Santa Maria de Penafel (Santa Margarida i els Monjos)

Situació

Vista de la portada, romànica, reaprofitada en el nou edifici alçat al segle XVIII.

ECSA - J.A. Adell

El santuari de Santa Maria de Penafel és a 1 km al sud del poble de Moja, i s’hi arriba per una pista que surt del poble i porta fins al santuari. (JAA)

Mapa: 35-17(447). Situació: 31TCF899749.

Història

El primer esment conegut fins ara de Penafel és de l’any 1097. Consta que en aquest lloc s’havia construït una fortificació, i és molt probable que a prop seu s’hagués bastit una església.

Tanmateix, la capella de Penafel no s’esmenta fins el 1300. Torna a ser consignada el 1488 i el 1496 amb el nom de beata Maria de Penafel.

L’església es reformà al segle XVIII i fou beneïda de nou el 1747. Fins l’any 1982 l’exterior de l’església oferia un aspecte molt lamentable, però els esforços dels habitants de l’entorn feren possible la neteja i l’acondiciament del lloc i de l’edifici. Al seu interior es venera la imatge gòtica i bruna de la Mare de Déu de Penafel, feta amb terra cuita. Fou destruïda el 1936, però es refeu posteriorment amb fragments que es recuperaren, entre ells el cap. Antigament fou un lloc molt visitat. (SLIS)

Església

Planta i alçat de la portada.

J.A. Adell

En el seu conjunt el santuari de Santa Maria de Penafel és un edifici construït al segle XVIII, totalment de nova planta, substituint l’església anterior, de la qual es conserva només la portada, reaprofitada com a accés del temple, i muntada en la seva façana nord, dins un porxo, prop de l’angle nord-oest de l’església.

La portada, realitzada amb carreus de pedra calcària tova, presenta una porta d’arc de mig punt, emfasitzada per una motllura que es repeteix a l’intradós dels brancals i l’arc, i ornamentada amb una arquivolta llisa, suportada per dues columnes, de capitell llis, i coronada per una motllura bisellada que forma un guardapols. Aquest segueix el mateix disseny que els àbacs dels capitells, en els quals es defineix una motllura horitzontal que abasta l’arc d’obertura de la porta. (JAA)

Bibliografia

  • Llorach, 1978a, núm. 5, pàg. 16
  • Girona, 1982, pàgs. 89-98
  • Llorach, 1983, pàgs. 144-145