Necròpoli propera a Castellnou d’Ossó (Ossó de Sió)

Situació

Detall de l’enterrament més oriental d’aquesta necròpoli, el més ben conservat del conjunt.

ECSA-J. Bolòs

Aquesta necròpoli és situada davant de Castellnou d’Ossó, damunt d’unes roques que s’alcen a l’altra banda del riu Sió. Des d’aquestes penyes, envoltades de camps, s’albira la població de Castellnou d’Ossó i el curs del riu.

Mapa: 33-14 (360). Situació: 31TCG455259.

Hi podem arribar des de Castellnou d’Ossó, si agafem la carretera que va a Montfalcó d’Agramunt. Poc després, un cop a dalt del marge esquerre del Sió, hem de prendre un camí carreter, a mà dreta, que ens porta a les roques on s’excavaren les tombes, situades a un centenar de metres de la carretera.

Necròpoli

Planta d’algunes de les tombes de la necròpoli i secció d’un dels enterraments infantils.

J. Bolòs

La necròpoli és formada almenys per 6 enterraments. Tenen bàsicament una forma quadrangular, tot i que alguns tinguin els angles més arrodonits i malgrat que la capçalera de la tomba sigui una mica més gran que el peu. L’enterrament més ben conservat és el més oriental. Fa 1, 75 m de llarg i té una amplada de 51 cm a l’extrem oest —on hi havia el cap— i de 35 cm a l’extrem est —on hi havia els peus del sebollit—.

Més cap al sud hi ha les restes d’una altra tomba. La roca on fou cavada, però, modernament es va trencar i desplaçar. Aquest enterrament, infantil, fa 1, 20 m de llarg i té una profunditat de 40 cm. La seva amplada oscil·la entre els 40 m i els 50 cm.

A l’oest d’aquesta segona tomba hi ha un altre enterrament infantil. Fa 1, 25 m de llarg i la seva amplada va dels 25 als 35 cm.

Més a ponent hi ha dos fragments de roca cavada, separats uns centímetres entre ells, que han de correspondre a les dues parts d’un enterrament, que devia tenir una longitud real d’1, 90 m. L’amplada de la tomba varia entre 40 cm i 55 cm a cadascun dels extrems. Fa uns anys, hom hi veia les restes d’un crani.

Al costat d’aquest enterrament veiem el peu d’una altra possible tomba. Més al nord hi ha un sisè enterrament. Té els extrems molt arrodonits. La seva longitud és d’1, 80 m i la seva amplada oscil·la entre 45 i 25 cm. Ens han dit que, fa uns 10 anys, fou buidada i s’hi trobaren ossos, segurament de les cames del sebollit.

Hem de relacionar aquesta necròpoli amb les altres tombes excavades a la roca sense cap diferenciat, isolades i situades en un lloc elevat. Podem establir un clar paral·lelisme entre aquestes tombes i les de Maldanell, o amb els nombrosos enterraments que podem trobar amb aquestes característiques, per exemple, a la Segarra, al baix Solsonès, al Berguedà o al Segrià i a les Garrigues. Prop d’aquest indret, més cap al nord, en un serrat, a la partida de Queralts (Puigverd d’Agramunt), s’han trobat altres enterraments semblants. En principi, hem de datar aquesta necròpoli en un moment comprès entre l’any 600 i l’any 1000, en una època en què predominava un hàbitat semidispers, fruit de la desintegració de les antigues villae romanes, de les quals, d’altra banda, hom n’ha trobat restes prop d’aquest jaciment, a les planes properes al riu Sió.