Construcció de la Ferreira (Torà)

Situació

Restes del mur perimetral d’una enigmàtica construcció d’època medieval.

EFS

Aquesta construcció, localitzada per Jaume Coberó, es troba a un nivell inferior a la de la construcció de la Torreta d’en Domènecs.

Mapa: 34-14 (361). Situació: 31TCG669314.

Per arribar-hi, des de Torà, cal prendre el camí de l’Aguda. En el primer revolt marcat cap a la dreta, se segueix per l’esquerra i es puja directament pel caminet que voreja el barranc. Després d’uns deu minuts s’arriba al lloc de la Ferreria.

Edificis civils diversos

A la Ferreria hi ha una estructura rectangular posterior a l’edat mitjana que potser es podria relacionar amb el topònim que identifica l’indret. Uns metres més amunt, al cim d’una petita elevació rocosa, on el rocam és de forma allargassada, hi ha testimonis d’un mur perimetral d’una altra construcció, molt més antiga, que probablement tenia dos nivells. A ponent hi ha el nucli més alt que conserva restes d’un element corbat, de gairebé 1 m d’alçada i de pedres amuntegades en sec, el qual podria correspondre al farciment interior d’un mur espoliat. A un nivell inferior, es veuen encara restes in situ de les parets exteriors. Pel nord d’aquestes parets hom veu dues filades de pedres treballades irregularment i recolzades directament sobre la roca. A llevant, hi ha també testimonis del mur, com també a la banda meridional. La situació atípica de l’emplaçament i el topònim de l’indret semblen descartar una fortificació de la frontera del segle XI, si bé probablement l’origen de l’assentament podria relacionar-se amb un moment immediatament posterior a la consolidació de la població cristiana en aquest indret.

Bibliografia

  • Rubio, González, Markalaín, 1989, 13, pàg. 202.