpoli és situada al nord del riu Sió (a menys de 500 m), a l’oest de Flix, a la partida de terres anomenada del Pedregal.

Mapa: 33-14(360). Situació: 31TCG265311.

Hi ha un camí que ve de la carretera que va de Balaguer a Artesa i segueix la riba dreta del riu fins a l’indret on hi ha les tombes, poc abans del terme de Flix.

Necròpoli

Necròpoli de tombes excavades a la roca de forma rectangular o lleugerament trapezial. Actualment es conserven unes dotze sepultures, pràcticament descolgades i només lleugerament tapades per la vegetació. Totes són orientades d’oest a est (González-Markalaín-Rubio, 1988, pàg. 322). Podem establir un paral·lelisme entre aquests enterraments i d’altres trobats en aquesta comarca (les Taütetes) o a les comarques veïnes del Segrià (Torres de Segre o Sunyer), de les Garrigues (al Saladar o prop dels Torms o de la Granadella) o de l’Urgell (Castellnou de Sió). Segurament cal datar-los abans de l’any 1000, potser en època visigòtica, però, segurament, més aviat, en època de domini musulmà.

Al sud-oest d’aquesta necròpoli, en un camp pla, prop del riu, hi ha referències d’haver-hi hagut una església i altres enterraments. Segons els que ho han estudiat, podria correspondre a un hàbitat rural romà ja del Baix Imperi, quan el cristianisme començava a arrelar (González-Markalaín-Rubio, 1988, pàg. 328).

Bibliografia

  • González, Markalaín, Rubio, 1988, pàgs. 311-331