Sant Pere de Comalats (Copons)

Situació

Esglesiola que presideix un petit nucli rural del terme de Copons.

ECSA - M. Raurich

L’església presideix el llogaret de Sant Pere, proper a Copons, vers el nord-est.

Mapa: 35-15(391). Situació: 31TCG776123.

S’hi accedeix per la carretera de Calaf a Igualada per Jorba. Entre els quilòmetres 21-22 hi ha el trencall que mena a Sant Pere. Cal demanar la clau en una casa que hi ha vora l’església. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins de l’antic terme del castell de Copons, al lloc anomenat Comalats. Sempre fou capella o sufragània de la parròquia de Santa Maria de Copons, car no sembla que mai hagués tingut funcions parroquials.

El castell de Copons es documenta a partir de l’any 1020, quan el repoblador del terme, Guifred de Balsareny, vengué a la seva muller Ingilberga el terme del castell de Copons. L’existència de l’església es constata l’any 1038 en el testament de l’esmentada Ingilberga, la qual deixà un camp a l’església de Sant Pere de Copons. El lloc de Comalats es documenta a partir de l’any 1196, en el testament que feren un matrimoni format per Pere Soler i Arsen, en el qual consta que tenien béns a la resclosa dels molins de Comalats.

L’única funció de l’església documentada és la de capella de la parròquia de Santa Maria de Copons, que és la que tenia l’any 1685 quan el bisbe Pasqual de Vic visità la parròquia. Avui dia continua tenint culte com a capella de la parròquia de Santa Maria de Copons. (ABC)

Església

Es tracta d’una construcció, simple i humil, composta per una única nau capçada, a llevant, per un absis semicircular separat actualment de la nau per un envà que fa de suport a un retaule.

La nau, que ha estat sobrealçada, és coberta amb una volta de creueria que substituí la primitiva, probablement de mig punt. L’absis, en canvi, manté la coberta original resolta amb una volta de pedra d’un quart d’esfera.

L’edifici, deficientment il·luminat, només té una finestra espitllerada al centre de l’absis i un finestró al mur sud. La porta, composta per un arc de mig punt fet amb àmplies dovelles, és situada a la façana de migjorn, segurament al mateix lloc on n’hi havia hagut una altra de més antiga, per tal com l’actual sembla molt tardana. Un petit campanar d’espadanya, refet, corona el mur de ponent.

Els paraments externs són totalment llisos, sense cap detall decoratiu.

L’aparell ha estat fet amb carreus de mides mitjanes, ben escantonats i disposats en filades horitzontals, que contrasten amb l’estructura de l’aparell dels remodelatges, no tan ben definit. L’edifici, tot i que ha estat remodelat, conserva íntegra la primitiva estructura corresponent a una obra probablement del segle XII, sense que es pugui descartar una data més tardana. L’estat de conservació és força bo. (FJM-AMB)

Bibliografia

  • Els castells catalans, 1976, vol. V, pàgs. 432-433
  • Buron, 1980, pàg. 87