Santa Maria del Solà (Biosca)

Situació

Façana de ponent de l’església, amb el petit campanar d’espadanya convertit en comunidor.

ECSA-E. Pablo

Absis de l’església, sobrealçat, ornamentat amb quatre petites pilastres coronades per sengles capitells.

ECSA-X. Solé

L’església de Santa Maria es troba aïllada dalt d’un turó des d’on es té una magnífica vista panoràmica dels voltants muntanyosos.

Mapa: 34-13 (329). Situació: 31TCG656394.

Per a arribar-hi, cal prendre des de Biosca una pista en direcció nord que condueix al poble de Lloberola, a 5,5 km. Des d’allí cal continuar en direcció est uns 2,5 km i agafar un trencall a mà dreta que porta dalt del turó on hi ha el temple. (XSB)

Història

No es coneix cap notícia històrica sobre els orígens d’aquesta capella de la parròquia de Sant Miquel de Lloberola. Segons el costumari de la parròquia i els capbreus senyorials, aquest temple no era particular sinó un santuari parroquial. S’hi venera una marededeu trobada. (ABR)

Església

Es tracta d’un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada reforçada per dos arcs torals també apuntats, i capçada a llevant amb un absis sobrealçat de planta semicircular. Aquest absis s’obre a la nau mitjançant un arc presbiteral de mig punt en degradació i és cobert amb una volta de quart d’esfera. La teulada de l’absis, sobrealçat, és la prolongació de la de la nau, de dues aigües. Les voltes de la nau i de l’absis arrenquen d’una cornisa que en ressegueix el perímetre. A ponent de la nau hi ha un cor afegit des del qual s’accedeix al campanar que hi ha sobre la façana de ponent. És un campanar de cadireta de dos ulls que ha estat transformat en un petit campanar de torre a manera de comunidor. A la mateixa façana, entre dos bancs de pedra, s’obre la porta, d’arc de mig punt adovellat, damunt la qual hi ha una finestra allargassada d’una sola esqueixada.

A la façana sud, hi ha una finestra de doble esqueixada d’arc de mig punt monolític i una cornisa que assenyala el nivell originari de la teulada. L’absis és ornamentat amb quatre lesenes o petites pilastres que arrenquen d’un sòcol i són coronades per sengles capitells units per una altra cornisa. Al bell mig de l’absis s’obre una finestra igual que la de la façana sud. A la façana nord, sense cap obertura, es repeteix la cornisa que ressegueix les façanes sud i est. L’aparell ha estat fet amb carreus ben escairats i irregulars disposats en filades uniformes. Aquest edifici es pot datar al segle XII. (XSB)

Bibliografia

  • Vidal-Vilaseca, 1981, pàgs. 330-332.