Torre de l’Ortigós (la Bisbal del Penedès)

Situació

Fortificació, avui dia encapçalada i envoltada de cases modernes, que centrava l’antiga quadra de l’Ortigós.

ECSA - J. Bolòs

Torre situada al cim d’una lleugera elevació, al veïnat de l’Ortigós, a la part de llevant del terme municipal de la Bisbal. Ara resta envoltada de diverses cases: ca l’Inxa, ca l’Alegret i Cal Toni.

Mapa: 35-17(447). Situació: 31TCF760716.

L’Ortigós és al costat de la carretera que va de la Bisbal del Penedès a Llorenç. (JBM)

Història

Els orígens de la quadra d’Ortigós i de la seva torre són molt antics. Ortigós ja s’esmenta en la confrontació d’Albinyana de l’any 1011: villa que vocant Urtigos. Al segle XIV el feu d’Ortigós estava en mans de la família Guanesc. El petit terme sempre va tenir poca importància. El 1553 tenia 5 focs.

Aquesta torre era una guàrdia connectada amb tota la xarxa que s’estenia per la plana: torre de Lleger, la Guàrdia de Banyeres, la casa Murada, els castells de Castellet, Santa Oliba i Albinyana i dins el seu terme, el castell de la Bisbal del Penedès i les torres del coster de la Torre i de Santa Cristina. (SFM)

Torre

Actualment, només es poden veure els 3,5 m de la part superior de la torre de planta circular. D’acord amb l’esquema fet per B. Català (1987, pàg. 195), es conserva amb una alçada d’uns 8 m. Sembla que era, però, uns 5,5 m més alta, tal com hom pot veure en un gravat del segle XVIII. En aquesta part superior hi havia unes espitlleres i una cornisa, probablement afegida més tard. L’aparell constructiu de la part visible és fet amb carreus poc treballats, arrenglerats, intercalats amb algunes filades de pedres col·locades verticalment, que alguna vegada gairebé poden semblar que imitin l’opus spicatum. En principi cal datar aquest edifici cap a l’any 1000. (JBM)

Bibliografia

  • Virella i Bloda, 1982, pàg. 202
  • Català, 1987, pàg. 78-87
  • Virella i Torras, 1987, pàg. 12