Torre dels Budells (Massalcoreig)

Situació

Angle sud-est de la torre, el més ben conservat, amb el nucli de Massalcoreig al fons.

ECSA-J.I. Rodríguez

Aquesta torre se situa en el tossal Punxent que es troba a l’extrem meridional de la serra de Montllober.

Mapa: 31-16 (415). Situació: 31TBF806942.

S’hi accedeix des de la carretera LV-7045, de Seròs a Massalcoreig, a través d’un camí veïnal i, més endavant, d’una pista privada. (JEGB)

Torre

Al capdamunt del tossal hi ha restes d’una construcció de planta rectangular feta a base de pedres irregulars lligades amb un morter molt fort. A l’indret també es troben pedres de molins barquiformes que, juntament amb la ceràmica feta a mà, testimonien l’ocupació de l’indret a l’edat del bronze. L’ocupació andalusina es fa palesa a través dels fragments de ceràmica de corda seca parcial i d’altres comuns i vidrats d’època taifa.

Planta del sector visible de la torre, susceptible d’excavacions que confirmin la seva estructura original.

J.R. González-J.I. Rodríguez

L’edifici de la torre es recolza sobre una petita capa de roca de gres, la qual en l’angle sud-oest està totalment descalçada i forma balma, amb el consegüent perill d’enderroc per a tota l’estructura. Per la banda nord i per l’oriental no es conserva res, si bé en aquest darrer costat hi ha restes de tàpia que podrien correspondre a la part superior del mur. La part millor conservada de la torre és la meridional, que té una paret de gairebé 8 m de llargada i uns 2 m d’alçada. A l’oest segueix la paret en angle recte amb un contrafort prim als 2, 5 m, i comença un fort retall cap endins en aquest sector.

La visibilitat de la torre és força bona ja que està connectada cap al sud directament amb el castell de Mequinensa i, cap a l’oest, amb el de Torrent. És, per tant, un punt estratègic probablement relacionat amb la defensa de Fraga. Té el seu origen en època islàmica, si bé va tenir una llarga vida durant tota l’edat mitjana, al final de la qual desapareixeria l’hàbitat que podem suposar que hi havia per tot el pendent meridional. L’estructura sembla que es pot identificar amb una fortificació de planta rectangular, la qual devia tenir una base d’encofrat i la part aèria de tàpia, relativament semblant a la torre del Pilaret de Santa Quitèria (Fraga). A primera vista, no és l’aparell típicament islàmic ni tampoc sembla un aparell cristià de la baixa edat mitjana. Ens trobem, potser, davant d’una defensa realitzada a la primera meitat del segle XII. Aquesta torre reforçaria la protecció de la ciutat de Fraga després de la batalla del mateix nom, la qual va començar amb la conquesta de Mequinensa per part d’Alfons el Bataller. Una futura excavació arqueològica podrà verificar aquestes hipòtesis que avui ens suggereix la fortificació dels Budells. (JRG-JEGB)