Torre de Joveró (Jorba)

Situació

Fortificació rectangular en un puig que domina la masia de Joveró.

ECSA - J. Bolòs

Fortificació encimbellada en un turó, sobre la masia de Joveró. És situada a uns 2 km al sud-oest de Jorba.

Mapa: 35-15(391). Situació: 31TCG798074.

S’hi pot anar des de Jorba, agafant la via asfaltada que uneix aquesta població amb la carretera que va d’Igualada a Santa Coloma de Queralt. Resta a la dreta, al cim d’un pujol, al qual és més fàcil d’accedir per la banda de ponent. (JBM)

Història

No es coneixen notícies històriques referents a aquesta torre, que sembla ésser una torre de guaita subsidiària del mas de l’antiga caseria del Joveró. Aquesta és documentada amb aquest nom del 1497 en endavant. La torre de Joveró es trobava inclosa dins l’antic terme del castell de Jorba, documentat des del segle XI. (APF)

Torre

És una fortificació de planta rectangular. Té una longitud interior de 8,55 m i una amplada, també interior, de 5,90 m. Els murs tenen un gruix que oscil·la entre els 100 i els 110 cm. Es conserven en una alçària d’uns 3,5 m. Els carreus d’aquesta torre són de mida gran (per exemple, de 25 cm d’alt per 45 cm de llarg), col·locats a trencajunt, semblants als que trobem a la part més antiga del proper castell de Jorba, i tendeixen a tenir formes quadrades. També n’hi ha alguns de verticals (23 cm per 15 cm).

A la banda de ponent del mur sud hi havia, gairebé a peu pla, la porta, d’uns 95 cm d’ample, acabada a l’interior amb un arc rebaixat. A l’exterior hi devia haver un arc de mig punt; actualment, però, hi manquen les dovelles. Al costat d’aquesta porta sembla que començava un mur, no gaire diferent a l’anterior, que devia delimitar un petit recinte situat en aquest costat meridional.

Podem datar aquesta petita fortificació, que devia tenir una o dues plantes més i segurament devia pertànyer a un cavaller o senyor local, cap al final del segle XII o al segle XIII. (JBM)

Bibliografia

  • Buron, 1989, pàg. 53