Les Torres Altes (Torrelles de Foix)

Situació

Antiga fortificació del terme del castell de Foix, recentment restaurada, ara adossada a edificacions modernes.

ECSA - J. Bolòs

Construcció situada a l’W del terme, a la falda d’un turó, en un altiplà. Actualment, és al costat d’una casa moderna i d’una pista particular de tennis.

Mapa: 35-16(419). Situació: 31TCF795848.

Al quilòmetre 4,2 de la carretera de va de Torrelles de Foix a Pontons surt a mà dreta una carretera que porta al castell de Foix i a les Torres Altes. Roc abans d’arribar a una urbanització, surt a mà esquerra una pista de terra que mena fins a aquesta casa forta. (JBM)

Història

Malauradament, hi ha poques notícies històriques sobre aquesta fortificació. Es trobava inclosa dins l’antic terme del castell de Foix, esmentat des del segle XI.

Tot el conjunt medieval fou molt modificat en èpoques posteriors, quan va esdevenir una masia. (CPO)

Edifici

Edifici format, en primer lloc, per una torre de planta circular. Aquesta torre, restaurada recentment, té una construcció adossada al seu costat oriental, amb una planta lleugerament trapezial. A aquesta segona construcció encara s’afegí una tercera construcció, més cap a l’E.

La torre circular té un diàmetre intern de 175 cm i el gruix dels seus murs és de 135 cm. Actualment, té una alçada d’uns 8 m, bé que els metres superiors són fruit de la restauració moderna. És acabada amb una cúpula. El mur és format per pedres sense treballar.

L’edifici que s’hi adossa té unes façanes d’uns 8 m de llarg. La construcció que hi ha al seu costat oriental sobresurt d’aquest edifici entre 4,5 i 3,35 m. Té un mur amb un gruix de 90 cm. A la paret nord de l’edifici occidental hi ha una finestra geminada amb un doble arc rodó. En el cos més oriental, al mur meridional, s’obre una porta, arran de l’altre edifici. Aquesta porta té un arc rebaixat a l’actual cara exterior i un arc de mig punt a l’interior, fet que fa pensar que abans s’obria cap al que ara és l’interior. L’amplada de la porta és, a dins, de 85 cm.

Es tracta d’un conjunt notable fet cap als segles XII o XIII. (JBM)

Bibliografia

  • Els castells catalans, 1971, vol. III, pàg. 769
  • Buron, 1989, pàg. 36