Necròpoli del tossal de la Nora (Alcoletge)

Situació

Aspecte d’algunes de les tombes excavades a la roca que formen aquesta necròpoli.

ECSA-J.I. Rodríguez

Aquesta necròpoli es troba a poc menys de 2 km al nord de la població d’Alcoletge, al tossal de la Nora, a la vora esquerra del Segre.

Mapa: 32-15 (388). Situació: 31TCG087152.

S’hi arriba des de Lleida per la carretera C-1313. Un km després de passar la cruïlla que porta al poble d’Alcoletge, a la vista ja del tossal, poc abans de creuar el canal de Balaguer, cal desviar-se a la dreta per un camí que puja en uns 300 m fins a una gran esplanada situada al peu meridional del turó, on és aconsellable deixar el vehicle.

Necròpoli

El tossal de la Nora fou aprofitat per a viure-hi des de l’edat del bronze, com a mínim. En època medieval va ser tornat a ocupar, encara que, segons les troballes materials, amb una densitat de població aparentment menor, cosa que va portar R. Pita a escriure el següent: “Algunos fragmentos de cerámica vidriada indican un poblamiento medieval o en época moderna, que por fortuna debió tener poca importancia, ya que la mayoría de los vestigios son prehistóricos.

Planta de la necròpoli situada al vessant meridional del tossal, partida per una espectacular trinxera de la Guerra Civil Espanyola.

J.R. González-J.I. Rodríguez

A una vintena de metres del cim del turó, al vessant meridional i aprofitant la capa de gres que forma el nivell dur del turó, hi ha una petita necròpoli rupestre de la qual coneixem sis tombes. Una espectacular trinxera excavada per l’exèrcit republicà el 1938, quan el Segre va fer de front durant nou mesos, puja i travessa en ziga-zaga la capa rocosa i deixa aïllada a ponent una de les tombes, ja que les altres cinc són més agrupades; d’aquestes, la més septentrional i propera a la trinxera és colgada de terra, però les altres quatres són buides, més properes entre si i paral·leles unes a les altres.

L’orientació de les tombes és est-oest, amb la part més ampla a ponent, on hi devia haver el cap; la forma predominant és la rectangular, amb angles arrodonits. La tomba aïllada de més a ponent és de banyera, és a dir, amb els extrems semicirculars.

Es tracta d’una necròpoli d’època medieval. Amb tot, com acostuma a esdevenir-se en aquesta mena de jaciments, és difícil de datar-la amb precisió. En aquest cas, és interessant que pugui ésser relacionada amb l’establiment humà que sembla que hi devia haver en aquest indret a l’edat mitjana. Podem assenyalar unes semblances amb les tombes de la partida de les Coves (Vilanova de la Barca) o, si anem una mica més lluny, amb les del Tossal de les Forques (la Sentiu de Sió, la Noguera).

Bibliografia

  • Pita, 1958, XXII; Bolòs-Pagès, 1982, pàgs. 59-103; Rafel, 1989, pàgs. 171-180; Gallart, Giralt, Miró, Vives, 1991, pàgs. 69-113.