Tomba dels Pins del Màrtir de l’Aguda (Torà)

Situació

Tomba excavada en un bloc de roca sorrenca.

EFS

Al marge meridional del replà que domina l’indret de la Ferreria, al lloc dels Pins del Màrtir, hi ha una roca sorrenca amb una tomba excavada que va ser localitzada per Jaume Coberó.

Mapa: 34-14 (361). Situació: 31TCG671312.

L’accés més fàcil és seguir la pista que des de prop del final del camí de l’Aguda porta a la zona de la Torre d’en Domènecs. Cal desviar-se cap a l’esquerra seguint un camí que porta als camps conreats del replà, els quals cal travessar caminant.

Necròpoli

La sepultura és excavada aprofitant la superfície aplanada d’un bloc de roca sorrenca que hi ha uns metres al nord de la vora del replà que domina la Ferreria. Aquest bloc és envoltat de terra per tots els costats, menys el septentrional, inclinat, que supera el metre de desnivell respecte al nivell del camp de conreu. La tomba té l’eix longitudinal orientat E-W, amb la capçalera de forma semicircular desviada lleugerament cap al nord. Té senyals en el costat sud, del pic utilitzat per buidar-la. La forma de peu és recta; aquest extrem està també lleugerament desviat cap al sud respecte a l’eix principal de l’enterrament. Finalment, cal indicar que el mig es troba a menys fondària que els extrems. Les dimensions són d’1,80 m de llargada i 30 cm d’amplada, i destaca la seva forma lleugerament ondulada. Modernament, s’ha pogut emprar com a petit dipòsit d’aigua, funció complementada per una cadolla quadrada de 30 cm de costat i de 20 cm de fondària que s’excavà en el pendent inclinat d’una roca propera, situada a llevant. És difícil datar aquest enterrament ja que està totalment descontextualitzat (vegeu el volum XIII de la present obra, pàgs. 146-148 i 153), tot i que sembla que se’l podria situar, amb reserves, al voltant del segle IX.

Bibliografia

  • Bolòs-Pagès, 1982, pàgs. 59-103.