Habitacle i necròpoli de Cal Seuba (els Prats de Rei)

Situació

En una petita elevació del terreny, a una alçada de 647 m, a uns 100 m al NO de Cal Seuba i al peu del camí que mena a Cal Sala podem contemplar un conjunt molt remarcable integrat pels indicis d’un habitacle amb la corresponent necròpoli, tot envoltat de camps de conreu de cereals i a 1 km aproximadament al S de la Manresana.

Mapa: 35-14(362). Situació: 31TCG788038.

Necròpoli

Planta de les tombes que conformen la necròpoli.

Joan Enrich

Si ens aproximem al lloc podrem apreciar les restes de gruixuts murs de pedra seca amb pedres poc treballades i sense retocar, però una mica escairades, amb les primeres filades més amples i la resta d’alçada desigual. Un d’aquests murs es pot contemplar en el sector est del conjunt, amb una amplada d’uns 90 cm, edificat amb pedres de mida gran; conserva dues filades, gairebé horitzontals. Destaca l’existència d’uns forats buidats a la roca segurament per a fixar-hi unes bigues per a suportar el cobert d’un habitacle; també uns graons tallats artificialment a la roca i les restes de la base d’una premsa per a raïm excavada a la roca.

La necròpoli situada en el mateix indret és formada per quatre sepultures excavades en tres roques arenisques que han basculat, i per aquest motiu no es troben en posició horitzontal. Pertanyen al tipus d’extrems arrodonits, sense cap diferenciat, però amb algun indici de planta pisciforme. Cal relacionar-les amb l’habitacle d’aquest mateix lloc, ja que no hi ha cap església a la vora. L’orientació: tres d’elles SE-NE i una E-W; totes són d’adults. Una de les tombes està incompleta i destruïda en part, ja que més tard s’hi va construir una possible base de premsa per a raïm. Aquest conjunt devia correspondre a un mas primitiu anterior a l’any 1000, integrat per un tipus de poblament rural dispers, amb escassos recursos, pròpiament una cèl·lula familiar pagesa, originada pel sistema de l’aprisió.

Bibliografia

  • Enrich-Enrich, 1990, inèdit