Mare de Déu del Pla (les Franqueses del Vallès)

Situació

Petita capella romànica de nau i absis, amb la façana de ponent molt transformada.

C. Barbany-M. R. García

La capella de la Mare de Déu del Pla es troba situada al peu de la carretera que va de les Franqueses a Cànoves, al quilòmetre 4,4, al costat de Can Viure, entre la parròquia de Corró d’Amunt i la de Marata. Tenen la clau a la masia de Can Viure i a la rectoria de Marata.

Mapa: L37-15(393). Situació: 31TDG438123. (CBC-MRGP)

Història

La primera notícia sobre aquesta capella és de l’any 1077, en què Ermengol Samarell, marit de Triutgarda, llega un sexter d’ordi a Santa Maria del Pla i fa deixes a Llerona, Corró, Marata i altres llocs del Vallès. També és esmentada quan Triutgarda, el 1088, li fa una deixa.

No hi ha cap més referència fins al segle XVII, quan en una visita pastoral del 1698 consta que cada festa de la Mare de Déu s’hi celebrava missa i el dia de les lletanies menors s’hi anava de processó.

Antoni Gallardo en fa una descripció. A la façana hi ha una rosassa gòtica, i a l’interior un retaule també gòtic. Es venera una imatge de la Mare de Déu del Pla. L’altar és d’obra i decorat amb pintures del segle XVIII. Tant el retaule com la primitiva talla van desaparèixer el 1936. L’actual va ser entronitzada l’any 1958. (CBC-MRGP)

Algunes vegades ha estat esmentada la talla de la Mare de Déu del Pla com a romànica. (JCSo)

Església

És un edifici de petites dimensions d’una sola nau amb un absis orientat a llevant. Tant l’interior com l’exterior han estat molt modificats. A la façana hi ha la porta actual, de mig punt, i una finestra rodona a sobre; és coronada amb una fornícula circular. A sobre, s’aixeca un campanar de cadireta, d’un sol buit amb una campana.

Al mur sud es pot veure l’estructura de l’antiga porta, que també era de mig punt i molt petita; actualment està tapiada. L’absis, semicircular, té la finestra de mig punt, de doble esqueixada, al centre. S’hi han fet uns arquets cecs, que volen imitar la decoració llombarda, fets de maons i de proporcions exagerades. A l’interior, l’absis és decorat amb pintures modernes. L’edifici és cobert amb volta de canó que arrenca de sengles arcs formers adossats als murs laterals de la nau, on s’aprecia l’aparell fet de carreuons sense polir, però ben tallats, disposats molt ordenadament, que palesen les tècniques constructives de les obres rurals del segle XII. (CBC-MRGP)

Bibliografia

  • Vall-Masvidal, 1983, pàg. 96
  • Gallardo, 1938, pàg. 42
  • Montllor, 1958, pàg. 137